+
Karta över Västlänkens dragning. Grafik: Trafikverket.
 • Bygget av Västlänken kan påbörjas

  PUBLICERAD 2018-05-14 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-05-14 15:28

  Textstorlek

  Dela med andra

  Mark- och miljööverdomstolen beslutar att bygget av den omdebatterade Västlänken får påbörjas, utan att behöva vänta in laga kraft i de domar som ännu återstår. Därmed kan bygget påbörjas direkt.

  Tidigare meddelade mark- och miljödomstolen att man inte ger Trafikverket tillstånd att börja bygga innan domen om verkställighetsbeslut vunnit laga kraft – det beslutet rivs nu upp av den högre instansen. Detta alltså trots att en detaljfråga om buller under byggtiden inte är avgjord (villkor 10).

  “En eventuell ändring av villkor 10 i en kommande dom har inte en sådan inverkan på anläggandet av järnvägsprojekten Västlänken och Olskrokens planskildhet att verkställighet nu inte kan ges innan domen fått laga kraft.  Mark- och miljö­överdomstolen har därför bestämt att tillståndet får tas i anspråk och projektet påbörjas utan hinder av att domen inte fått laga kraft”, skriver mark- och miljööverdomstolen i sitt utlåtande.

  Beslutet kan komma att överklagas till Högsta Domstolen. Till Göteborgs-Posten säger en av domarna i fallet, Hans Nyman, att han tror att det kommer att ske.

  – Vi säger inte åt Trafikverket att de måste börja, utan att de får börja om de bedömer att det är rimligt. De kan förstås välja hur de vill börja. Om de tror att det kommer överklagas och att det inte är säkert att de får tillstånd till slut behöver de inte göra de största arbetena först. Men det är ett så omfattande projekt, jag antar att det finns många förberedande åtgärder, säger han till tidningen.

  Förberedande arbeten, bland annat ledningsomläggningar och trädflytt, har pågått under en längre tid och på senare tid har entreprenörerna även börjat etablera arbetsplatser.

  – Att vi kommer igång med det egentliga byggskedet nu ger oss bra förutsättningar att bygga Västlänken inom utsatt tid och budget, säger Bo Larsson, projektchef för Västlänken på Trafikverket i ett pressmeddelande. Bygget av Västlänken kommer att märkas i staden, men vi ska göra vårt yttersta för att minska påverkan.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Handel och bostäder toppar i norr

  Transaktioner – norr Under det tredje kvartalet genomfördes åtta fastighetsaffärer med en samlad volym på tre miljarder i norra Sverige. Sett över de senaste 12 månaderna ligger volymen på strax över elva miljarder, vilket är något över det historiska genomsnittet.

 • 1 500 bostäder för Balder i Väsby Entré

  Bostäder Upplands Väsby har gett Balder uppdraget som ankarpartner i utvecklingen av Väsby Entré. Bolaget har utvecklat ett idékoncept för området och planen innehåller bland annat 1500 nya bostäder. 

 • Utvecklar 45 000 kvadrat logistik

  Logistik/Lager, Väst Logicenter bygger ut en logistikanläggning för Speed Group med 45 000 kvadratmeter. Anläggningen byggs i Viared, strax utanför Borås. 

 • ANNONS
 • Gör stora uthyrningar i Forumkvarteret

  Uthyrning Atrium Ljungberg har tecknat hyresavtal med Academic Work och Tengbom i Forumkvarteret i Uppsala. Totalt innefattar de nya uthyrningarna drygt 2 400 kvadratmeter.

 • ANNONS
 • Tobin vinstvarnar igen

  Börs Tobin Properties sänker återigen sin prognos för årets rörelsevinst efter att låg försäljning och nedskrivning av en exploateringsfastighet gjort att bolaget vänt till en förlust i det tredje kvartalet.

 • Rekordresultat för Castellum

  Börs Castellums förvaltningsresultat ökade 13 procent i det tredje kvartalet till en ny rekordnivå påeldad av en mycket stark marknad för kommersiella fastigheter. Resultatet var bättre än väntat om aktien stiger efter beskedet.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x