+
Linda Schuur. Foto: Anna-Lena Ahlström.
 • Gör det lättare att välja rätt än vad det är att välja fel

  PUBLICERAD 2018-06-05 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-06-08 09:36

  Krönikan är tidigare publicerad i Fastighetsnytt nummer 1. 

  Textstorlek

  Dela med andra

  ”De globala målen för hållbar utveckling – Agenda 2030, syftar till att utrota fattigdom och hunger, förverkliga de mänskliga rättigheterna för alla, uppnå jämställdhet och egenmakt för alla kvinnor och flickor samt säkerställa ett varaktigt skydd för planeten och dess naturresurser”, står det på regeringens hemsida.

  Fantastiskt! Kommer fattigdom vara utrotad om mindre än 15 år? Kommer förutsättningarna för ett hållbart liv, val och utveckling vara mer standard än undantag?

  I en analys av OECD-länderna anses Sverige, Norge, Danmark, Finland och Schweiz ha de bästa förutsättningarna att leverera på målen i Agenda 2030. Av de fem länderna ligger Sverige i topp. Ännu mer fantastiskt!

  Hur ska det gå med det svenska arbetet vad gäller Agenda 2030 (globala mål för hållbar utveckling)? 17 ambitiösa och omfattande mål, som i sin tur är uppdelade på 169 delmål.

  Näringsdepartementet har format ”Kommittén för modernare byggregler” för att hitta sätt att minska klimatpåverkan från byggande och byggmaterial, som skall resultera i förändring av regelverken, BBR, PBL, PBF. Mycket välkommet, både för branschens och miljöns skull. Förhoppningsvis kommer även förslag på införanden av krav på offentliga upphandlingar likt de i Norge (se nedan) vilket skulle innebära ytterligare ett steg i rätt riktning. Vad som kommer fram ur kommittén – indikationer, krav och regler – kommer att vara avgörande för att nå målen i Agenda 2030.

  I dagsläget används LCA mest som en bekräftelse i slutskedet av designprocessen, genom tidskrävande Excel dokument. Men man ser att detta bli mer betydelsefullt och att flera jobbar på att göra det till ett autogenererat verktyg för att underlätta hållbara designbeslut tidigt i processen. När vi, på riktigt i samtliga projekt och skeenden, tidigt får in LCA i utvecklingen av projekt, där de största materialvalen görs, så ökar potentialen märkbart att påverka slutresultatet.

  I Norge finns det redan krav på att statliga byggnader ska ha 30-50 procent lägre GWP (Global warming potential) än referensbyggnader. I Sverige gick Boverket 2017 ut med en vägledning för LCA, men det finns fortfarande inga riktiga krav.

  Vi kan hylla och klappa varandra på axeln för att vi cyklar då och då, kör en elbil eller sop-sorterar, och tro mig detta är bra – alla får tummen upp även från mig. Men för att realistiskt nå målen, på riktigt, måste mer göras i större skalor och det behövs politiska beslut som visar vägen långsiktigt. Beslut som ställer krav och som premierar rätt val, både för de enskilda medborgarna men framförallt inom produktionsbranschen, kläder, byggnader, bilar, mat etcetera, allt som produceras måste säkerställas att det görs på rätt sätt innan det når konsumenten. Genom ekonomiska incitament för att stimulera rätt val, val som bidrag till bättre, mer hållbara produktionsmetoder ökar dessutom chansen att omställningen till fler och mer miljömässiga alternativ gynnas och de icke hållbara alternativen elimineras, då är vi nära Agendans mål.

  Linda Schuur
  Grundare, STHLMNYC och Arkitekt M. arch, Affärsutvecklare, CFMoller Architects

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Oscar Properties obligationsinnehavare lever farligt

  Börs Det finns många frågetecken kring Oscar Properties finansiella situation och obligationsinnehavarna måste därför därför kalkylera med möjligheten att bolaget inte klarar av att betala tillbaka hela lånebeloppet. Den bedömningen gör en kreditanalytiker på Swedbank.

 • Byggandet minskade med 16 procent 2018

  Bostäder Under 2018 påbörjades nybyggnation av 53 000 lägenheter – en minskning med 16 procent jämfört med föregående år. Det visar preliminära siffror från SCB. 

 • Nästa steg för Humlegården i Solna

  Kontor Humlegården har tecknat en principöverenskommelse med Solna stad om den första etappen i utvecklingen av Hagalunds arbetsplatsområde. Humlegården äger alla fastigheter i den första etappen, som avser nyskapande av cirka 48 000 kvadratmeter ytor. 

 • ANNONS
 • Oscars aktie faller brant

  Börs Oscar Properties aktie föll brant på Stockholmsbörsen när handeln inleddes på måndagsmorgonen i kölvattnet av bolagets undermåliga rapport som släpptes på fredagskvällen. Inledningsvis föll aktien med hela 25 procent.

 • ANNONS
 • JLL: Fortsatt stark Stockholmsmarknad

  Fastighetsmarknad Det senaste året har hyrorna på Stockholms kontorsmarknad ökat med sju procent, enligt en ny rapport från JLL. I de centrala delarna beräknas hyran ha nått 7 500 kronor per kvadratmeter och år.

 • “Cykelbanor hjälper inte om ingen cyklar på dem”

  Business Arena Umeå, Webb-TV “En vänlig knuff i rätt riktning”. Så beskriver Katharina Paoli, medgrundare och vd av A Win Win World modefenomenet nudging. Fastighetsnytt träffade henne under Business Arena Umeå. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived