+
Ulla Bergström. Foto: White Arkitekter.
 • Låt kollisioner forma framtidens arbetsplats

  PUBLICERAD 2018-05-09 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-05-09 15:01

  Krönikan är tidigare publicerad i Fastighetsnytt nummer 2, 2018. 

  Textstorlek

  Dela med andra

  Fokus på innovation och utveckling behövs i alla skalor. Stadsutveckling handlar inte bara om var människor ska bo – det tål att upprepas i det oändliga. Idag råder stadsbrist, inte bara bostadsbrist i många av våra städer. Dumt då staden manifesterar själva ursprungsidén för engelska modeord som co-working spaces, makerspaces och co-labs – i staden kan du leva, leka, kreera, det är en plats för möten och samarbeten som bjuder in till en hållbar livsstil.

  I Stockholm tog stadsplaneringen fart på 1620-talet och ledde till en omfattande inflyttning. Och så har det fortsatt. Nu växer Stockholm igen och vi har möjlighet att utgå från de bästa planeringsförutsättningarna. Ska vi förtäta med 140 000 nya bostäder kommer exempelvis 3,5 miljoner kvadratmeter ny kontorsyta behövas, enligt vår beräkning. Vi behöver planera in arbetsplatser i alla nya stadsutvecklingsområden för att utjämna den regionala obalansen mellan norr och söder.

  Nu ska jag ta ner skalan från stadsnivå och gå in i byggnaderna. Att vi är som mest kreativa och effektiva själva hemma på kammaren eller i isolerade rum, är en ålderdomlig idé vi lämnat bakom oss när vi designar arbetsplatser. Det är dags att ändra bilden av det ensamma geniet – vi vet att magi händer i kreativa miljöer där människor möts och samarbetar. Vi inspireras av begreppet well-being, som handlar om att miljön uppmuntrar till fysisk aktivitet.

  Utifrån dessa parametrar skapar vi framtidens arbetsplats. Ett bra exempel är Bloombergs nya kontor ritat av Fostner and Partners. Medie- och teknologiföretaget har 4 000 medarbetare huserade i centrala London i en byggnad med högsta möjliga BREEAM-certifiering. Här har well-being varit nyckelord och designen är utformad för att främja aktivitet. En ramp kopplar ihop alla sex våningsplanen och inspirerar till rörelse och möten. I bottenvåningarna, Bloomberg Arcade, finns publika stråk med blandad verksamhet med cykelhubbar, hälsocentral och ett utbud av restauranger. En byggnad som formar en egen blandstad!

  Så hur skapar vi miljöer med förutsättningar för tillväxt och utveckling, med en kultur som premierar kunskapsdelning och samarbete? Min övertygelse är att vi måste jobba mer transparent med våra lokaler tillsammans med brukarna, släppa nyckeln, bjuda in fler och låta dem påverka. Vi måste också våga prototypa i full skala, det temporära ger energi och med små medel kan vi labba fram innovativa lösningar. Att vara en attraktiv arbetsgivare och erbjuda nya generationer – som Millenials och Generation X – miljöer att utvecklas i kommer ge långsiktig tillväxt till företagen. Vi har inte råd att köra på i gamla spår utan att förstå nya generationers behov, eller att bortse från digitaliseringen och de möjligheter de nya verktyg ger oss.

  Kollisioner kan låta hårt, men jag tror vi måste utsätta oss för just krockar, nya upplevelser, perspektiv och möten. Vi arkitekter har arbetat mycket med aktivitetsbaserad arbetsmiljö – nu är det dags att börja jobba med människobaserad arbetsmiljö där idéer kan gro och utvecklas. Det är så vi bygger den hållbara staden.

  Ulla Bergström
  Kontorschef Stockholm, White Arkitekter

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Handel och bostäder toppar i norr

  Transaktioner – norr Under det tredje kvartalet genomfördes åtta fastighetsaffärer med en samlad volym på tre miljarder i norra Sverige. Sett över de senaste 12 månaderna ligger volymen på strax över elva miljarder, vilket är något över det historiska genomsnittet.

 • 1 500 bostäder för Balder i Väsby Entré

  Bostäder Upplands Väsby har gett Balder uppdraget som ankarpartner i utvecklingen av Väsby Entré. Bolaget har utvecklat ett idékoncept för området och planen innehåller bland annat 1500 nya bostäder. 

 • Utvecklar 45 000 kvadrat logistik

  Logistik/Lager, Väst Logicenter bygger ut en logistikanläggning för Speed Group med 45 000 kvadratmeter. Anläggningen byggs i Viared, strax utanför Borås. 

 • ANNONS
 • Gör stora uthyrningar i Forumkvarteret

  Uthyrning Atrium Ljungberg har tecknat hyresavtal med Academic Work och Tengbom i Forumkvarteret i Uppsala. Totalt innefattar de nya uthyrningarna drygt 2 400 kvadratmeter.

 • ANNONS
 • Tobin vinstvarnar igen

  Börs Tobin Properties sänker återigen sin prognos för årets rörelsevinst efter att låg försäljning och nedskrivning av en exploateringsfastighet gjort att bolaget vänt till en förlust i det tredje kvartalet.

 • Rekordresultat för Castellum

  Börs Castellums förvaltningsresultat ökade 13 procent i det tredje kvartalet till en ny rekordnivå påeldad av en mycket stark marknad för kommersiella fastigheter. Resultatet var bättre än väntat om aktien stiger efter beskedet.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x