+
 • ”Byggs väldigt lite på spekulation”

  PUBLICERAD 2018-07-09 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2018-07-09 16:23

  Textstorlek

  Dela med andra

  Logistikfastigheter är i ropet och kommer vara så ett tag till. En panel diskuterade logistik under Business Arena Almedalen där man ser färdig, detaljplanerad mark som det viktigaste för en kommun att erbjuda.

  Nummer ett är placeringen, menar Johan Augustsson som är Sverigechef på Lidl. Han pekar exempelvis på att transporter är dyrt och inte bra för miljön.
  – Så ett antal mil åt höger eller vänster kan vara helt avgörande. Nummer två är att det måste finnas en vettig infrastruktur på plats med vägar, el och arbetskraft som kan ta sig till arbetsplatsen. Sedan om kommunen kan ligga före och kan erbjuda färdig detaljplanerad mark där man i princip kan börja bygga direkt, det kanske sparar två år i en process, säger Johan Augustsson.

  Han får medhåll av Jens Persson, vd för Kilenkrysset som anser att huvudfrågan färdig, detaljplanerad mark. Och även om en kommun är en stabil organisation och jobbar långsiktigt påpekar han också att saker händer fort i dag och det är mycket som ska byggas med skolor och äldreboenden med mera, där kanske de små kommunerna har det tuffast.
  – Tillväxten sker väldigt mycket i de mindre kommunerna som också har begränsat med resurser, de har utmaningar, säger Jens Persson, vd för Kilenkrysset.

  Logistik har klivit upp som det kanske mest intressanta fastighetsslaget på marknaden för tillfället och det byggs för fullt. Frågan är om marknaden börjar bli mättad.
  – Jag skulle vilja säga att det byggs väldigt lite på spekulation. Uthyrningsgraden är extremt hög och vi hinner inte med. Så länge vi har den här utvecklingen i handeln, säg att det är 8 procent e-handel i Sverige, 17-18 i England och 32 procent i Sydkorea, det kommer att springa åt det hållet och det skapar nya strukturer att förhålla sig till. Jag tror att det kommer hålla på 5-6 år till i alla fall, säger Benny Thögersen, vd, Catena Fastigheter.

  Pontus Lindblom, näringslivsdirektör Norrköpings kommun, påpekar att i vissa kommuner kommer omställningen och utvecklingen av gamla logistikfastigheter bli viktig vilket innebär att kedjan byggs på ytterligare.
  – Vi kommer ställa om gamla logistikfastigheter i ganska stor omfattning till bostäder och kontor och då finns det ännu mer förutsättningar till att bygga fler, intelligenta logistikanläggningar, säger Pontus Lindblom.

  Mattias Fröjd

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived