+
Anders Danielsson. Foto: Skanska.
 • Ytterligare nedskrivningar sänker Skanska

  PUBLICERAD 2018-05-09 AV Oskar von Bahr
  UPPDATERAD: 2018-05-09 09:42

  Textstorlek

  Dela med andra

  TAGGAR

  Skanskas rörelseresultat rasade 65 procent i det första kvartalet och landade en bra bit under förväntningarna till följd av högre omstruktureringskostnader än väntat och ytterligare nedskrivningar i Polen. Aktien backar 5 procent i den inledande handeln.

  Rörelseresultatet minskade till 652 miljoner kronor från 1 856 miljoner under motsvarande period förra året. Analytikerna hade väntat sig en rörelsevinst på 902 miljoner kronor, enligt SME Direkt.

  Byggverksamheten vände till en rörelseförlust på 41 miljoner kronor från fjolårets vinst på 392 miljoner kronor. Omstruktureringskostnader på 430 miljoner kronor och nedskrivningar på 600 miljoner kronor i Polen vägde på resultatet. Det innebär att byggmarginalen, som analytikerna brukar hålla ett vakande öga på, blev negativ för andra kvartalet i följd. Skanska siktar på en byggmarginal på minst 3,5 procent.

  ”De omfattande omstruktureringsåtgärderna inom Byggverksamheten belastade första kvartalet med något högre kostnader än de tidigare kommunicerade. Den svaga resultatutvecklingen i den polska verksamheten fortsatte dessvärre under första kvartalet då ytterligare projektförseningar och kostnadsökningar identifierades i en fördjupad granskning genomförd av den nya ledningen i Polen.”, skriver Anders Danielsson i vd-ordet.

  I det fjärde kvartalet gjorde Skanska en nedskrivning i den Polska byggverksamheten på 400 miljoner kronor. Därutöver gjordes ytterligare nedskrivningar i Europa och USA om 600 miljoner kronor. Vidare bokfördes omstruktureringskostnader om 100 miljoner kronor.

  Vid 09.30-tiden backar Skanska 5,1 procent och har därmed tappat 3,3 procent sedan årsskiftet.

  Oskar von Bahr

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived