+
Johanna Sandahl, ordförande, Naturskyddsföreningen.
 • Varför är det så lätt att göra fel?

  PUBLICERAD 2018-05-16 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-05-17 16:42

  Textstorlek

  Dela med andra

  I debatten om hur vi ska minska mänsklighetens påverkan på klimatet och ekosystemen finns det en grundläggande fråga som jag upplever att vi ställer oss lite för sällan: Varför är det så lätt att göra fel?

  Jämfört med vad som krävs för att hejda klimatförändringen och utarmningen av våra ekosystem går utvecklingen alldeles för långsamt. Detta trots ett stort engagemang från såväl näringsliv, politik som det civila samhället. Varför är det så?

  Ett exempel är de hundratals, eller kanske tusentals miljarder dollar som globalt sett årligen går till att subventionera fossila bränslen. Fossila subventioner gör dubbel skada: ett stöd till sådant vi inte vill ha och mindre medel till det vi vill ha, exempelvis omställning till fossilfritt. Det kan handla om exempelvis direkta bidrag eller skatteundantag. Det har gjorts olika försök att uppskatta hur stora de klimatskadliga subventionerna är, och summan blir lite olika beroende på hur man räknar. Alltifrån OECD/IEAs beräkning som landar i 373 miljarder dollar per år, till IMFs som även inkluderar en uppskattning av externa klimatskadekostnader, som landar i summan 5 300 miljarder år. Hur man än räknar är det lätt att konstatera att klimatskadlig verksamhet får väldigt mycket stöd.

  Hur ser det ut i Sverige då? Naturskyddsföreningen lanserade nyligen rapporten Avveckla klimatskadliga subventioner som kartlägger just detta.

  Några exempel:

  • Reseavdrag kostar staten 5,6 miljarder kronor per år, varav minst 1,7 miljarder kronor enligt Skatteverket är fusk. Den ursprungliga målgruppen – glesbygdsbor med höga kostnader för arbetsresor – är idag i minoritet bland de som gör avdrag.
  • Den som kör en förmånsbil får en rejäl rabatt (omkring 20 procent) jämfört med om hen hade köpt bilen själv. Det kostar staten nästan 2 miljarder kronor per år.
  • Energiskatt på diesel, som är tänkt att bland annat täcka kostnaderna för luftföroreningar, är nedsatt till ett värde av 8,24 miljarder kronor per år.
  • Inrikes och utrikes resor med flyg är undantagna från energi- och koldioxidskatt. Flyget betalar alltså inte sina miljökostnader och staten går miste om en intäkt på minst 7,2 miljarder kronor per år.

  Att avveckla dessa subventioner görs förstås inte över en natt. Vissa subventioner styrs av internationella regelverk och att avveckla dem kräver internationella förhandlingar. Andra subventioner utgör stöd som är nödvändiga för utsatta människor eller branscher och kompensation kan bli aktuellt. Men att behålla dem och på så sätt minska incitamenten att lämna den fossila eran är inte särskilt klok klimatpolitik.

  Totalt uppgår de svenska klimatskadliga subventionerna till 30 miljarder kronor – lågt räknat. Det är pengar som skulle kunna göra nytta någon annanstans, och göra det lite lättare att göra rätt.

  Johanna Sandahl
  Ordförande, Naturskyddsföreningen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Arnhultrepresentant till Castellums valberedning

  Börs Advokat Patrik Essehorn, som representerar storägaren Rutger Arnhult, tar plats i Castellums valberedning inför årsstämman 2019.

 • “Rekordhögt tryck i Jönköping”

  Business Arena, Fastighetsmarknad väst Jönköping är Sveriges tionde största kommun med 138 115 invånare och staden växer hela tiden. “Den största utmaningen är kompetensbristen”, säger kommunens näringslivschef, Sven Rydell, på Business Arena Stockholm.

 • NCC förvärvar av ICA Fastigheter i Bromma

  Transaktioner NCC förvärvar en fastighet om 50000 kvadratmeter byggrätt för kontor, handel och hotell i Bromma, Stockholm. Säljare är ICA Fastigheter. Den totala investeringen beräknas omfatta runt 2,5 miljarder kronor. 

 • ANNONS
  • Amhult 2 hyr ut till Apoteket

   Uthyrning väst Amhult 2 hyr ut ytterligare i kvarteret Radarflyget II. Företaget har tecknat hyresavtal med Apoteket AB om förhyrning av runt 182 kvadratmeter BTA.

  • Wihlborgs köper i Lund

   Transaktioner - Syd Wihlborgs köper fastigheten Nya Vattentornet 3 i Lund. Förvärvet inkluderar även ett parkeringshus med 600 platser och byggrätter för ytterligare 11000 kvadratmeter kontorsyta. Affären sker mot ett underliggande fastighetsvärde om 570 miljoner. 

 • 2008 – året som bjöd på det mesta

  Ekonomi Inledningen av 2008 var skakig, signalerna från USA var oroväckande. Men oron hade ännu inte satt sig, vid en rundringning till finansdirektörerna var ett av tipsen att det förmodligen blåst över till sommaren. Konjunkturinstitutets prognos i januari talade om en BNP-tillväxt på 3,0 procent 2008 och 2,8 procent 2009.

 • ANNONS
 • Så minns branschen Lehman-kraschen

  Fastighetsmarknad Fastighetsnytt har bett några fastighetsprofiler som var verksamma på den tiden att beskriva hur de upplevde händelserna i samband med Lehman-kraschen och hur de ser att branschen har utvecklats sedan dess.

 • Geely anlitar Newsec i Göteborgssatsning

  Fastighetsmarknad, Väst Fordonsgruppen Zhejiang Geely Holding Group, Geely, anlitar Newsec som affärsmässig huvudrådgivare och samarbetspartner i sitt nya europeiska innovationscenter på Lindholmen i Göteborg. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x