+
Johanna Sandahl, ordförande, Naturskyddsföreningen.
 • Varför är det så lätt att göra fel?

  PUBLICERAD 2018-05-16 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-05-17 16:42

  Textstorlek

  Dela med andra

  I debatten om hur vi ska minska mänsklighetens påverkan på klimatet och ekosystemen finns det en grundläggande fråga som jag upplever att vi ställer oss lite för sällan: Varför är det så lätt att göra fel?

  Jämfört med vad som krävs för att hejda klimatförändringen och utarmningen av våra ekosystem går utvecklingen alldeles för långsamt. Detta trots ett stort engagemang från såväl näringsliv, politik som det civila samhället. Varför är det så?

  Ett exempel är de hundratals, eller kanske tusentals miljarder dollar som globalt sett årligen går till att subventionera fossila bränslen. Fossila subventioner gör dubbel skada: ett stöd till sådant vi inte vill ha och mindre medel till det vi vill ha, exempelvis omställning till fossilfritt. Det kan handla om exempelvis direkta bidrag eller skatteundantag. Det har gjorts olika försök att uppskatta hur stora de klimatskadliga subventionerna är, och summan blir lite olika beroende på hur man räknar. Alltifrån OECD/IEAs beräkning som landar i 373 miljarder dollar per år, till IMFs som även inkluderar en uppskattning av externa klimatskadekostnader, som landar i summan 5 300 miljarder år. Hur man än räknar är det lätt att konstatera att klimatskadlig verksamhet får väldigt mycket stöd.

  Hur ser det ut i Sverige då? Naturskyddsföreningen lanserade nyligen rapporten Avveckla klimatskadliga subventioner som kartlägger just detta.

  Några exempel:

  • Reseavdrag kostar staten 5,6 miljarder kronor per år, varav minst 1,7 miljarder kronor enligt Skatteverket är fusk. Den ursprungliga målgruppen – glesbygdsbor med höga kostnader för arbetsresor – är idag i minoritet bland de som gör avdrag.
  • Den som kör en förmånsbil får en rejäl rabatt (omkring 20 procent) jämfört med om hen hade köpt bilen själv. Det kostar staten nästan 2 miljarder kronor per år.
  • Energiskatt på diesel, som är tänkt att bland annat täcka kostnaderna för luftföroreningar, är nedsatt till ett värde av 8,24 miljarder kronor per år.
  • Inrikes och utrikes resor med flyg är undantagna från energi- och koldioxidskatt. Flyget betalar alltså inte sina miljökostnader och staten går miste om en intäkt på minst 7,2 miljarder kronor per år.

  Att avveckla dessa subventioner görs förstås inte över en natt. Vissa subventioner styrs av internationella regelverk och att avveckla dem kräver internationella förhandlingar. Andra subventioner utgör stöd som är nödvändiga för utsatta människor eller branscher och kompensation kan bli aktuellt. Men att behålla dem och på så sätt minska incitamenten att lämna den fossila eran är inte särskilt klok klimatpolitik.

  Totalt uppgår de svenska klimatskadliga subventionerna till 30 miljarder kronor – lågt räknat. Det är pengar som skulle kunna göra nytta någon annanstans, och göra det lite lättare att göra rätt.

  Johanna Sandahl
  Ordförande, Naturskyddsföreningen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • “Låna av varandra är något som måste hända”

  Business Arena Göteborg, Ekonomi Det finns många osäkerhetsfaktorer att hålla öga på under 2019, handel, geopolitik, EU:s framtid, nya teknologier och nya affärsmodeller som växer fram. Tim Moonen, Managing Director, The Business of Cities, gästade Business Arena Göteborg för att tala om de nordiska städernas plats i det nya landskapet.

 • Tobinentreprenör går i konkurs

  Börs Q-Gruppen Bygg AB, som är totalentreprenör till två av Tobin Properties bostadsprojekt, har försatts i konkurs.

 • Åsa Henninge till Akademiska Hus

  Rekrytering Åsa Henninge blir ny marknadsområdesdirektör på Akademiska hus. Hon kommer närmast från rollen som vd på Wästbygg Projektutveckling.

 • ANNONS
 • SSM vinner mot par i Tingsrätten

  Börs Stockholms Tingsrätt har på tisdagen dömt till SSM:s fördel i en tvist mellan bolagets bostadsrättsförening West Side Solna och ett par som tecknat ett förhandsavtal om bostadsköp.

 • ANNONS
 • Engagemanget som lyfter staden

  Business Arena Göteborg, Samhälle Även i landet lagom sker inte saker av sig självt och de epitet som kopplats till Sverige har hamnat under lupp. Men det går att vända en negativ trend. Hamid Zafar gästade Business Arena Göteborg för att berätta om sitt engagemang och arbete med Sjumilaskolan i Göteborg.

 • SBB miljardköper av Hemsö

  Transaktioner Samhällsbyggnadsbolaget förvärvar totalt 14 fastigheter av Hemsö för runt 1,2 miljarder kronor. Fastigheterna är belägna i Stockholm och Västra Götaland. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived