+
Magdalena Andersson och Elisabeth Svantesson. Foto: Kristian Pohl/Fredrik Wennerlund.
 • Ett vaksamt öga på bomarknaden

  PUBLICERAD 2018-07-04 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-07-04 14:55

  Textstorlek

  Dela med andra

  En central del i bostadsmarknadens utveckling är finanspolitikens inriktning. Svaret var dock ”Nja” på frågan om skattesystemet bör ses över när finansminister Magdalena Andersson (S) och Moderaternas ekonomisk-politiske talesperson Elisabeth Svantesson möttes i en debatt under Almedalsveckan.

  Olika regleringar i finanspolitiken; ränteavdrag, amorteringskrav, flyttskatt och fastighetsskatt, anges ofta som avgörande för bostadsmarknadens mående i Sverige. De politiska åsikterna i frågorna har många gånger gått isär, dels mellan de politiska blocken, dels internt i partierna.

  Finansminister Magdalena Andersson har tidigare sagt att hon haft mer att göra med bostadspolitiken under den här mandatperioden, än någon tidigare finansminister haft. Bland annat när hon var drivande i de blocköverskridande bostadssamtal som sedan brakade samman.

  – Ska man göra några förändringar i bostadsbeskattningen bör man göra det oerhört försiktigt – det är inte något man ska ändra hit och dit varje mandatperiod. Både vi och Moderaterna är statsbärande partier, och därför är vi lite mer försiktiga med förändringar som har stor betydelse för ekonomin, säger hon.

  Magdalena Andersson menar samtidigt att frågan om ränteavdraget blivit mindre akut den senaste tiden, i ljuset av en mer dämpad bostadsmarknad.

  – Att i det här läget göra stora förändringar skulle kunna dra proppen ur bostadsmarknaden. Det skulle verkligen kunna skaka till.

  Vid en blå seger i riksdagsvalet i höst är sannolikheten stor att Moderaternas Elisabeth Svantesson blir ny finansminister. Hon säger att hon ser ett stort behov av en större bostadspolitisk reform.

  – Många regeringar har inte gått på djupet i den här frågan. Även om det såklart måste göras med stor försiktighet, politik spelar roll – så måste det göras. Vi kan inte låta fyra år till gå utan förändring i den här frågan. Det är viktigt, och det är vi skyldiga våra medborgare.

  Enligt Svantesson ser hon och Andersson ganska lika på frågan om ränteavdrag.

  – Men man kan inte bara se detta som en fråga som skulle lösa allt. Det här måste göras i ett paket.

  En fråga som splittrar partierna är synen på hyresmarknaden. Socialdemokraterna säger tydligt nej till marknadshyror, medan Moderaterna öppnat för förändringar, i synnerhet vad gäller nyproducerade bostäder.

  – Vi har olika skyn på marknadshyror,  vilket är något jag är otroligt skeptisk till, speciellt nu, med en akut bostadsbrist. Att då avreglera hyresmarknaden riskerar bara skapa en situation där de som äger fastigheterna skrattar hela vägen till banken.

  – Det gäller som sagt nyproduktion, vi vill inte heller avreglera hela hyresmarknaden, säger Elisatbeth Svantesson. Vi måste kunna ta i alla frågor för att komma vidare.

  En sak de båda är överens om är att politiken behöver hålla ett vaksamt öga på utvecklingen på bostadsmarknaden de kommande åren.

  – Vi vill inte få makroekonomiska effekter. Det är otroligt viktigt att hålla ögonen på bostadsmarknaden framöver. Det har byggts mycket i vissa lyxsegment, som nu verkar vara mättat – där behöver byggandet ställas om, säger Magdalena Andersson.

  – Vi ser tendenser att bostadsinvesteringarna minskar, det är inte ett bra tecken i ekonomin och vi behöver verkligen fler bostäder. Men det är också ett tecken på något större – hur kommer ekonomin i stort att utvecklas?, säger Elisabeth Svantesson.

  Maria Nordlander

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Klarakvarteren 2.0 lever upp till forna visioner

  Fastighetsmarknad, Samhälle Citysaneringen, norrmalmsregleringen, rivningen av klarakvarteren, bygget av det moderna Stockholm. Kär stadsomvandling har många namn – och många kritiker. Visionen för den moderna och företagsvänliga huvudstaden nådde inte ända fram, men kanske håller drömmarna på väg att uppfyllas 50 år senare.

 • Castellum lånar 5 miljarder på euromarknaden

  Börs Castellum har gjort sin första obligationsemisson på den europeiska penningmarknaden. Bolaget tog in 500 miljoner euro, motsvarande drygt 5 miljarder kronor, genom ett lån som löper på fem år. Likviden har man via swapavtal gjort om till svenska kronor.

 • Pandox tar in 447 MEUR i finansiering

  Börs Pandox utökar en existerande lånefacilitet för en hotellfastighetsportfölj till 447 miljoner euro, cirka 4,6 miljarder kronor, och förlänger löptiden ytterligare fem år. Det skriver den tyska banken Aareal, som ordnat finansieringen, i ett pressmeddelande.

 • Förändringar i Jernhusens ledning

  Rekrytering Vid årsskiftet omorganiserar Jernhusen, bland annat genom nya affärsområden. I samband med detta lämnar Ann Wiberg och Mats Hubertsson bolaget – samtidigt som Cecilia Pettersson tar plats i ledningsgruppen. 

 • ANNONS
 • Nej även till bantat Nobelcenter

  Nyheter Nobelstiftelsen kan tänka sig en mindre byggnad och att Tullhuset bevaras, för att få ett Nobelcenter på Blasieholmen. Men det grönblå styret i stadshuset säger nej även till det nya förslaget, uppger SVT.

 • Vincero gör ytterligare förvärv i Huddinge

  Transaktioner Vincero Fastigheter har köpte tre fastigheter i Storängens industriområde, i Huddinge. Transaktionen sker till ett underliggande fastighetsvärde om 120 miljoner.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived