+
Henrik Kant Foto: Göteborgs stad
 • Nye chefen: Politisk oenighet om detaljplaner

  PUBLICERAD 2018-05-11 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-05-14 09:21

  Textstorlek

  Dela med andra

  Göteborg växer i rekordfart och efter bara ett par månader som ny stadsbyggnadsdirektör är Henrik Kant i full gång med att minska exploatörernas missnöje angående bygglovs- och detaljplaneprocesser. “Det råder politisk oenighet i Göteborg om byggaktörsdrivna detaljplaner”, säger han. 

  En stor uppgift för Göteborgs nya stadsbyggnadsdirektör, Henrik Kant, blir att försöka effektivisera bygglovs- och detaljplaneprocesserna i Göteborg. Något som känns extra viktigt tack vare årets regeringsproposition om att bygglovsavgiften sänks med 20 procent per vecka om hanteringen överskrider den lagstadgade tiden om tio veckor.

  – Många byggherrar och andra kunder känner stor frustration över att behöva sätta projekt på is på grund av för långa handläggningstider, säger Kant.

  Staden behöver därför ha mer översiktsplanering på plats för att effektivisera och påskynda detaljplaneprocesserna, tillägger han.

  – Det råder politisk oenighet i Göteborg om byggaktörsdrivna detaljplaner och inget majoritetsbeslut har fattats för att testa detta. Om det sker framöver är det viktigt att testerna görs på rätt ställen, där både ett planprogram och en fördjupad översiktsplan redan finns på plats.

  Han erkänner att det finns en hel del färdiga detaljplaner som inte påbörjas i staden, men är inte särskilt orolig.

  – Siffran är relativt liten i jämförelse med det som byggs. Trycket är hårt just nu och jag har inte träffat några exploatörer eller byggherrar som väljer att avvakta på grund av en osäker marknad.

  Frihamnens planarbete pausades i år eftersom Älvstranden utveckling räknade ut att vissa etapper blev dyrare än väntat. Men stadsbyggnadsdirektören försäkrar att skissarbetet för planarbetet fortsätter som vanligt då projektet betraktas som otroligt viktigt för att knyta ihop stadens centrala delar med Hisingen.

  – Det är däremot svårt att bygga billiga bostäder på platser som Frihamnen eftersom det är dyrt att bygga där. Men det är förstås ett av målen. Vi behöver ha planer som är flexibla och tillåter annan användning över tid.

  Att dumpa markpriser är ingen bra lösning, enligt Kant. Han tycker däremot att det är viktigt att fundera över vad som är långsiktigt bäst när det gäller hyres- och byggsubventioner. Ska staten hjälpa till eller ska kommunerna lösa frågan?

  – Jag har svårt att ha någon exakt uppfattning om det, men tycker att dagens bostadsbidrag måste ses över om subventionerna ersätts med bidrag.

  Att många byggbolag har svårt att få ihop kalkylen med dagens politik kopplar han ihop med marknadsläget.

  De flesta bostadssökande behöver en prisvärd bostad, samtidigt som det är svårt att få igång flyttkedjor som frigör billiga bostäder. Jag tycker att det är viktigt att försäkra att de planer som görs verkligen kan förverkligas.

  Det gäller även att försöka undvika att begå samma misstag som på 70-talet då blandade upplåtelseformer inte fanns.

  – Vi vill komplettera miljonprogramsområdena och bygga bostäder för flexiblare användning. Vi måste även bygga tätt och högt på grund av kostnaderna. I centrala Älvstaden kostar det cirka 20 000 kronor per kvadratmeter att färdigställa marken innan själva husbygget.

  Teresa Ahola

  2 kommentarer

  1. Ellers 2018-05-14

   Markpriserna är en obetydlig del av kostnaden för en bostad i ett flerbostadshus jämfört med byggkostnaden. I en nybyggd trerumslägenhet motsvarar typiskt sett en halvering av markpriset en hyressänkning på ca 300 kr/månad (grovt förenklat). Det finns alltså inget att hämta hem på att kommunerna skänker bort kommunmedlemmarnas tillgångar till byggföretag.

   Reply

  2. Kilroy 2018-05-11

   Att dumpa markpriser är inte bara en dålig lösning det är dessutom lagstridigt! Kommunerna omfattas av reglerna om statsstöd till enskilda vilket borde vara bekant!

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Arnhultrepresentant till Castellums valberedning

  Börs Advokat Patrik Essehorn, som representerar storägaren Rutger Arnhult, tar plats i Castellums valberedning inför årsstämman 2019.

 • “Rekordhögt tryck i Jönköping”

  Business Arena, Fastighetsmarknad väst Jönköping är Sveriges tionde största kommun med 138 115 invånare och staden växer hela tiden. “Den största utmaningen är kompetensbristen”, säger kommunens näringslivschef, Sven Rydell, på Business Arena Stockholm.

 • NCC förvärvar av ICA Fastigheter i Bromma

  Transaktioner NCC förvärvar en fastighet om 50000 kvadratmeter byggrätt för kontor, handel och hotell i Bromma, Stockholm. Säljare är ICA Fastigheter. Den totala investeringen beräknas omfatta runt 2,5 miljarder kronor. 

 • ANNONS
  • Amhult 2 hyr ut till Apoteket

   Uthyrning väst Amhult 2 hyr ut ytterligare i kvarteret Radarflyget II. Företaget har tecknat hyresavtal med Apoteket AB om förhyrning av runt 182 kvadratmeter BTA.

  • Wihlborgs köper i Lund

   Transaktioner - Syd Wihlborgs köper fastigheten Nya Vattentornet 3 i Lund. Förvärvet inkluderar även ett parkeringshus med 600 platser och byggrätter för ytterligare 11000 kvadratmeter kontorsyta. Affären sker mot ett underliggande fastighetsvärde om 570 miljoner. 

 • 2008 – året som bjöd på det mesta

  Ekonomi Inledningen av 2008 var skakig, signalerna från USA var oroväckande. Men oron hade ännu inte satt sig, vid en rundringning till finansdirektörerna var ett av tipsen att det förmodligen blåst över till sommaren. Konjunkturinstitutets prognos i januari talade om en BNP-tillväxt på 3,0 procent 2008 och 2,8 procent 2009.

 • ANNONS
 • Så minns branschen Lehman-kraschen

  Fastighetsmarknad Fastighetsnytt har bett några fastighetsprofiler som var verksamma på den tiden att beskriva hur de upplevde händelserna i samband med Lehman-kraschen och hur de ser att branschen har utvecklats sedan dess.

 • Geely anlitar Newsec i Göteborgssatsning

  Fastighetsmarknad, Väst Fordonsgruppen Zhejiang Geely Holding Group, Geely, anlitar Newsec som affärsmässig huvudrådgivare och samarbetspartner i sitt nya europeiska innovationscenter på Lindholmen i Göteborg. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x