+
Tomas Pousette.
 • Håll koll på mäklarnas prognoser av bopriserna

  PUBLICERAD 2018-05-13 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2018-05-15 13:01

  Textstorlek

  Dela med andra

  Fallet i bostadspriserna i höstas kom som en överraskning för många. Det saknas emellertid inte indikatorer på utvecklingen av bopriserna. Vilken förvarning om prisfallet gav de enkäter om prisutvecklingen på bostadsmarknaden som riktas till fastighetsmäklare och hushåll?

  I Valueguards Mäklarpanel och SEB:s Boprisindikator tillfrågas fastighetsmäklare respektive hushåll om deras syn på bostadspriserna framöver. Hushållens förväntningar mäts varje månad och avser prisutvecklingen under de närmaste tolv månaderna medan mäklarnas prognoser samlas in varje vecka och avser bopriserna under de närmaste tre månaderna.

  Det första riktigt klara tecknet på fallet i bostadspriserna i höstas kom när Valueguard den 13 oktober publicerade bostadspriserna för september. Det sammanvägda prisindexet för småhus och bostadsrätter föll då med 1,5 procent från augusti istället för en säsongnormal mindre uppgång.

  I SEB:s Boprisindikator för oktober låg hushållens förväntningar på bostadspriserna fortfarande på en hög nivå och det var först i november som indikatorn sjönk kraftigt. Den enkäten gjordes från 26 oktober till 3 november och publicerades av SEB den 13 november.

  I Valueguards Mäklarpanel kom det första klara tecknet på en nedgång i bostadspriserna i den enkät som genomfördes under vecka 36, från 4 till 8 september. Fram till dess att de fallande bostadspriserna för september redovisades i mitten av oktober, så sjönk förväntningarna i Mäklarpanelen ytterligare.

  Nedgången i bopriserna under förra hösten märktes således mycket tidigare i Mäklarpanelen än i Boprisindikatorn. Mäklarpanelen har bara funnits sedan 2016, så det behövs en längre period för att vara säker på hur den fungerar som ledande indikator. Fastighetsmäklare brukar ofta anses vara en överoptimistisk yrkesgrupp men tipset för att snabbt se svängningar i bopriserna är att hålla koll på mäklarnas bedömningar.

  Tomas Pousette
  Pousette Ekonomianalys AB

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Bostadsministern: “Två vägar att gå”

  Bostäder Bostadsbristen kostar Stockholmsregionen totalt 40 miljarder kronor per år, enligt en färsk WSP-analys. “Det finns två vägar att gå. Antingen bygger vi mer eller så inför vi social housing”, säger Peter Eriksson (MP) till Fastighetsnytt.    

 • Balder i stor markaffär i Solvallastaden

  Bostäder, Transaktioner Balder har gjort ett stort markförvärv i Solvallastaden i närheten till Solvala travbana i västra Stockholm. Säljare är Stockholms Travsällskap som ägt marken sedan tidigt 1900-tal.

 • Utvecklar Slakthusområdet i Göteborg

  Fastighetsmarknad väst Higab fortsätter utvecklingen av Slakthusområdet till en ny stadsdel i Göteborg. Bolaget har inlett samarbete med arkitektbyrån Tovatt Architects & Planners, som i sin tur arbetar med göteborgsbaserade Dreem Arkitekter. 

 • ANNONS
  • Nyfosas aktie värderas till ca 43 kronor

   Börs Hemfosas aktie handlas utan rätt till utdelning av aktier i avknoppningen Nyfosa på tisdagen. Som en följd av detta faller Hemfosa 43 kronor, vilket indikerar att marknadens värdering av Nyfosa ligger därikring.

  • Vasakronan hyr till Friskis & Svettis

   Uthyrning Vasakronan har tecknat ett hyresavtal med Friskis & Svettis som öppnar en 2 100 kvadratmeter träningsanläggning i Uppsala Science Park. Avtalet gäller en före detta stallbyggnad i Uppsala Science Park.

 • Bostadsbyggandet minskar kraftigt

  Fastighetsmarknad Antal påbörjade lägenheter har minskat med 16 procent från föregående år. Det visar nya siffror från SCB. Under de tre första kvartalen av 2018 påbörjades byggnationen av totalt 39100 lägenheter, jämfört med 46700 påbörjade lägenheter under samma period 2017. 

 • Epicenter i nytt bostadsprojekt

  Bostäder Tillsammans med Trede Properties utvecklar Epicenter i Stockholm en bostadslösning: Epicenter Living. Under 2019 planerar Trede förvärva 800 bostäder, i syfte att erbjuda anställda hos tillväxtföretag en bostad. 

 • Skanska investerar 1,8 miljarder i Citygate

  Fastighetsmarknad väst Skanska investerar runt 1,8 miljarder kronor i kontorsprojektet Citygate, i Göteborg. Värdet på byggkontraktet uppgår till cirka 1,5 miljarder kronor.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived