• Så lockas utländska anbudsgivare

  PUBLICERAD 2018-06-12 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-06-13 11:04

  Textstorlek

  Dela med andra

  Det ska bli lättare för utländska byggaktörer att etablera sig i Sverige. På tisdagen lanserade regeringen därför en ny webbplats som presenterar svenska byggregler och villkor på engelska.

  – Förhoppningen är att webbsatsningen genom ökad konkurrens ska resultera i fler billiga bostäder, säger Peter Eriksson, bostads- och digitaliseringsminister, på pressträffen.

  Konkurrensverket uppger i sin senaste rapport, ”Konkurrensen i Sverige 2018”, att antalet anbudsgivare trots skriande bostadsbrist har minskat genom åren. Regeringen vill delvis därför försöka locka fler utländska anbudsgivare till Sverige genom den nya sajten, buildinginsweden.se, som innehåller viktig information om svenska byggregler, detaljplaner, arbetsmiljöfrågor och avtalsvillkor på engelska. Bostadsministern uppger att han själv tog initiativet förra sommaren.

  – Det har gått ganska fort, på ett år från uppdrag till verkställighet. Jag vill ge SABO credd också, som länge påpekat att vi behöver få in fler aktörer i byggbranschen. Sverige behöver även sänka dagens bygg- och materialkostnader, som är betydligt dyrare jämfört med andra länder.

  Regeringen satsar totalt fem miljoner kronor på den nya sajten och tilldelar därefter Boverket en miljon kronor årligen för att underhålla sajten.

  – Teknisk utveckling, industrialiserat byggande och förenklade processer är andra vägar vi måste utforska för att få ned byggkostnaderna, säger Anders Sjelvgren, generaldirektör på Boverket, på pressträffen.

  Kommer ni att anställa personal för att driva sajten?
  – Det har vi inte hunnit titta på ännu. Hittills har vi anlitat befintliga IT-konsulter för att ta fram sidan, säger Sjelvgren.

  Boverket kommer i höst att samarbeta med bland annat Business Sweden för att marknadsföra och sprida information om den nya sajten.

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Oscar Properties obligationsinnehavare lever farligt

  Börs Det finns många frågetecken kring Oscar Properties finansiella situation och obligationsinnehavarna måste därför därför kalkylera med möjligheten att bolaget inte klarar av att betala tillbaka hela lånebeloppet. Den bedömningen gör en kreditanalytiker på Swedbank.

 • Byggandet minskade med 16 procent 2018

  Bostäder Under 2018 påbörjades nybyggnation av 53 000 lägenheter – en minskning med 16 procent jämfört med föregående år. Det visar preliminära siffror från SCB. 

 • Nästa steg för Humlegården i Solna

  Kontor Humlegården har tecknat en principöverenskommelse med Solna stad om den första etappen i utvecklingen av Hagalunds arbetsplatsområde. Humlegården äger alla fastigheter i den första etappen, som avser nyskapande av cirka 48 000 kvadratmeter ytor. 

 • ANNONS
 • Oscars aktie faller brant

  Börs Oscar Properties aktie föll brant på Stockholmsbörsen när handeln inleddes på måndagsmorgonen i kölvattnet av bolagets undermåliga rapport som släpptes på fredagskvällen. Inledningsvis föll aktien med hela 25 procent.

 • ANNONS
 • JLL: Fortsatt stark Stockholmsmarknad

  Fastighetsmarknad Det senaste året har hyrorna på Stockholms kontorsmarknad ökat med sju procent, enligt en ny rapport från JLL. I de centrala delarna beräknas hyran ha nått 7 500 kronor per kvadratmeter och år.

 • “Cykelbanor hjälper inte om ingen cyklar på dem”

  Business Arena Umeå, Webb-TV “En vänlig knuff i rätt riktning”. Så beskriver Katharina Paoli, medgrundare och vd av A Win Win World modefenomenet nudging. Fastighetsnytt träffade henne under Business Arena Umeå. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived