+
Nobel Center, vy från söder. Illustration: David Chipperfield Architects.
 • “Får vi nej blir det nog inget Nobelbygge”

  PUBLICERAD 2018-07-31 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-08-02 11:04

  Textstorlek

  Dela med andra

  Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten meddelar att det nog inte blir något Nobelbygge om Mark- och miljödomstolen säger nej igen, skriver Svenska Dagbladet. 

  Trots alternativa förslag till Blasieholmen överväger Nobelstiftelsen att överge bygget helt om planerna stoppas, enligt vd:n Lars Heikensten.

  – Från motståndarsidan säger man att det bara är att börja på ny kula med något nytt projekt. Men det är ju inte enbart Stockholms stad som bestämmer om det, eller en fråga bara för politiker, utan handlar om ifall Nobelstiftelsen är beredd att börja på ny kula någon helt annanstans, säger han till Svenska Dagbladet, och fortsätter:

  – Och det kan man inte alls vara säker på att de är efter 25 års tidigare försök. Jag är inte motståndare till det utan försöker bara vara realist.

  Han tycker även att medier målat upp motståndarna som mycket större än vad de faktiskt är.

  –Det är inte ett brett motstånd, men i media har det låtit som om alla stockholmare är emot det. En undersökning som gjordes nyligen visar tvärtom att dubbelt så många är för det jämfört med emot, så att beskriva det som att folk är emot det är helt enkelt inte att tala sanning, säger han till SvD.

  Stadsmiljöföreningen Blasieholmens Vänner har exempelvis flitigt kritiserat bygget. Även den här gången reagerar föreningens ordförande, Björn Tarras-Wahlberg, på Lars Heikenstens uttalande om att det kanske inte blir något bygge alls.

  – Detta pekar tydligt på att Nobelstiftelsen inte behöver nya lokaler och redan har de fyra bästa platserna i Stockholm, säger han i ett pressmeddelande.

  Kansliet på Sturegatan 14, Nobelmuséet på Stortorget i Gamla stan, prisutdelningen i konserthuset vid Hötorget och Nobelfesten i Stadshuset.

  – De behöver inga nya lokaler, utan kan bespara Stockholms skattebetalare närmare 1 miljard kronor i höjda skatter.

  Han tycker även att de som vill bekosta bygget, Wallenbergs och Stefan Perssons stiftelser, ska lägga pengarna på annat.

  – De kan använda de utlovade 800 000 miljoner kronorna till forskning i stället för att bygga en jättelik metallbyggnad på Blasieholmen, säger Björn Tarras-Wahlberg.

  Teresa Ahola

  2 kommentarer

  1. Peter Sanning 2018-08-01

   Fantastiskt! Vi lever i ett land där planmonopolet kan bestämma om vi utvecklar fastigheter eller inte. Dags att någon sätt ner foten. Är det skäligt att andra skall bestämma vad som får eller inte får byggas?

   Reply

   • Mats Brage 2018-08-15

    Det är väl högt rimligt att det offentliga rummet, möbleringen av det och byggnaderna i det regleras och att det skapas en helhet med respekt både för historia och framtid. en stad där det inte byggs och utvecklas dör, men lika illa blir det i en helt oreglerad och oreflekterad utveckling av stadsmiljön. Lika lite som ett monopol baserat på ngn odemokratisk insynsskyddad tjänstemanna styrd verksamhet är en ohämmad kapitalistiskt styrd utveckling önskvärd

    Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • IT-boomen satte fart på kontorsmarknaden

  Fastighetsmarknad, Kontor Under de sista åren av IT-boomen när hypen var som störst kröp vakansgraden ner under två procent i de centrala delarna av Stockholm. Nu har vi ett liknande läge i huvudstaden där inte minst IT och den digitala transformationen är en del i kontorskonkurrensen. Fastighetsnytt träffade Henrik Eriksson som varit med i uthyrningssvängen i över 20 år.

 • Gammalt blir nytt och värdefullt

  Fastighetsmarknad, Webb-TV Att omvandla så kallade brownfields, som ofta består av gammal industrimark i centrala lägen, kan vara ett bra sätt att skapa värden där man inte bara kan förnya stadsdelar som är i behov av förnyelse utan även bara miljöer som är uppskattade. Det säger Göran Cars, professor i stadsbyggnad, som talade om ämnet på Business Arena Stockholm nyligen.

 • Willhem köper av SSM för halv miljard

  Bostäder, Transaktioner Willhem förvärvar 176 lägenheter som kommer att byggas i framväxande Täby Park, norr om Stockholm. Säljare är SSM och fastighetsvärdet uppgår till 473 miljoner kronor. 

 • ANNONS
  • Pandox miljardköper i Manchester

   Internationellt, Transaktioner Pandox förvärvar hotellet The Midland Manchester, belägen centralt i Manchester, Storbritannien. Affären uppgår till cirka 115 miljoner pund, vilket motsvarar runt 1,3 miljarder kronor. Transaktionen sker med Fattal Hotels Group som operatörspartner. 

  • 189 nya bostäder i Huddinge

   Fastighetsmarknad NCC går in i ett samverkansavtal med SHH Bostad avseende uppförandet av nya bostäder i Huddinge. Uppdraget omfattar totalt 189 lägenheter som fördelas på bostadsrätter och lägenheter för ett äldreboende. 

 • Nya borgarråd i Stockholm

  Nyheter Moderaternas Anna Köning Jerlmyr tar över som finansborgarråd i Stockholms stad, efter fredagens besked om ett blågrönt styre i huvudstaden.

 • ANNONS
 • Fastighetsbranschen bäst på jämställdhet

  Fastighetsmarknad Fastighetsbranschen toppar listan på jämställda bolag för fjärde året i rad och närmar sig jämställdhet med 36 procent kvinnor i ledningsgrupperna. Det visar Allbrights senaste rapport.

 • Citycon rekryterar stadsutvecklingschef

  Rekrytering Veronica Palmgren blir ny stadsutvecklingschef på Citycon. Hon har tidigare arbetat på bland annat Shell och KF Fastigheter och har flera års erfarenhet som konsult. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x