+
Joachim Hallengren. Foto: Joakim Kroger/Bonava.
 • Bonava vinnare efter ökad bostadsförsäljning

  PUBLICERAD 2018-07-17 AV Oskar von Bahr
  UPPDATERAD: 2018-07-17 11:13

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Bonavas bostadsförsäljning ökade 24 procent i det andra kvartalet, främst till följd av kraftiga ökningar i Finland och St: Petersburg. Även i Sverige ökade antalet sålda bostäder efter att ha fallit ett par kvartal i följd. Bostadsutvecklarens aktie stiger knappt 5 procent på beskedet.

  Antalet sålda bostäder ökade till 1 263 i det andra kvartalet från 1 020 under motsvarande period förra året. I Sverige ökade antalet sålda bostäder till konsumenter och investerare till 201 från 189. Om man bara tittar på antalet sålda enheter till svenska konsumenter sjönk dock den siffran till 37 från 189.

  – Det är svårt att bedöma när marknaden i Sverige kommer att återhämta sig men jag konstaterar att bostadspriserna i Sverige stabiliserades under kvartalet, skriver Joachim Hallengren i vd-ordet.

  I Tyskland, som numera är Bonavas största marknad med 38 procent av omsättningen på rullande tolv månader, minskade antalet sålda bostäder något. Den svenska verksamheten står för 31 procent av omsättningen.

  Koncernens rörelseresultat minskade till 306 miljoner kronor från 405 miljoner i kvartalet. Enligt SME Direkt väntades ett rörelseresultat på 271 miljoner kronor. Resultatförsämringen beror enligt bolaget på färre resultatavräknade bostäder. Enligt Hallengren finns det dock utrymme för förbättringar på den fronten framöver.

  -Blickar jag framåt har vi cirka 9 procent fler bostäder att överlämna och resultatavräkna jämfört med samma tidpunkt i fjol vilket skapar goda förutsättningar för framtiden, skriver han.

  Bonava stiger 4,8 procent på tisdagsförmiddagen samtidigt som Stockholmsbörsen som helhet avancerar 0,4 procent.

  Oskar von Bahr

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived