+
Nobel Center, vy från söder. Illustration: David Chipperfield Architects.
 • “Får vi nej blir det nog inget Nobelbygge”

  PUBLICERAD 2018-07-31 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-08-02 11:04

  Textstorlek

  Dela med andra

  Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten meddelar att det nog inte blir något Nobelbygge om Mark- och miljödomstolen säger nej igen, skriver Svenska Dagbladet. 

  Trots alternativa förslag till Blasieholmen överväger Nobelstiftelsen att överge bygget helt om planerna stoppas, enligt vd:n Lars Heikensten.

  – Från motståndarsidan säger man att det bara är att börja på ny kula med något nytt projekt. Men det är ju inte enbart Stockholms stad som bestämmer om det, eller en fråga bara för politiker, utan handlar om ifall Nobelstiftelsen är beredd att börja på ny kula någon helt annanstans, säger han till Svenska Dagbladet, och fortsätter:

  – Och det kan man inte alls vara säker på att de är efter 25 års tidigare försök. Jag är inte motståndare till det utan försöker bara vara realist.

  Han tycker även att medier målat upp motståndarna som mycket större än vad de faktiskt är.

  –Det är inte ett brett motstånd, men i media har det låtit som om alla stockholmare är emot det. En undersökning som gjordes nyligen visar tvärtom att dubbelt så många är för det jämfört med emot, så att beskriva det som att folk är emot det är helt enkelt inte att tala sanning, säger han till SvD.

  Stadsmiljöföreningen Blasieholmens Vänner har exempelvis flitigt kritiserat bygget. Även den här gången reagerar föreningens ordförande, Björn Tarras-Wahlberg, på Lars Heikenstens uttalande om att det kanske inte blir något bygge alls.

  – Detta pekar tydligt på att Nobelstiftelsen inte behöver nya lokaler och redan har de fyra bästa platserna i Stockholm, säger han i ett pressmeddelande.

  Kansliet på Sturegatan 14, Nobelmuséet på Stortorget i Gamla stan, prisutdelningen i konserthuset vid Hötorget och Nobelfesten i Stadshuset.

  – De behöver inga nya lokaler, utan kan bespara Stockholms skattebetalare närmare 1 miljard kronor i höjda skatter.

  Han tycker även att de som vill bekosta bygget, Wallenbergs och Stefan Perssons stiftelser, ska lägga pengarna på annat.

  – De kan använda de utlovade 800 000 miljoner kronorna till forskning i stället för att bygga en jättelik metallbyggnad på Blasieholmen, säger Björn Tarras-Wahlberg.

  Teresa Ahola

  2 kommentarer

  1. Peter Sanning 2018-08-01

   Fantastiskt! Vi lever i ett land där planmonopolet kan bestämma om vi utvecklar fastigheter eller inte. Dags att någon sätt ner foten. Är det skäligt att andra skall bestämma vad som får eller inte får byggas?

   Reply

   • Mats Brage 2018-08-15

    Det är väl högt rimligt att det offentliga rummet, möbleringen av det och byggnaderna i det regleras och att det skapas en helhet med respekt både för historia och framtid. en stad där det inte byggs och utvecklas dör, men lika illa blir det i en helt oreglerad och oreflekterad utveckling av stadsmiljön. Lika lite som ett monopol baserat på ngn odemokratisk insynsskyddad tjänstemanna styrd verksamhet är en ohämmad kapitalistiskt styrd utveckling önskvärd

    Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Framtidens tåg heter Hyperloop

  Infrastruktur En resa från Stockholm till Helsingfors på en halvtimme kan bli verklighet redan om tio år. Det hoppas åtminstone Nordiska rådet och Peter Nisula, projektledare för Hyperloop. “Det här är ett snabbare, billigare och mer miljövänligt alternativ än höghastighetstågen”, säger han.

 • Riksdagen slopar investeringsstöd

  Nyheter I och med att Riksdagen röstat fram Moderaternas och Kristdemokraternas statsbudget kommer den rödgröna regeringens omdiskuterade investeringsstöd till hyres/studentbostäder att försvinna.

 • Trophi utvecklar Arninge Station

  Fastighetsmarknad Trophi Fastighets AB, bygger Arninge Station – en byggnad om 35 000 kvadratmeter. Förutom station för Roslagsbanan kommer byggnaden innehålla handel och service. 

 • ANNONS
 • Atrium Ljungberg tillsätter regionchefer

  Rekrytering Atrium Ljungberg skapar två nya regionschefstjänster för Stockholm – region Nord/Väst och region Syd. Organisationsförändringen görs för att möta de stora uppdrag som bolaget landat den senaste tiden. 

 • Billing slutar som vd på Nordstjernan

  Rekrytering Tomas Billing lämnar posten som vd på Nordstjernan efter 20 år. Vice vd Peter Hofvenstam har utsetts till ny vd. 

 • “Förvånande om Riksbanken höjer räntan”

  Ekonomi Inflationsutfallet som presenterades av SCB på onsdagen, i kombination med BNP-utfallet och nedgången i hushållens konsumtion talar för att Riksbanken behåller reporäntan oförändrad vid räntebeskedet nästa vecka. Det spår SBAB:s chefsekonom Robert Boije. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived