+
Gita Navabi. Foto: Oscar Stenberg.
 • Fi: Hellre fastighetsskatt än ränteavdrag

  PUBLICERAD 2018-06-27 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-06-27 14:42

  Textstorlek

  Dela med andra

  Gita Nabavi, partiledare för Feministiskt initiativ, har som mål att ta partiet till riksdagen i höst. I förra valet fick partiet 3,1 procent och plats i kommunfullmäktige i tretton kommuner, med en styrande roll i både Göteborg och Stockholm. Så här svarar partiet på Fastighetsnytts frågor om bostadspolitik.  

  Vilken är er största valfråga?
  – Politiken måste prioritera att säkerställa mänskliga rättigheter och det går genom alla politikområden – som migrationspolitik, socialpolitik, säkerhetspolitik och skattepolitik.

  Hur vill ni motverka segregationen? 
  – Vi vill att staten tar över ansvaret för skolan, för att öka likvärdigheten och garantera allas rätt till god utbildning, samt avskaffa det fria skolvalet. Vi vill stärka tryggheten i utsatta områden bland annat genom fler närpoliser, ökade anslag för ungas och kvinnors organisering och rejäl upprustning av socialt arbete. Avgiftsfri kollektivtrafik är en av våra viktigaste jämlikhetsreformer, för att stärka ekonomiskt utsattas handlingsutrymme. En reform som dessutom är klimatsmart. Vår ekonomiska politik är starkt omfördelande och vi har många åtgärder för att minska diskriminering och otrygga villkor på arbetsmarknaden, som att avskaffa allmän visstidsanställning och påbörja en successiv nedtrappning av normalarbetstid till 30-timmars vecka, med bibehållen lön.

  Är ni för blocköverskridande bostadspolitiska samtal? 
  – När vi kommer in i riksdagen deltar vi gärna i blocköverskridande samtal om hur politiken kan leva upp till att säkerställa rätten till bostad. Fi ser bostadspolitiken som en naturlig del av välfärdspolitiken. När vi diskuterar bostadspolitik måste vi därför behandla frågan på samma sätt som andra viktiga frågor i välfärden, som skola och vård. Utgångspunkten måste vara att det allmännas ansvar är att alla människor som behöver ska kunna erbjudas en bostad.

  Hur kan dagens sociala bostadspolitik lyftas? 
  – Fi vill att kommunala bostadsförmedlingar återinförs i alla kommuner och att köerna reformeras så att det i större utsträckning är behovet av bostad som styr, samt att kraven på hög inkomst för att få en bostad sänks. Vidare vill vi att kommunerna ska säkerställa att fastighetsbeståndet ska innehålla en viss andel hyreslägenheter, samt en viss andel lägenheter med låg hyra. Nyanlända som själva väljer etableringsplats ska inte förlora samhällets stöd. Vi vill att det i lag fastställs vilka vräkningsförebyggande skyldigheter en kommun har, för att förhindra att barnfamiljer vräks. Vår utgångspunkt är att inga barn ska vräkas till hemlöshet.

  Vad tycker ni om reavinstskatt och ränteavdrag?
  – Vi vill successivt fasa ut ränteavdraget, som bidrar till en orättvis bostadsmarknad där bostadsägare får subventioner medan hyresgäster betalar extra avgifter till allmännyttan och kommunala bostadsbolag gör stora vinster. Ränteavdraget bidrar vidare till en uppblåst bostadsmarknad då människor räknar med lägre kostnader för sitt boende än vad de egentligen har och därmed anser sig ha råd med ett dyrare inköpspris för sin bostad.

  Reavinstskatten är i dag utformad så att den minskar rörligheten på bostadsmarknaden, genom att eventuella vinster på den fastighet man flyttar ifrån beläggs med en ränta så att det i vissa fall kan löna sig att bo kvar i ett boende som man själv uppfattar som för stort. Det är vare sig resurseffektivt eller bra för bostadsmarknaden. Vi föreslår ett fast bundet taxeringsvärde från inköpsdagen till försäljningsdagen för att undvika överraskande höjningar av taxeringsvärden.

  Hur kommer vi tillrätta med bostadsbristen?
  – Staten ska bidra med subventioner till byggande av billiga hyresrätter. Subventioner kan utformas på olika sätt och har så gjort under bostadspolitikens historia. Vissa subventioner kräver stora förändringar för att kunna genomföras och andra är möjliga inom dagens regelverk. Vi vill se ett hållbart, ändamålsenligt bostadsbestånd i hela landet. Slopat ränteavdrag och återinförd reformerad fastighetsskatt stabiliserar bostadsmarknaden för att stoppa segregation mellan innerstad och förort, mellan storstad och landsbygd.

  Teresa Ahola

  1 kommentarer

  1. Eva Ståhle 2018-06-28

   Ett fast bundet taxeringsvärde kommer ge en ny inlåsningsefftekt med tiden. För den som exv bott 20-40 år i en villa och vill flytta till något mindre när barnen flyttat ut, har prisnivån mycket troligen ökat med ett par 100 %, och då kommer du högst troligen få en högre fastighetsskatt på ett nytt mindre boende än det nuvarande större boendet. Om fastighetsskatten återgår till dom tidigare nivåerna, före skattereformen, så kan det röra sig om betydliga månadsbelopp.
   Så om syftet att beskatta boendet är att gemene man inte skall bo större än man behöver i olika faser av livet, och därmed bidra till ökad rörligheten på bomarknaden, måste även beskattningen, dvs taxeringsvärdet, vara dynamisk och följa marknadspriserna, så skatten verkligen minskar om man byter till ett mindre, billigare boende. Jag tror att jag inte är ensam om att känna mer trygghet i att ha ett billigt fast boende, och investerar hellre mitt kapital i mitt boende än att placera ev överskottet av en försäljning på banken eller investerad på börsen. Vi måste ha ett system där vi verkligen får lägre kostnader när vi byter ner oss och där inte en stor del av en prisuppgång går åt till att betala skatt. Själv tycker jag det gamla systemet, att man kunde flytta med ev. vinst till nya boendet, utan schablonbeskattning, och bara skatta för mellanskillnaden vid varje flytt och skjuta upp resten, fungerade utmärkt. Dvs jag skattar gärna om jag kliver ur bostadsmarknaden, men inte när jag är i den.
   En annan tanke skulle kunna vara att skattemässigt hantera sitt boende som ett ISK- konto. Man skattar schablonmässiga för totala värdet, men betalar ingen vinstskatt när man säljer. Då skulle man teoretiskt kunna pensionsspara i sitt eget boende och successivt byta ner sig när behoven är mindre, man vill minska sina boendekostnader, samt behöver få loss kapital.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived