+
Foto: Dreamstime.
 • Regeringen lägger fram infrastrukturplanen

  PUBLICERAD 2018-06-04 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2018-06-04 15:50

  Textstorlek

  Dela med andra

  Regeringen har fattat beslut om en nationell plan för infrastrukturen för åren 2018–2029. Både Norrbotniabanan och nya stambanor för höghastighetståg finns med.

  Totalt satsas 622,5 miljarder kronor. Utöver det tillkommer 90 miljarder från trängselskatt, banavgifter och medfinansieringar.

  • 125 miljarder kronor till drift och underhåll av statliga järnvägar
  • 164 miljarder kronor till drift och underhåll av statliga vägar
  • 333,5 miljarder kronor till utveckling av transportsystemet

  Bland de namngivna planerna finns bland annat Norrbotniabanan, sträckan mellan Umeå och Skellefteå, som påbörjas under planperioden. Fyrspårsutbyggnaden mellan Uppsala och länsgränsen mellan Uppsala och Stockholm. Regeringen uppger även att målet är att nya stambanor för höghastighetståg ska färdigställas för Stockholm och Göteborg respektive Malmö. Utbyggnaden ska utgå från var och en av de tre ändpunkterna. I den nationella planen för 2018–2029 ingår sträckorna Järna-Linköping (Ostlänken), Lund-Hässleholm samt utöver Trafikverkets förslag även Göteborg-Borås med 3,7 miljarder kronor.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived