• Så lockas utländska anbudsgivare

  PUBLICERAD 2018-06-12 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-06-13 11:04

  Textstorlek

  Dela med andra

  Det ska bli lättare för utländska byggaktörer att etablera sig i Sverige. På tisdagen lanserade regeringen därför en ny webbplats som presenterar svenska byggregler och villkor på engelska.

  – Förhoppningen är att webbsatsningen genom ökad konkurrens ska resultera i fler billiga bostäder, säger Peter Eriksson, bostads- och digitaliseringsminister, på pressträffen.

  Konkurrensverket uppger i sin senaste rapport, ”Konkurrensen i Sverige 2018”, att antalet anbudsgivare trots skriande bostadsbrist har minskat genom åren. Regeringen vill delvis därför försöka locka fler utländska anbudsgivare till Sverige genom den nya sajten, buildinginsweden.se, som innehåller viktig information om svenska byggregler, detaljplaner, arbetsmiljöfrågor och avtalsvillkor på engelska. Bostadsministern uppger att han själv tog initiativet förra sommaren.

  – Det har gått ganska fort, på ett år från uppdrag till verkställighet. Jag vill ge SABO credd också, som länge påpekat att vi behöver få in fler aktörer i byggbranschen. Sverige behöver även sänka dagens bygg- och materialkostnader, som är betydligt dyrare jämfört med andra länder.

  Regeringen satsar totalt fem miljoner kronor på den nya sajten och tilldelar därefter Boverket en miljon kronor årligen för att underhålla sajten.

  – Teknisk utveckling, industrialiserat byggande och förenklade processer är andra vägar vi måste utforska för att få ned byggkostnaderna, säger Anders Sjelvgren, generaldirektör på Boverket, på pressträffen.

  Kommer ni att anställa personal för att driva sajten?
  – Det har vi inte hunnit titta på ännu. Hittills har vi anlitat befintliga IT-konsulter för att ta fram sidan, säger Sjelvgren.

  Boverket kommer i höst att samarbeta med bland annat Business Sweden för att marknadsföra och sprida information om den nya sajten.

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Bostadsministern: “Två vägar att gå”

  Bostäder Bostadsbristen kostar Stockholmsregionen totalt 40 miljarder kronor per år, enligt en färsk WSP-analys. “Det finns två vägar att gå. Antingen bygger vi mer eller så inför vi social housing”, säger Peter Eriksson (MP) till Fastighetsnytt.    

 • Epicenter i nytt bostadsprojekt

  Bostäder Tillsammans med Trede Properties utvecklar Epicenter i Stockholm en bostadslösning: Epicenter Living. Under 2019 planerar Trede förvärva 800 bostäder, i syfte att erbjuda anställda hos tillväxtföretag en bostad. 

 • Utvecklar Slakthusområdet i Göteborg

  Fastighetsmarknad väst Higab fortsätter utvecklingen av Slakthusområdet till en ny stadsdel i Göteborg. Bolaget har inlett samarbete med arkitektbyrån Tovatt Architects & Planners, som i sin tur arbetar med göteborgsbaserade Dreem Arkitekter. 

 • ANNONS
 • Bostadsbyggandet minskar kraftigt

  Fastighetsmarknad Antal påbörjade lägenheter har minskat med 16 procent från föregående år. Det visar nya siffror från SCB. Under de tre första kvartalen av 2018 påbörjades byggnationen av totalt 39100 lägenheter, jämfört med 46700 påbörjade lägenheter under samma period 2017. 

 • Hur kommer prototypsamhället påverka städerna?

  Krönikor Trots att fenomenet utvecklats under en lång tid, framför allt inom design och digitala utvecklingsverksamheter, är prototypsamhället säkerligen ett nytt begrepp för många. Innebörden är att vi måste lära oss leva med att produkter och tjänster som vi köper med avsikt att börja använda dem, inte är färdigutvecklade.

 • Skanska investerar 1,8 miljarder i Citygate

  Fastighetsmarknad väst Skanska investerar runt 1,8 miljarder kronor i kontorsprojektet Citygate, i Göteborg. Värdet på byggkontraktet uppgår till cirka 1,5 miljarder kronor.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived