+
EU-kommissionens högkvarter.
 • “Sverige bör återinföra fastighetsskatten”

  PUBLICERAD 2018-05-23 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-05-23 16:49

  Textstorlek

  Dela med andra

  EU-kommissionen rekommenderar den svenska regeringen att återinföra fastighetsskatten och gradvis minska ränteavdragen för bolån. Det skriver man i sina landspecifika rekommendationer för 2018. 

  Även om priserna avstannat något den senaste tiden, har priserna på svenska bostäder ökat markant de senaste 20 åren, konstaterar man.

  “Politiska åtgärder som har vidtagits har ännu inte varit tillräckliga för att åtgärda övervärderingen på husmarknaden”, skriver kommissionen. 

  Även under 2017 steg hushållens skulder till en av de högsta inom EU, något kommissionen även fortsatt ser som en risk för banksystemet: “även om bankerna verkar vara tillräckligt kapitaliserade kunde en oordnad korrigering också påverka finanssektorn eftersom bankerna har en ökande exponering mot bolån“. Man menar därför att motåtgärder måste vidtas i form av återinförd fastighetsskatt och utfasning av ränteavdragen.

  Vidare rekommenderar man regeringen att undanröja strukturella hinder för fortsatt bostadsbyggande och att marknaden bör få en mer flexibel hyressättning samt att en revidering av reavinstskatten vore på sin plats.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived