+
Hans Wallenstam Foto: Elias Ljungberg.
 • Hans Wallenstam: ”Staten har stoppat marknaden”

  PUBLICERAD 2018-05-05 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-05-07 16:56

  Textstorlek

  Dela med andra

  Nu tvärnitar bostadsbyggandet, enligt Boverkets senaste prognos. ”Det måste vara unikt för ett land att bromsa byggandet mitt i en bostadskris”, säger Hans Wallenstam till Fastighetsnytt.

  Inget kan för stunden bräcka rekordåret 2017. Bostadsproduktionen kommer att sjunka i år trots att antalet hemlösa ökar kraftigt i landet, enligt Boverket. Hans Wallenstam, vd och huvudägare för Wallenstam, tycker att regeringen bär stort ansvar för nedgången.

  – Staten har, konstigt nog, stoppat marknaden. Det måste vara unikt för ett land att bromsa byggandet mitt i en bostadskris, säger han.

  Han påpekar att flera kontroversiella politiska beslut fattats genom åren.

  – När jag började i branschen på 80-talet subventionerades bostadsbranschen cirka 40 miljarder kronor. Nu tar man lika mycket pengar. Är det rätt?

  Hur menar du då?
  – Förr fick branschen räntebidrag och stöd. Nu har olika bedömare räknat ut att staten kammar hem 40 miljarder kronor genom regleringar, räntor, skatter och moms. Det är som att säga ”bygg billiga bostäder” men ”vi gör det så svårt för er som möjligt”. Det rimmar inte.

  För att inte tala om alla regleringar som införts mitt i en bostadskris…

  – Stefan Ingves uppmanar folk att spara pengar och det är förstås en trevlig, populistisk kommentar att säga, men när det sedan leder till ett skärpt amorteringskrav som ödelägger bostadsproduktionen tycks ingen ha analyserat.

  Vad beror det på?
  – Antagligen för att den ena handen inte vet vad den andra gör eller att politiska beslut fattas utifrån ett nationalekonomiskt perspektiv.

  Han säger att finanssidan fick ett oerhört starkt inflytande under den borgerliga regeringen, vilket resulterat i att bostadsminister Peter Eriksson (MP) nu står relativt maktlös.

  – Han saknar rätt verktyg. Subventioner som ingen använder är meningslösa, vilket branschen beskylls för men det beror ju på att de är felriktade. Få bolag kan sänka sina produktionskostnader utan att höja hyrorna och då faller själva poängen.

  Men det finns andra tillvägagångssätt för att bygga billiga hyresbostäder, enligt Wallenstam.

  – Kommunerna bör i utökad grad gå på tomträttsalternativet i stället för att höja sina markpriser ännu mer. Även planprocesserna måste påskyndas. I dag ligger ju kapitalkostnaden för marken där i sju år med ränta.

  Vad kan byggbolagen själva göra?
  – Alla kan förstås bidra med mer. Men få marknader kan sänka priset på en bristvara. Samma gäller för bostäder, även om en avmattning kan höja förutsättningarna eftersom priset för material och arbetskraft också sjunker.

  Inbromsningen av bostadsbyggandet väntas bli störst i Storstockholm i år, medan siffrorna kan vända till det positiva i Göteborg och Malmö, enligt Boverket. Men det behövs mer politisk handlingskraft för att det ska bli verklighet, enligt Hans Wallenstam.

  – Det byggs inte särskilt mycket i Göteborg och Frihamnen-projektet har stoppats i flera år. Jag känner till flera bolag med färdiga projekt som står och väntar på startskottet. Näringslivet blomstrar och Volvo expanderar som tusan i Göteborg, men ändå hänger bostadsbyggandet inte riktigt med.

  Det egna bolaget, Wallenstam, bygger omkring 2 000 hyresbostäder om året, förvaltar drygt 8 000 lägenheter främst i Stockholm och Göteborg, samt äger kommersiella fastigheter. Bolaget fick bland annat stor uppmärksamhet i höstas, när man beslutade att omvandla ett bostadsrättsprojekt i Solberga till hyresrätter på grund av en osäker marknad.

  – Vår affärsidé är något ovanlig. Vi säljer inte bostadsrätter vid projektets start, utan först när de är klara. Det innebär att vi kan omvandla dem till hyresrätter beroende på efterfrågan. Hyresrätten som bristvara gör att marknaden är fortsatt stark.

  Bygger ni billiga hyresrätter?
  – Vi tror inte på kategoriboenden som riktar sig till resurssvaga hushåll, unga eller gamla, utan allt det där löser sig bara man bygger mycket.

  Överutbudet i Stockholms innerstad har pressat priserna och likadant är det med hyresrätter om man bygger tillräckligt många, menar Hans Wallenstam.

  – Det är märkligt att bostadsfrågan inte blivit en viktig valfråga. Men det indikerar väl att samhället havererar ännu mer inom andra områden. Bostadsfrågan är misslyckad men inte så misslyckad att den hamnar bland topp tre.

  Vad borde politikerna göra?
  – Alla har inte råd att flytta in i nyproduktion. Jag tycker därför att staten ska fokusera på att ge bostadsbidrag till de som behöver i stället för att ge byggbolagen pengar. De som inte har råd i dag kanske har det i morgon.

  Varifrån ska pengarna tas?
  – Från de 40 miljarder staten tar från branschen. Det är lätt för politikerna att skydda sig från varenda åtgärd med bortförklaringen att pengarna försvinner från någon annan. Men om man tar 40 miljarder från en bransch kanske man ska ge något tillbaka också.

  Teresa Ahola

  3 kommentarer

  1. hans tingsäter 2018-05-10

   Hear, hear! Det är obegripligt att “staten” ger bidrag på några miljarder till byggare men har mage att ta in kanske 40-50 miljarder i skatter och avgifter.
   Det är också ofattbart att inget parti vågar ta upp frågan i valdebatten. Fan lika obegripligt att ingen tar upp försvarsfrågan.
   Herregud, vad gör man?

   Bortsett från allt gnäll är det iaf bra att bo hos Wallenstam – men dyrt!

   Hans T

   Reply

  2. Peter Lindroos 2018-05-07

   Att svensk bostadspolitik inte fungerat väl de senaste 25 åren är ingen hemlighet för många. Orsakerna till detta är många och sambanden mellan orsakerna är komplexa. Angående planprocessens längd så är det dock på sin plats att poängtera att planprocessen tar ca 2 år från start till antagande. Se bl.a. kapitel 4 i SKL (2016) Planläggning och tidsåtgång 2016 samt sidan 131 i SOU 2013:34 En effektivare plan- och bygglovprocess.

   https://skl.se/tjanster/press/nyheter/nyhetsarkiv/detaljplaneprocesseningethinderforbyggandet.11594.html

   Reply

  3. Mårten Rönström 2018-05-07

   Äntligen någon som uttryckligen tar avstånd från “socialt” kategoriboende. Dessutom med en klok tilläggskommentar.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Åre satsar på hela året

  Norr, Samhälle Åre är en kommun som vill växa inom alla delar. Tack vare ett framgångsrikt arbete har man lyckats få orten att vara mer en bara ett semestertillhåll under vinterhalvåret. Utmaningen  handlar om att få arbetskraft till kommunen – där spelar integrationsfrågan en viktig roll.

 • Goldbeck etablerar sig i Skandinavien

  Fastighetsmarknad Det tyska byggföretaget Goldbeck storsatsar på Skandinavien och har under året byggt upp en organisation i Sverige. Christoffer Bööj har utsetts till Branch Manager Scandinavia. 

 • Rekordresultat för Castellum

  Börs Castellums förvaltningsresultat ökade 13 procent i det tredje kvartalet till en ny rekordnivå påeldad av en mycket stark marknad för kommersiella fastigheter. Resultatet var bättre än väntat om aktien stiger efter beskedet.

 • ANNONS
 • Linda Schuur till Serneke

  Rekrytering Serneke rekryterar Linda Schuur som affärsutvecklare med ansvar för stadsbyggnad och arkitektur, en ny roll inom företaget. 

 • ANNONS
 • Välfärdens utmaning kräver arbetskraft

  Krönikor I USA har en majoritet av befolkningen inte haft någon reallöneökning på 30 år och i Storbritannien ligger reallönenivån på 96 procent av 2010 års nivå. Men ovanstående gäller inte Sverige, vi tillhör de EU-länder som haft högst reallöneökning efter finanskrisen, så varför är folk så frustrerade här?

 • Gammalt blir nytt och värdefullt

  Fastighetsmarknad, Webb-TV Att omvandla så kallade brownfields, som ofta består av gammal industrimark i centrala lägen, kan vara ett bra sätt att skapa värden där man inte bara kan förnya stadsdelar som är i behov av förnyelse utan även bara miljöer som är uppskattade.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x