+
Nobel Center, vy från söder. Illustration: David Chipperfield Architects.
 • “Får vi nej blir det nog inget Nobelbygge”

  PUBLICERAD 2018-07-31 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-08-02 11:04

  Textstorlek

  Dela med andra

  Nobelstiftelsens vd Lars Heikensten meddelar att det nog inte blir något Nobelbygge om Mark- och miljödomstolen säger nej igen, skriver Svenska Dagbladet. 

  Trots alternativa förslag till Blasieholmen överväger Nobelstiftelsen att överge bygget helt om planerna stoppas, enligt vd:n Lars Heikensten.

  – Från motståndarsidan säger man att det bara är att börja på ny kula med något nytt projekt. Men det är ju inte enbart Stockholms stad som bestämmer om det, eller en fråga bara för politiker, utan handlar om ifall Nobelstiftelsen är beredd att börja på ny kula någon helt annanstans, säger han till Svenska Dagbladet, och fortsätter:

  – Och det kan man inte alls vara säker på att de är efter 25 års tidigare försök. Jag är inte motståndare till det utan försöker bara vara realist.

  Han tycker även att medier målat upp motståndarna som mycket större än vad de faktiskt är.

  –Det är inte ett brett motstånd, men i media har det låtit som om alla stockholmare är emot det. En undersökning som gjordes nyligen visar tvärtom att dubbelt så många är för det jämfört med emot, så att beskriva det som att folk är emot det är helt enkelt inte att tala sanning, säger han till SvD.

  Stadsmiljöföreningen Blasieholmens Vänner har exempelvis flitigt kritiserat bygget. Även den här gången reagerar föreningens ordförande, Björn Tarras-Wahlberg, på Lars Heikenstens uttalande om att det kanske inte blir något bygge alls.

  – Detta pekar tydligt på att Nobelstiftelsen inte behöver nya lokaler och redan har de fyra bästa platserna i Stockholm, säger han i ett pressmeddelande.

  Kansliet på Sturegatan 14, Nobelmuséet på Stortorget i Gamla stan, prisutdelningen i konserthuset vid Hötorget och Nobelfesten i Stadshuset.

  – De behöver inga nya lokaler, utan kan bespara Stockholms skattebetalare närmare 1 miljard kronor i höjda skatter.

  Han tycker även att de som vill bekosta bygget, Wallenbergs och Stefan Perssons stiftelser, ska lägga pengarna på annat.

  – De kan använda de utlovade 800 000 miljoner kronorna till forskning i stället för att bygga en jättelik metallbyggnad på Blasieholmen, säger Björn Tarras-Wahlberg.

  Teresa Ahola

  2 kommentarer

  1. Peter Sanning 2018-08-01

   Fantastiskt! Vi lever i ett land där planmonopolet kan bestämma om vi utvecklar fastigheter eller inte. Dags att någon sätt ner foten. Är det skäligt att andra skall bestämma vad som får eller inte får byggas?

   Reply

   • Mats Brage 2018-08-15

    Det är väl högt rimligt att det offentliga rummet, möbleringen av det och byggnaderna i det regleras och att det skapas en helhet med respekt både för historia och framtid. en stad där det inte byggs och utvecklas dör, men lika illa blir det i en helt oreglerad och oreflekterad utveckling av stadsmiljön. Lika lite som ett monopol baserat på ngn odemokratisk insynsskyddad tjänstemanna styrd verksamhet är en ohämmad kapitalistiskt styrd utveckling önskvärd

    Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Boden – 100-åringen som sadlade om

  Norr Den 1 januari 2019 firade Boden 100 år som egen stad, men det är kanske framförallt de senaste 20 åren som gett Boden dess nutida prägel. Efter att identiteten varit knuten till det offentliga via en stor försvarsnärvaro fick självkänslan en dipp när neddragningarna blev ett faktum. Men en ny företagaranda har byggt upp både identitet och självkänsla och framtiden handlar i dag mycket om serverhallar, blockkedjor och e-sport.

 • Bonnier utser hållbar utvecklingschef

  Rekrytering Bonnier Fastigheter utser Sara Björnberg som chef hållbar utveckling. Närmast kommer hon från rollen som marknadsområdeschef på bolaget. 

 • Christer Nilsson till Kungsledens styrelse

  Styrelse Kungsledens valberedning föreslår Christer Larsson som ny styrelseledamot. Han har en bakgrund i bland annat Skanska, och efterträder Liselotte Hjorth som avböjt omval. 

 • ANNONS
  • Främre Boländerna i Uppsala utvecklas

   Fastighetsmarknad Främre Boländerna i Uppsala ska utvecklas och bland annat ge plats åt 11 000 arbets- och mötesplatser. Plan- och byggnadsnämnden i Uppsala kommun har nu beslutat att påbörja detaljplanering av den första etappen för området.

  • Prime Livings kassa räcker en dryg månad

   Börs Prime Livings kassa räcker till slutet av mars som situationen ser ut i dagsläget. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande på onsdagen efter att har redovisat en rörelseförlust på över 400 miljoner kronor för det fjärde kvartalet.

 • Akademiska Hus säljer till SLU i Uppsala

  Transaktioner Akademiska Hus säljer nu en del av VHC, Veterinärmedicinskt och husdjursvetenskapligt centrum, på Campus Ultuna i Uppsala. Köpare är SLU och affären uppgår till 355 miljoner kronor.

 • ANNONS
 • Oscar Properties obligationsinnehavare lever farligt

  Börs Det finns många frågetecken kring Oscar Properties finansiella situation och obligationsinnehavarna måste därför därför kalkylera med möjligheten att bolaget inte klarar av att betala tillbaka hela lånebeloppet. Den bedömningen gör en kreditanalytiker på Swedbank.

 • Nästa steg för Humlegården i Solna

  Kontor Humlegården har tecknat en principöverenskommelse med Solna stad om den första etappen i utvecklingen av Hagalunds arbetsplatsområde. Humlegården äger alla fastigheter i den första etappen, som avser nyskapande av cirka 48 000 kvadratmeter ytor. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived