+
EU-kommissionens högkvarter.
 • “Sverige bör återinföra fastighetsskatten”

  PUBLICERAD 2018-05-23 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-05-23 16:49

  Textstorlek

  Dela med andra

  EU-kommissionen rekommenderar den svenska regeringen att återinföra fastighetsskatten och gradvis minska ränteavdragen för bolån. Det skriver man i sina landspecifika rekommendationer för 2018. 

  Även om priserna avstannat något den senaste tiden, har priserna på svenska bostäder ökat markant de senaste 20 åren, konstaterar man.

  “Politiska åtgärder som har vidtagits har ännu inte varit tillräckliga för att åtgärda övervärderingen på husmarknaden”, skriver kommissionen. 

  Även under 2017 steg hushållens skulder till en av de högsta inom EU, något kommissionen även fortsatt ser som en risk för banksystemet: “även om bankerna verkar vara tillräckligt kapitaliserade kunde en oordnad korrigering också påverka finanssektorn eftersom bankerna har en ökande exponering mot bolån“. Man menar därför att motåtgärder måste vidtas i form av återinförd fastighetsskatt och utfasning av ränteavdragen.

  Vidare rekommenderar man regeringen att undanröja strukturella hinder för fortsatt bostadsbyggande och att marknaden bör få en mer flexibel hyressättning samt att en revidering av reavinstskatten vore på sin plats.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Åre satsar på hela året

  Norr, Samhälle Åre är en kommun som vill växa inom alla delar. Tack vare ett framgångsrikt arbete har man lyckats få orten att vara mer en bara ett semestertillhåll under vinterhalvåret. Utmaningen  handlar om att få arbetskraft till kommunen – där spelar integrationsfrågan en viktig roll.

 • Goldbeck etablerar sig i Skandinavien

  Fastighetsmarknad Det tyska byggföretaget Goldbeck storsatsar på Skandinavien och har under året byggt upp en organisation i Sverige. Christoffer Bööj har utsetts till Branch Manager Scandinavia. 

 • Rekordresultat för Castellum

  Börs Castellums förvaltningsresultat ökade 13 procent i det tredje kvartalet till en ny rekordnivå påeldad av en mycket stark marknad för kommersiella fastigheter. Resultatet var bättre än väntat om aktien stiger efter beskedet.

 • ANNONS
 • Linda Schuur till Serneke

  Rekrytering Serneke rekryterar Linda Schuur som affärsutvecklare med ansvar för stadsbyggnad och arkitektur, en ny roll inom företaget. 

 • ANNONS
 • Välfärdens utmaning kräver arbetskraft

  Krönikor I USA har en majoritet av befolkningen inte haft någon reallöneökning på 30 år och i Storbritannien ligger reallönenivån på 96 procent av 2010 års nivå. Men ovanstående gäller inte Sverige, vi tillhör de EU-länder som haft högst reallöneökning efter finanskrisen, så varför är folk så frustrerade här?

 • Gammalt blir nytt och värdefullt

  Fastighetsmarknad, Webb-TV Att omvandla så kallade brownfields, som ofta består av gammal industrimark i centrala lägen, kan vara ett bra sätt att skapa värden där man inte bara kan förnya stadsdelar som är i behov av förnyelse utan även bara miljöer som är uppskattade.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x EU-kommissionens högkvarter.