+
Reinhold Lennebo, Åsa Johansson, Anders Nordstrand och Lennart Sten.
 • Hyressättningssystemet behöver utvecklas

  PUBLICERAD 2018-06-30 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2018-07-02 14:21

  Textstorlek

  Dela med andra

  I Sverige har bostadsmarknadens parter tilldelats ett avgörande ansvar för hyresrättens utveckling. Ska det ske på ett sätt som gynnar nuvarande och framtida hyresgäster måste den ges hållbara och långsiktigt konkurrenskraftiga förutsättningar. Hyressättningen måste då upplevas som rimlig av både hyresgäster och hyresvärdar. För att nå dit behöver parterna formulera en gemensam målbild när det gäller såväl boendekvalitet som hyresrättens framtida ställning på bostadsmarknaden. Därför bjuder vi – SABO och Fastighetsägarna – nu in Hyresgästföreningen till samtal för att utveckla hyressättningssystemet.

  Fungerande förhandlingar bygger på att parterna har ett ömsesidigt förtroende och en jämbördig ställning i förhållande till varandra. Vi, som representanter för allmännyttiga och privata hyresvärdar, har identifierat två huvudsakliga orsaker till att de senaste årens förhandlingar om justeringen av den allmänna hyresnivån i många fall inte fungerat på ett sätt som är rimligt för hyresvärdar med ett långsiktigt förvaltningsperspektiv. För det första är vi inte överens om på vilka grunder vi förhandlar, d.v.s varför den allmänna hyresnivån ska justeras. För det andra finns det ingen oberoende tvistelösning dit parterna kan vända sig om de inte når en överenskommelse.

  Avsaknaden av grunder för förhandlingarna gör att parterna ofta talar förbi varandra, medan avsaknaden av en fungerande tvistelösning för alla parter ger Hyresgästföreningen en mycket stark ställning som i praktiken upplevs som ett veto i de årliga förhandlingarna om den allmänna hyresnivån. För hyresrättens långsiktiga utveckling är detta olyckligt eftersom det blir både svårare att upprätthålla det fortlöpande underhållet av befintliga fastigheter och att bygga nya. Vi riskerar alltså en framtid med färre och sämre underhållna hyresrätter än vad som annars skulle vara fallet. Hyresrätten – med sin avsaknad av kapitalrisk för hyresgäster och förutsägbara boendekostnad – spelar en central roll i samhällsekonomin, inte minst för unga på en allt rörligare arbetsmarknad. Därför är det nu är hög tid att ta nästa steg för att utveckla hyressättningssystemet.

  Baserat på problembeskrivningen ovan har våra respektive organisationer fristående från varandra kommit fram till att alla tre parterna tillsammans, behöver formulera en gemensam målbild och tydliga grunder för förhandlingarna om den allmänna hyresnivån. Syftet med detta är att justeringen av den allmänna hyresnivån ska spegla samhällsutvecklingen på ett bättre sätt än idag. Det är en nödvändig förutsättning om vi långsiktigt ska kunna värna hyresrättens utveckling och konkurrenskraft i förhållande till andra boendeformer. Därutöver behövs en, från parterna oberoende tvistelösning, dit de lokala parterna kan vända sig om de inte lyckas nå en överenskommelse.

  Som bostadsmarknadens parter har vi fått lagstiftarens ansvar att säkerställa att hyressättningen i Sverige fungerar på ett sätt som uppfyller behoven hos både nuvarande och framtida hyresgäster. Då måste vi tillsammans se till att vi skapar villkor som ger goda förutsättningar för hyresrätten att utvecklas som boendeform. Därför bjuder vi nu in Hyresgästföreningen till samtal om hur vi tillsammans ska utveckla det svenska hyressättningssystemet på ett långsiktigt hållbart sätt för nuvarande och kommande generationers hyresgäster.

  Åsa Johansson, ordförande SABO
  Lennart Sten, ordförande Fastighetsägarna Sverige
  Anders Nordstrand, vd SABO
  Reinhold Lennebo, vd Fastighetsägarna Sverige

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Arnhultrepresentant till Castellums valberedning

  Börs Advokat Patrik Essehorn, som representerar storägaren Rutger Arnhult, tar plats i Castellums valberedning inför årsstämman 2019.

 • “Rekordhögt tryck i Jönköping”

  Business Arena, Fastighetsmarknad väst Jönköping är Sveriges tionde största kommun med 138 115 invånare och staden växer hela tiden. “Den största utmaningen är kompetensbristen”, säger kommunens näringslivschef, Sven Rydell, på Business Arena Stockholm.

 • NCC förvärvar av ICA Fastigheter i Bromma

  Transaktioner NCC förvärvar en fastighet om 50000 kvadratmeter byggrätt för kontor, handel och hotell i Bromma, Stockholm. Säljare är ICA Fastigheter. Den totala investeringen beräknas omfatta runt 2,5 miljarder kronor. 

 • ANNONS
  • Amhult 2 hyr ut till Apoteket

   Uthyrning väst Amhult 2 hyr ut ytterligare i kvarteret Radarflyget II. Företaget har tecknat hyresavtal med Apoteket AB om förhyrning av runt 182 kvadratmeter BTA.

  • Wihlborgs köper i Lund

   Transaktioner - Syd Wihlborgs köper fastigheten Nya Vattentornet 3 i Lund. Förvärvet inkluderar även ett parkeringshus med 600 platser och byggrätter för ytterligare 11000 kvadratmeter kontorsyta. Affären sker mot ett underliggande fastighetsvärde om 570 miljoner. 

 • 2008 – året som bjöd på det mesta

  Ekonomi Inledningen av 2008 var skakig, signalerna från USA var oroväckande. Men oron hade ännu inte satt sig, vid en rundringning till finansdirektörerna var ett av tipsen att det förmodligen blåst över till sommaren. Konjunkturinstitutets prognos i januari talade om en BNP-tillväxt på 3,0 procent 2008 och 2,8 procent 2009.

 • ANNONS
 • Så minns branschen Lehman-kraschen

  Fastighetsmarknad Fastighetsnytt har bett några fastighetsprofiler som var verksamma på den tiden att beskriva hur de upplevde händelserna i samband med Lehman-kraschen och hur de ser att branschen har utvecklats sedan dess.

 • Geely anlitar Newsec i Göteborgssatsning

  Fastighetsmarknad, Väst Fordonsgruppen Zhejiang Geely Holding Group, Geely, anlitar Newsec som affärsmässig huvudrådgivare och samarbetspartner i sitt nya europeiska innovationscenter på Lindholmen i Göteborg. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x