+
 • 67 000 bostäder om året

  PUBLICERAD 2018-06-19 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2018-06-19 11:06

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Enligt Boverkets byggbehovsprognos behövs 67 000 nya bostäder i snitt varje år fram till 2025.

  Boverket uppger i sin prognos att byggtakten i riket behöver vara högre de närmaste åren än man tidigare räknat med. Skälen är att befolkningsökningen de närmaste åren sker snabbare än väntat och att det behöver bygga mer för att ta igen det som inte byggts tidigare år. 90 000 bostäder kan behöva byggas varje år fram till 2020 för att täcka behovet, för att sen avta till 50 000 per år fram till 2025.
  – Vi behöver bygga motsvarande ett drygt Linköping eller ett knappt Uppsala på kort sikt. Konsekvensen blir annars att vi får dras med underskott en lång tid framöver, säger Bengt J Eriksson, bostadsmarknadsanalytiker, i ett pressmeddelande.

  Samtidigt bedömer Boverket att antalet påbörjade bostäder minskar från cirka 69 000 år 2017 till cirka 56 000 i år. Även år 2019 påbörjas 56 000 bostäder. Mest minskar byggandet av bostadsrätter, särskilt på några marknader. I Storstockholm förväntas byggstarterna bromsa med över 30 procent i år, medan byggandet i Storgöteborg kan öka med drygt 20 procent.

  I den senaste bostadsmarknadsenkäten från Boverket svarade totalt 243 kommuner att de har underskott på bostäder. På tre års sikt bedömer 97 procent av kommunerna att det behövs fler bostäder, framförallt behövs fler hyresrätter samt tvåor och treor.

  Redaktionen

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived