• Så lockas utländska anbudsgivare

  PUBLICERAD 2018-06-12 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-06-13 11:04

  Textstorlek

  Dela med andra

  Det ska bli lättare för utländska byggaktörer att etablera sig i Sverige. På tisdagen lanserade regeringen därför en ny webbplats som presenterar svenska byggregler och villkor på engelska.

  – Förhoppningen är att webbsatsningen genom ökad konkurrens ska resultera i fler billiga bostäder, säger Peter Eriksson, bostads- och digitaliseringsminister, på pressträffen.

  Konkurrensverket uppger i sin senaste rapport, ”Konkurrensen i Sverige 2018”, att antalet anbudsgivare trots skriande bostadsbrist har minskat genom åren. Regeringen vill delvis därför försöka locka fler utländska anbudsgivare till Sverige genom den nya sajten, buildinginsweden.se, som innehåller viktig information om svenska byggregler, detaljplaner, arbetsmiljöfrågor och avtalsvillkor på engelska. Bostadsministern uppger att han själv tog initiativet förra sommaren.

  – Det har gått ganska fort, på ett år från uppdrag till verkställighet. Jag vill ge SABO credd också, som länge påpekat att vi behöver få in fler aktörer i byggbranschen. Sverige behöver även sänka dagens bygg- och materialkostnader, som är betydligt dyrare jämfört med andra länder.

  Regeringen satsar totalt fem miljoner kronor på den nya sajten och tilldelar därefter Boverket en miljon kronor årligen för att underhålla sajten.

  – Teknisk utveckling, industrialiserat byggande och förenklade processer är andra vägar vi måste utforska för att få ned byggkostnaderna, säger Anders Sjelvgren, generaldirektör på Boverket, på pressträffen.

  Kommer ni att anställa personal för att driva sajten?
  – Det har vi inte hunnit titta på ännu. Hittills har vi anlitat befintliga IT-konsulter för att ta fram sidan, säger Sjelvgren.

  Boverket kommer i höst att samarbeta med bland annat Business Sweden för att marknadsföra och sprida information om den nya sajten.

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived