+
Berlin. Bild: Wikipedia
 • Svenskt fastighetsbolag i tysk miljardaffär

  PUBLICERAD 2018-05-08 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2018-05-08 16:38

  Textstorlek

  Dela med andra

  Blackstone har via sin fastighetsfond European Core+ köpt ett stort bestånd bostadsfastigheter i östra Tyskland. Bland säljarna återfinns svenskägda fastighetsbolaget Apeiron som nu går in i en ny fas under namnet Ailon.

  Portföljen består huvudsakligen av 2 500 lägenheter i Berlins innerstad samt bostäder i Brandenburg och Magdeburg. Säljare är ett joint venture som utöver Apeiron/Ailon utgörs av KauriCAB Management. Det framgår av ett pressmeddelande.

  Ingen köpeskilling kommuniceras men som Fastighetsnytt rapporterade hösten 2015 hade Apeiron och dess JV-partner byggt upp ett bestånd i Berlin med omnejd som då var värderat till cirka 3 miljarder kronor och givet en någorlunda normal värdeutveckling så bör värdet ha ökat sedan dess vilket indikerar att det rör sig om en mycket stor affär, även med tyska mått mätt. Apeirons vd Jacob Cronstedt är i ett samtal med Fastighetsnytt förtegen om köpeskillingen och säger att parterna har kommit överens om att den är strikt konfidentiell.

  I en kommentar i pressmeddelandet skriver Blackstones chef för fastighetsinvesteringar i Europa, James Seppala, att investeringen är i linje med bolagets strategi att köpa välbelägna bostadsfastigheter i europeiska tillväxtstäder

  och förvalta dem långsiktigt å sina investerares vägnar. Han skriver vidare att Berlin fortsätter utvecklas bra demografiskt och beskriver staden som en av Europas mest dynamiska.

  – Vi är nöjda över att nu genomföra en försäljning av ett fastighetsbestånd om 2,500 hyresbostäder i Berlin. Att sälja till en köpare av en sådan dignitet är ett kvitto på ett väl utfört arbete, avslutar Jacob Cronstedt.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Handel och bostäder toppar i norr

  Transaktioner – norr Under det tredje kvartalet genomfördes åtta fastighetsaffärer med en samlad volym på tre miljarder i norra Sverige. Sett över de senaste 12 månaderna ligger volymen på strax över elva miljarder, vilket är något över det historiska genomsnittet.

 • 1 500 bostäder för Balder i Väsby Entré

  Bostäder Upplands Väsby har gett Balder uppdraget som ankarpartner i utvecklingen av Väsby Entré. Bolaget har utvecklat ett idékoncept för området och planen innehåller bland annat 1500 nya bostäder. 

 • Utvecklar 45 000 kvadrat logistik

  Logistik/Lager, Väst Logicenter bygger ut en logistikanläggning för Speed Group med 45 000 kvadratmeter. Anläggningen byggs i Viared, strax utanför Borås. 

 • ANNONS
 • Gör stora uthyrningar i Forumkvarteret

  Uthyrning Atrium Ljungberg har tecknat hyresavtal med Academic Work och Tengbom i Forumkvarteret i Uppsala. Totalt innefattar de nya uthyrningarna drygt 2 400 kvadratmeter.

 • ANNONS
 • Tobin vinstvarnar igen

  Börs Tobin Properties sänker återigen sin prognos för årets rörelsevinst efter att låg försäljning och nedskrivning av en exploateringsfastighet gjort att bolaget vänt till en förlust i det tredje kvartalet.

 • Rekordresultat för Castellum

  Börs Castellums förvaltningsresultat ökade 13 procent i det tredje kvartalet till en ny rekordnivå påeldad av en mycket stark marknad för kommersiella fastigheter. Resultatet var bättre än väntat om aktien stiger efter beskedet.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x Berlin. Bild: Wikipedia