+
 • Föreslår slopning av bytesrätt och inkomstkrav

  PUBLICERAD 2018-05-11 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-05-11 09:23

  Textstorlek

  Dela med andra

  För att komma till rätta med den svarta bostadsmarknaden föreslår åtta företrädare för allmännyttiga bolag sju punkter för att vända utvecklingen – bland annat avskaffad bytesrätt och slopade inkomstkrav. Förslagen presenteras på DN Debatt.

  Följande punkter föreslås för vidare utredning, för att öppna upp marknaden och korta bostadsköerna, med ökad kvalitet och trygghet i boendesituationen. Skribenterna ser en trygg bostad som en förutsättning för att etablera sig på arbetsmarknaden och en fungerande integration.

  Följande punkter föreslås i artikeln, som är undertecknad av Kicki Björklund, vd Bostadsbolaget, Göteborg, Gunnar Boquist, vd Hyresbostäder, Norrköping, Juan Copovi-Mena, vd Telge Bostäder och Telge Hovsjö, Södertälje, Thorbjörn Hammerth, vd Vätterhem, Jönköping, Cathrine Holgersson, vd Gavlegårdarna, Gävle, Terje Johansson, vd MKB Fastighets AB, Malmö, Mikael Källqvist, vd Bostads AB Mimer, Västerås och Marie Thelander Dellhag, vd Halmstads Fastighets AB:

  • Avskaffa eller kraftigt begränsa bytesrätten, det skulle göra att den största delen av svarthandeln med lägenheter skulle försvinna.
  • Kriminalisera köp av hyreskontrakt
  • Sätt ett tak för antal boende per lägenhet – hyresvärden bör ha möljighet att skriva in max antal boende i en lägenhet, baserat på dess storlek
  • Förändra skyndsamt ebo – ”Lagen om eget boende, ebo, är ett av de tydligaste hindren mot integration och möljliggör en omfattande svart bostadsmarknad. Därför behöver ebo förändras i grunden” skriver författarna
  • Sänk eller ta bort inkomstkraven
  • Pröva alternativ till kösystem
  • Bygg mer nytt och mer blandat

  Redaktionen

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Handel och bostäder toppar i norr

  Transaktioner – norr Under det tredje kvartalet genomfördes åtta fastighetsaffärer med en samlad volym på tre miljarder i norra Sverige. Sett över de senaste 12 månaderna ligger volymen på strax över elva miljarder, vilket är något över det historiska genomsnittet.

 • 1 500 bostäder för Balder i Väsby Entré

  Bostäder Upplands Väsby har gett Balder uppdraget som ankarpartner i utvecklingen av Väsby Entré. Bolaget har utvecklat ett idékoncept för området och planen innehåller bland annat 1500 nya bostäder. 

 • Utvecklar 45 000 kvadrat logistik

  Logistik/Lager, Väst Logicenter bygger ut en logistikanläggning för Speed Group med 45 000 kvadratmeter. Anläggningen byggs i Viared, strax utanför Borås. 

 • ANNONS
 • Gör stora uthyrningar i Forumkvarteret

  Uthyrning Atrium Ljungberg har tecknat hyresavtal med Academic Work och Tengbom i Forumkvarteret i Uppsala. Totalt innefattar de nya uthyrningarna drygt 2 400 kvadratmeter.

 • ANNONS
 • Tobin vinstvarnar igen

  Börs Tobin Properties sänker återigen sin prognos för årets rörelsevinst efter att låg försäljning och nedskrivning av en exploateringsfastighet gjort att bolaget vänt till en förlust i det tredje kvartalet.

 • Rekordresultat för Castellum

  Börs Castellums förvaltningsresultat ökade 13 procent i det tredje kvartalet till en ny rekordnivå påeldad av en mycket stark marknad för kommersiella fastigheter. Resultatet var bättre än väntat om aktien stiger efter beskedet.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x