+
Tomas Pousette.
 • Håll koll på mäklarnas prognoser av bopriserna

  PUBLICERAD 2018-05-13 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2018-05-15 13:01

  Textstorlek

  Dela med andra

  Fallet i bostadspriserna i höstas kom som en överraskning för många. Det saknas emellertid inte indikatorer på utvecklingen av bopriserna. Vilken förvarning om prisfallet gav de enkäter om prisutvecklingen på bostadsmarknaden som riktas till fastighetsmäklare och hushåll?

  I Valueguards Mäklarpanel och SEB:s Boprisindikator tillfrågas fastighetsmäklare respektive hushåll om deras syn på bostadspriserna framöver. Hushållens förväntningar mäts varje månad och avser prisutvecklingen under de närmaste tolv månaderna medan mäklarnas prognoser samlas in varje vecka och avser bopriserna under de närmaste tre månaderna.

  Det första riktigt klara tecknet på fallet i bostadspriserna i höstas kom när Valueguard den 13 oktober publicerade bostadspriserna för september. Det sammanvägda prisindexet för småhus och bostadsrätter föll då med 1,5 procent från augusti istället för en säsongnormal mindre uppgång.

  I SEB:s Boprisindikator för oktober låg hushållens förväntningar på bostadspriserna fortfarande på en hög nivå och det var först i november som indikatorn sjönk kraftigt. Den enkäten gjordes från 26 oktober till 3 november och publicerades av SEB den 13 november.

  I Valueguards Mäklarpanel kom det första klara tecknet på en nedgång i bostadspriserna i den enkät som genomfördes under vecka 36, från 4 till 8 september. Fram till dess att de fallande bostadspriserna för september redovisades i mitten av oktober, så sjönk förväntningarna i Mäklarpanelen ytterligare.

  Nedgången i bopriserna under förra hösten märktes således mycket tidigare i Mäklarpanelen än i Boprisindikatorn. Mäklarpanelen har bara funnits sedan 2016, så det behövs en längre period för att vara säker på hur den fungerar som ledande indikator. Fastighetsmäklare brukar ofta anses vara en överoptimistisk yrkesgrupp men tipset för att snabbt se svängningar i bopriserna är att hålla koll på mäklarnas bedömningar.

  Tomas Pousette
  Pousette Ekonomianalys AB

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Domstolen stoppar Nobelbygget

  Fastighetsmarknad På tisdagen upphävde Mark- och miljödomstolen länsstyrelsens beslut om att anta detaljplanen för Nobel Center på Blasieholmen. “Det är verkligen en positiv nyhet för Stockholm, svenskarna och turismen”, säger Björn Tarras-Wahlberg till Fastighetsnytt. Men Stockholms stad kommer att överklaga beslutet. 

 • Mengus säljer för en miljard

  Transaktioner Mengus andra fond (Mengus 2011) säljer sitt sista portföljinnehav, kontorsfastigheten Härolden 44 på Fleminggatan, för 1,1 miljarder. Köpare är Barings Real Estate.

 • Etablerar Viktor Rydbergs nya skola i Sundbyberg

  Fastighetsmarknad Skandia Fastigheter etablerar Stiftelsen Viktor Rydbergs nya högstadie-och gymnasieskola i Sundbyberg. Den nya skolverksamheten öppnar hösten 2019 och planeras bli Sundbybergs största skola. 

 • ANNONS
 • Genesta köper Svea Artilleri

  Transaktioner Genesta har ingått avtal med AFA Fastigheter om att förvärva kontorsfastigheterna Svea Artilleri 10 och 11 i Stockholm.

 • ANNONS
 • Tengbom rekryterar Uppsalachef

  Arkitektur, Rekrytering Tengbom gick nyligen ihop med Uppsalabyrån Werket. Nu rekryteras Niklas Malmfors som kontorschef för det gemensamma Uppsalakontoret. 

 • Trianon tecknar stort avtal i Entré

  Syd, Uthyrning Trianon har tecknat ett femtonårigt hyresavtal omfattande cirka 4 700 kvadratmeter på Entré i Malmö. Ny hyresgäst är en icke-namngiven aktör som fyller lokalerna med bland annat glowgolf, boulebar, Laserdome och en större restaurang. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x