+
Mats Green (M) på Järvaveckan. Foto: Teresa Ahola
 • Mats Green: ”Jag ser alliansens misslyckande”

  PUBLICERAD 2018-06-15 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-06-20 10:34

  Textstorlek

  Dela med andra

  På torsdagen var det Moderaternas dag under Järvaveckan och Fastighetsnytt träffade partiets bostadspolitiska talesperson som fanns på plats för att prata om segregation och bostadsbristen bland unga.

  Järvaveckan är en pigg utmanare till Almedalsveckan och fokuserar framför allt på att minska gapet mellan folk och folkvalda. Jämlikhet, entreprenörskap, skola, valdeltagande, trygghet, hälsa, jobb, integration och bostad är några ämnen som diskuteras under politikerveckan som pågår i Spånga, norr om Stockholm, mellan 9–17 juni.

  För att förbättra integrationen och lyfta utsatta bostadsområden vill Moderaternas bostadspolitiske talesperson, Mats Green, som själv är född och uppvuxen i miljonprogramsområdet Öxnehaga i Huskvarna, se fler upplåtelseformer.

  – Ett boendeproblem blir ett skol-, kriminal- och kulturproblem. Det som utmärker utanförskapsområden är att det bara finns kommunala hyresrätter, vilket innebär att man måste flytta ut när man vill göra bostadskarriär.

  Han hymlar samtidigt inte med att samtliga partier får kritik för dagens sociala bostadspolitik.

  – Jag ser alliansens misslyckande här och de rödgröna partiernas, men hoppas att vi alla kan vara överens om att tänka nytt. Boendet är själva roten till väldigt många av våra samhällsproblem i dag.

  På onsdagen presenterade Socialdemokraterna ett nytt bostadspolitiskt program som pekar på att klyftorna mellan olika generationerna växer. För att råda bot på situationen föreslås bland annat subventionerat bosparande, startlån och särlösningar för förstagångsköpare. Det är ett steg i rätt riktning, men långt ifrån tillräckligt, enligt Mats Green (M). Han hade bland annat velat se regelförenklingar och kortare planprocesser, samt höra några förslag om rörlighet i det befintliga beståndet.

  – Det är svårt att bygga nytt som är mindre och billigare, något som inte nämns överhuvudtaget. I stället satsar man miljarder på felfokuserade bidrag. Det blir som en hagelsvärm utan fokus, som går till dem som redan har pengar.

  Men moderaternas bostadspolitik har inte heller undgått kritiken den senaste veckan. Både Hyresgästföreningen och Socialdemokraterna har sågat partiets förslag om att införa marknadshyror. Det skulle resultera i hyreshöjningar om 32–50 procent i Göteborg och att många tvingades lämna sina hem, enligt Ann-Sofie Hermansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Göteborg. Men Mats Green (M) tolkar det här som ett desperat utfall av Socialdemokraterna som faller kraftigt i opinionen.

  – Det enda vi har sagt är att hyresmarknaden inte fungerar i Sverige och att vi vill ha en blocköverskridande överenskommelse om ett mindre reglerat hyressättningssystem.

  En av de största bostadspolitiska utmaningarna i Sverige är att hitta billiga bostäder åt studenter, äldre och resurssvaga hushåll. Ändå överväger regeringen att dra in grundpensionen för landets 42 689 pensionärer som bor i utlandet.

  – Det är ett helt oacceptabelt resonemang som är direkt orättvist och stötande. Vad skickar det för signaler till alla som sliter och arbetar i Sverige? Att, ja, vi kanske drar in din pension senare i livet.

  Det riskerar att bromsa rörligheten inom EU och tvinga tiotusentals pensionärer att flytta tillbaka till Sverige, som redan har skriande brist på seniorbostäder och äldreboenden.

  – Garantipensionen är en rättighet, något man arbetat för i hela sitt liv.

  Anledningen till att sådana här förslag ens förekommer beror på att regeringen saknar helhetsperspektiv i sin bostadspolitik, enligt Mats Green.

  – Bostadspolitiken har lidit mycket av att man bara vill diskutera enskilda frågor. Man måste titta på helheten och själva grundproblemet, bostadsbristen, i stället för att ägna så mycket tid åt att diskutera effekterna av en dysfunktionell bostadsmarknad som vi gör i Sverige.

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Oscar Properties obligationsinnehavare lever farligt

  Börs Det finns många frågetecken kring Oscar Properties finansiella situation och obligationsinnehavarna måste därför därför kalkylera med möjligheten att bolaget inte klarar av att betala tillbaka hela lånebeloppet. Den bedömningen gör en kreditanalytiker på Swedbank.

 • Byggandet minskade med 16 procent 2018

  Bostäder Under 2018 påbörjades nybyggnation av 53 000 lägenheter – en minskning med 16 procent jämfört med föregående år. Det visar preliminära siffror från SCB. 

 • Nästa steg för Humlegården i Solna

  Kontor Humlegården har tecknat en principöverenskommelse med Solna stad om den första etappen i utvecklingen av Hagalunds arbetsplatsområde. Humlegården äger alla fastigheter i den första etappen, som avser nyskapande av cirka 48 000 kvadratmeter ytor. 

 • ANNONS
 • Oscars aktie faller brant

  Börs Oscar Properties aktie föll brant på Stockholmsbörsen när handeln inleddes på måndagsmorgonen i kölvattnet av bolagets undermåliga rapport som släpptes på fredagskvällen. Inledningsvis föll aktien med hela 25 procent.

 • ANNONS
 • JLL: Fortsatt stark Stockholmsmarknad

  Fastighetsmarknad Det senaste året har hyrorna på Stockholms kontorsmarknad ökat med sju procent, enligt en ny rapport från JLL. I de centrala delarna beräknas hyran ha nått 7 500 kronor per kvadratmeter och år.

 • “Cykelbanor hjälper inte om ingen cyklar på dem”

  Business Arena Umeå, Webb-TV “En vänlig knuff i rätt riktning”. Så beskriver Katharina Paoli, medgrundare och vd av A Win Win World modefenomenet nudging. Fastighetsnytt träffade henne under Business Arena Umeå. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived