+
Mary Juusela.
 • Prosit, är du sjuk eller?

  PUBLICERAD 2018-06-23 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-06-25 12:53

  Krönikan är även publicerad i Fastighetsnytt nummer 3, 2018.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Tidig morgon. Du kommer till arbetsplatsen. Ännu ganska lugnt, alla försöker vakna till. Även du. Hej! Du hälsar på kollegor du möter. Vissa ser glada ut, andra inte. I tanken har du helgens roliga planer, kvällens middagssällskap och sonens matteprov.

  När du kommer till din plats hajar du till. Kollegan intill hostar, nyser och fräser och är uppenbart vrålförkyld. Näsdukar, spray, tabletter och ett trött leende. Du känner frustrationen. Irritationen. Är man sjuk ska man vara hemma, inte på arbetsplatsen! Hur gör man nu? Ska du säga något? Nej. Istället tvingar du fram ett leende.

  Hej, är du sjuk eller? frågar du. Kollegan skakar nekande på huvudet. Ingen vill ju vara sjuk på jobbet. Det är inte riktigt okej. Nej, jag är inte sjuk, får du som svar. Men lögnen faller platt. Hostning. Nysning och hostning igen. Du blir arg. Tänk om du nu blir sjuk och din helg blir förstörd eller att din son blir sjuk och missar sitt prov. Tänk om du måste ta ut sjukpeng och få lägre lön bara för att din kollega inte har vett att stanna hemma.

  Det är dags för möte. Ni går iväg i samlad trupp till konferensrummet. Medvetet hamnar du några steg bakom, vill undvika baciller. Vid varje nysning och varje hostning håller du andan. Kollegorna intill är även de uppenbart störda av situationen. Men ingen säger någonting.
  Kollegan som är sjuk harklar sig och säger: Alltså, jag smittar inte längre! Nähä, så bra nickar kollegorna. Men ingen tror riktigt på det. De, liksom du, rynkar på näsorna och håller andan.

  Var går gränsen vid sjukdom? Ska man gå till arbetet när man är förkyld eller har ont i halsen? Tolerans handlar om hur vi har det tillsammans och hur vi respekterar varandra. När jag arbetar med företagscoachning är frågor kring sjukdom bland de vanligaste. Vad gäller på vår arbetsplats? Vad ska jag acceptera och förhålla mig till? Är det någon skillnad med pollenallergi? Vad tycker du? Med tydliga regler på arbetsplatsen att förhålla sig till blir allt mycket enklare. För alla. Var går gränsen hos er?

  Mary Juusela
  VD/Grundare, Lika Olika

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived