+
James Raynor. Foto: Elias Ljungberg.
 • Stockholm en nyckelort för Grosvenor

  PUBLICERAD 2018-05-29 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-05-31 08:41

  Textstorlek

  Dela med andra

  Handel i Stockholm, kontor i Paris och bostäder i Madrid står i fokus för Grosvenor. Fastighetsnytt träffade James Raynor som basar över den europeiska verksamheten.

  Grosvenor, med ett av världens största, privatägda fastighetsinnehav, har fokus på tre städer i Europa där Stockholm är en nyckelort. Den senaste affären i Sverige genomfördes i april då man förvärvade Lidingö Centrum. Affärsmodellen i Sverige bygger på handelsplatser som är hjärtat i regionen de ligger i, och att utveckla tillgångarna i samklang med närområdet.

  – Vi är inte en ö utan en del av de områden vi verkar i och de i sin tur är en del av staden de ligger i. I slutändan kommer vår framgång vara länkad till hur framgångsrika städerna är så vi måste ha ett bredare perspektiv än bara byggnaden, säger James Raynor.

  Inom fastighetssektorn handlar mycket om logistik och e-handel för tillfället, där man bland annat tittar på trender som click and collect, men James Raynor verkar inte orolig över e-handelns framfart.

  – Handeln måste tänka bredare i hur man tillhandahåller service som exempelvis restauranger och caféer, men det är ingen ny del av handel och detsamma gäller e-handel, det är också en del av verksamheten. Det gäller att hitta sätt att jobba med det istället för att se det som en fiende, för det är det inte utan bara en del av vad vi behöver ta till oss.

  En annan marknad med mycket fokus är Spanien och framförallt Madrid där man vill utveckla bostäder. James Raynor beskriver de senaste månaderna som intensiva där bolaget genomfört sex förvärv hittills, och marknaden ser bättre och bättre ut.

  – Efter ett antal ganska tuffa år ekonomiskt börjar det vända. Det har märkts tydligt de senaste två åren att det finns mer självförtroende, vilket är spännande att vara en del av. Så man har gått lite från första växeln direkt till femte, vi är nio personer där i dag jämfört med två bara för ett år sedan.

  Den tredje marknaden i blickfånget för Grosvenor är Paris. De senaste två åren har man utnyttjat en stark marknad och sålt en del. Framöver vill man dock vara på köpsidan, då handlar det om kontor och gärna vad James Raynor kallar b-grade i centrala Paris där man kan arbeta med att förbättra tillgångarna. Men man är inte ensamma om att vilja investera.

  – De närmaste 12 månaderna för oss handlar mycket om investeringar i Paris och att försöka få till stånd några affärer, teamet är ute nu och ”jagar”. Undantaget London är Paris den största och mest likvida marknaden så konkurrensen är hög. Men det finns mycket kapital som vill investera i fastigheter i dag så det är konkurrens överallt.

  I Sverige ligger mycket av arbetet framåt på att integrera alla nya affärer i verksamheten och fortsätta utveckla fastigheterna.

  – Den svenska portföljen är på nio miljarder kronor och teamet har satt utmanande mål vad gäller att förbättring och utveckling, så där kommer vi stötta så mycket vi kan. Om vi investerar mer eller inte handlar om det dyker upp rätt möjlighet.

  Mattias Fröjd

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Stockholms smartaste hus klara

  Bostäder, Hållbarhet Enkla, ytsnåla och klimatsmarta. Så beskrivs Stockholms första flerfamiljshus i Norra Djurgårdsstaden som genererar mer energi än de förbrukar. “Förutsättningarna har inte varit de bästa men vi har kämpat järnet för att nå målet”, säger Johan Thorstensson, projektansvarig på Incoord.  

 • 4500 nya bostäder i Stora Sköndal

  Bostäder Tidigare i veckan tog den grönblåa majoriteten i Stockholms stad beslut om stadsutvecklingsplanen för totalt 4871 nya bostäder. Av dessa ingår 4500 bostäder i området Framtidens Stora Sköndal, där cirka hälften kommer bli hyresrätter. 

 • Nya ordföranden för Första och Tredje AP-fonden

  Rekrytering Regeringen har utsett Urban Hansson Brusewitz som ny ordförande i Första AP-fondens styrelse samt Christina Lindenius som ny ordförande i Tredje AP-fondens styrelse. Vidare har regeringen även utsett tre nya vice ordförande och totalt 12 nya ledamöter i de sex AP-fondstyrelserna. 

 • ANNONS
 • Besqab säljer för halv miljard i Uppsala

  Transaktioner Besqab kommer uppföra och sälja ett bostadsprojekt innehållande 253 hyresrätter i Uppsala. Köpare är NREP och affären uppgår till 493 miljoner kronor.  

 • ANNONS
 • Amasten rusar på börsen efter Urbanoköp

  Börs, Transaktioner Amasten köper Urbano från ICA-handlarnas Förbund för 2,8 miljarder kronor på kassa- och skuldfri basis, vilket är i linje med avsiktsförklaringen som undertecknades i början av maj. Amastens aktie stiger 10 procent på beskedet.

 • Oförändrad byggtakt under första kvartalet

  Bostäder Preliminärt påbörjades nybyggnation av totalt cirka 13 400 nya bostäder under det första kvartalet 2019. Det är nästan lika många som under motsvarande kvartal förra året, då påbörjades bygget av 13 665 bostäder.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived