+
Foto: Sara Gommel.
 • “Alla stjärnor står rätt för stora projekt”

  PUBLICERAD 2018-07-02 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-07-02 16:25

  Textstorlek

  Dela med andra

  Varningarna om en bostadsmarknad i gungning har duggat tätt det senaste året. Men under måndagen i Almedalen var tongångarna trots allt positiva – kanske är det dags för bolagen att göra klipp på billiga bostäder i en marknad “som kommer att vända”.

  Bostadsrätter som inte går att sälja, prisfall och allmän oro har präglat bostadsmarknaden det senaste året, efter att debatten mest kretsat kring hur byggandet ska kunna öka, vilket det också gjort. Vad är det egentligen som hänt den senaste tiden? På frågan om det byggts för mycket räckte inte en enda person i publiken under Business Arena Almedalen upp handen – fler händer var i luften på frågan om vi byggt fel.

  Ola Serneke, vd och grundare av bolaget med samma namn, tror att situationen kommer att gynna hyresrätten, och ser positivt på situationen och vill nyttja den för att göra bra affärer i framtiden.

  – Det är bara att se på historien – det dippar ibland men sen viker det uppåt igen. Marknaden har varit överhettad och jag tror att det är sunt och bra att marknaden rätar på ryggen. I de överhettade områdena kommer markpriserna att sjunka och jag tror att vi kommer att se en positiv utveckling på produktionspriserna där affären måste blir tajtare.

  – Man ska inte glömma bort att det kan öppna sig bra möjligheter att köpa billiga byggrätter. Alla tittar så nära, men historien pekar på att det kommer en topp igen. Jag ska inte berätta affärsmöjligheter, men ja, vi ser positivt på det här, fortsätter Ola Serneke.

  Henrik Zäther, vd på HSB Projektpartner menar att det fortsatt finns en efterfrågan på bostadsrätter, åtminstone om man blickar bortom Stockholm.

  – Innan de säg 9 000 bostäder som finns till salu i Stockholm blir sålda är det stiltje där och vi har fått justera ner våra planer där. Men däremot i Karlskrona, Linköping, Göteborg och Malmö och så vidare så rullar det på. Det som är lite oroande nu är att många unga inte får låna pengar, man har stängt marknaden för dem.

  Hos Magnolia Bostad, ett bolag som den senaste tiden gjort många stora affärer på byggrättssidan, vill man “gasa ännu mer”. Det säger Stefan Berg, chef affärsutveckling.

  – Alla stjärnor står rätt för stora projekt med mycket hyresrätter. Vi har ett fortsatt jättebehov av nya bostäder, även om det blivit ett hack i kurvan för bostadsrätter. Vi ändrar ingenting, vi vill bara hitta fler byggrätter. Vi har en målsättning att kunna produktionsstarta 3 000 lägenheter varje år och vi skulle kunna bygga mer om vi hittade fler byggrätter.

  Den samlade bilden verkar vara att det är i storstadsregionerna generellt och i synnerhet i Stockholm som svängningarna påverkat mest. Och när det svajjar på bostadsrättsidan är en hypotes att blickarna riktas mer mot hyresrätten.

  Marie Thelander Dellhag, nyproduktionschef på Malmös allmännyttiga bostadsbolag MKB säger att Öresundsregionen känns stabil.

  – Vi ser en fortsatt efterfrågan på våra bostäder. Samtidigt tror jag tänker att vi bör fokusera mindre på numerär och mer på efterfrågan och betalningsförmåga. Bostadspriserna har stigit betydligt snabbare än inkomsterna – det handlar om att hitta produkter för de som inte kommer in på marknaden oavsett om man pratar bostadsrätt eller hyresrätt.

  I det avseendet är panelen, kanske något oväntat, ganska överens om att det statliga investeringsstödet är positivt.

  Maria Nordlander

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Arnhultrepresentant till Castellums valberedning

  Börs Advokat Patrik Essehorn, som representerar storägaren Rutger Arnhult, tar plats i Castellums valberedning inför årsstämman 2019.

 • “Rekordhögt tryck i Jönköping”

  Business Arena, Fastighetsmarknad väst Jönköping är Sveriges tionde största kommun med 138 115 invånare och staden växer hela tiden. “Den största utmaningen är kompetensbristen”, säger kommunens näringslivschef, Sven Rydell, på Business Arena Stockholm.

 • NCC förvärvar av ICA Fastigheter i Bromma

  Transaktioner NCC förvärvar en fastighet om 50000 kvadratmeter byggrätt för kontor, handel och hotell i Bromma, Stockholm. Säljare är ICA Fastigheter. Den totala investeringen beräknas omfatta runt 2,5 miljarder kronor. 

 • ANNONS
  • Amhult 2 hyr ut till Apoteket

   Uthyrning väst Amhult 2 hyr ut ytterligare i kvarteret Radarflyget II. Företaget har tecknat hyresavtal med Apoteket AB om förhyrning av runt 182 kvadratmeter BTA.

  • Wihlborgs köper i Lund

   Transaktioner - Syd Wihlborgs köper fastigheten Nya Vattentornet 3 i Lund. Förvärvet inkluderar även ett parkeringshus med 600 platser och byggrätter för ytterligare 11000 kvadratmeter kontorsyta. Affären sker mot ett underliggande fastighetsvärde om 570 miljoner. 

 • 2008 – året som bjöd på det mesta

  Ekonomi Inledningen av 2008 var skakig, signalerna från USA var oroväckande. Men oron hade ännu inte satt sig, vid en rundringning till finansdirektörerna var ett av tipsen att det förmodligen blåst över till sommaren. Konjunkturinstitutets prognos i januari talade om en BNP-tillväxt på 3,0 procent 2008 och 2,8 procent 2009.

 • ANNONS
 • Så minns branschen Lehman-kraschen

  Fastighetsmarknad Fastighetsnytt har bett några fastighetsprofiler som var verksamma på den tiden att beskriva hur de upplevde händelserna i samband med Lehman-kraschen och hur de ser att branschen har utvecklats sedan dess.

 • Geely anlitar Newsec i Göteborgssatsning

  Fastighetsmarknad, Väst Fordonsgruppen Zhejiang Geely Holding Group, Geely, anlitar Newsec som affärsmässig huvudrådgivare och samarbetspartner i sitt nya europeiska innovationscenter på Lindholmen i Göteborg. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x