+
Johanna Sandahl, ordförande, Naturskyddsföreningen.
 • Varför är det så lätt att göra fel?

  PUBLICERAD 2018-05-16 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-05-17 16:42

  Textstorlek

  Dela med andra

  I debatten om hur vi ska minska mänsklighetens påverkan på klimatet och ekosystemen finns det en grundläggande fråga som jag upplever att vi ställer oss lite för sällan: Varför är det så lätt att göra fel?

  Jämfört med vad som krävs för att hejda klimatförändringen och utarmningen av våra ekosystem går utvecklingen alldeles för långsamt. Detta trots ett stort engagemang från såväl näringsliv, politik som det civila samhället. Varför är det så?

  Ett exempel är de hundratals, eller kanske tusentals miljarder dollar som globalt sett årligen går till att subventionera fossila bränslen. Fossila subventioner gör dubbel skada: ett stöd till sådant vi inte vill ha och mindre medel till det vi vill ha, exempelvis omställning till fossilfritt. Det kan handla om exempelvis direkta bidrag eller skatteundantag. Det har gjorts olika försök att uppskatta hur stora de klimatskadliga subventionerna är, och summan blir lite olika beroende på hur man räknar. Alltifrån OECD/IEAs beräkning som landar i 373 miljarder dollar per år, till IMFs som även inkluderar en uppskattning av externa klimatskadekostnader, som landar i summan 5 300 miljarder år. Hur man än räknar är det lätt att konstatera att klimatskadlig verksamhet får väldigt mycket stöd.

  Hur ser det ut i Sverige då? Naturskyddsföreningen lanserade nyligen rapporten Avveckla klimatskadliga subventioner som kartlägger just detta.

  Några exempel:

  • Reseavdrag kostar staten 5,6 miljarder kronor per år, varav minst 1,7 miljarder kronor enligt Skatteverket är fusk. Den ursprungliga målgruppen – glesbygdsbor med höga kostnader för arbetsresor – är idag i minoritet bland de som gör avdrag.
  • Den som kör en förmånsbil får en rejäl rabatt (omkring 20 procent) jämfört med om hen hade köpt bilen själv. Det kostar staten nästan 2 miljarder kronor per år.
  • Energiskatt på diesel, som är tänkt att bland annat täcka kostnaderna för luftföroreningar, är nedsatt till ett värde av 8,24 miljarder kronor per år.
  • Inrikes och utrikes resor med flyg är undantagna från energi- och koldioxidskatt. Flyget betalar alltså inte sina miljökostnader och staten går miste om en intäkt på minst 7,2 miljarder kronor per år.

  Att avveckla dessa subventioner görs förstås inte över en natt. Vissa subventioner styrs av internationella regelverk och att avveckla dem kräver internationella förhandlingar. Andra subventioner utgör stöd som är nödvändiga för utsatta människor eller branscher och kompensation kan bli aktuellt. Men att behålla dem och på så sätt minska incitamenten att lämna den fossila eran är inte särskilt klok klimatpolitik.

  Totalt uppgår de svenska klimatskadliga subventionerna till 30 miljarder kronor – lågt räknat. Det är pengar som skulle kunna göra nytta någon annanstans, och göra det lite lättare att göra rätt.

  Johanna Sandahl
  Ordförande, Naturskyddsföreningen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Bostadsministern: “Två vägar att gå”

  Bostäder Bostadsbristen kostar Stockholmsregionen totalt 40 miljarder kronor per år, enligt en färsk WSP-analys. “Det finns två vägar att gå. Antingen bygger vi mer eller så inför vi social housing”, säger Peter Eriksson (MP) till Fastighetsnytt.    

 • Epicenter i nytt bostadsprojekt

  Bostäder Tillsammans med Trede Properties utvecklar Epicenter i Stockholm en bostadslösning: Epicenter Living. Under 2019 planerar Trede förvärva 800 bostäder, i syfte att erbjuda anställda hos tillväxtföretag en bostad. 

 • Utvecklar Slakthusområdet i Göteborg

  Fastighetsmarknad väst Higab fortsätter utvecklingen av Slakthusområdet till en ny stadsdel i Göteborg. Bolaget har inlett samarbete med arkitektbyrån Tovatt Architects & Planners, som i sin tur arbetar med göteborgsbaserade Dreem Arkitekter. 

 • ANNONS
 • Bostadsbyggandet minskar kraftigt

  Fastighetsmarknad Antal påbörjade lägenheter har minskat med 16 procent från föregående år. Det visar nya siffror från SCB. Under de tre första kvartalen av 2018 påbörjades byggnationen av totalt 39100 lägenheter, jämfört med 46700 påbörjade lägenheter under samma period 2017. 

 • Hur kommer prototypsamhället påverka städerna?

  Krönikor Trots att fenomenet utvecklats under en lång tid, framför allt inom design och digitala utvecklingsverksamheter, är prototypsamhället säkerligen ett nytt begrepp för många. Innebörden är att vi måste lära oss leva med att produkter och tjänster som vi köper med avsikt att börja använda dem, inte är färdigutvecklade.

 • Skanska investerar 1,8 miljarder i Citygate

  Fastighetsmarknad väst Skanska investerar runt 1,8 miljarder kronor i kontorsprojektet Citygate, i Göteborg. Värdet på byggkontraktet uppgår till cirka 1,5 miljarder kronor.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived