+
Peter Strand Foto: Victoria Park Peter Strand är vd för Victoria Park. Foto: Victoria Park.
 • Starwood lägger bud på Victoria Park

  PUBLICERAD 2018-04-02 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2018-04-03 16:36

  Textstorlek

  Dela med andra

  Efter Blackstones intåg i D. Carnegie & Co. gör nästa amerikanska private equity-jätte ett försök att köpa in sig i den svenska miljonprogramsmarknaden. Detta genom Starwood Capital Groups offentliga uppköpsbud på börsnoterade Victoria Park. Några av Victoria Parks största ägare har åtagit sig att acceptera budet.

  Starwood och Victoria Park offentliggjorde information om budet på Påskdagen och enligt det erbjuder Starwood, via sitt dotterbolag som ska heta Starlight Residential, 34,4 kronor per stamaktie i bolaget, vars A- och B-aktier är båda noterade på Stockholmsbörsen, samt 315 kronor per preferensaktie. Då antalet stamaktier i det Malmöbaserade bostadsbolaget uppgår till 242 874 312 och antalet preffar är lite drygt en miljon då innebär det att Starwood värderar bolaget till cirka 8 680 miljoner kronor.

  Victoria Parks båda stamaktier stängde inför påsken på 31,8 respektive 31,7 kronor vilket innebär att budet motsvarar en premie om lite drygt 8 procent på aktiekursen och ytterligare cirka en procentenhet givet bolagets volymvägda kurs över de senaste 20 handelsdagarna, enligt ett pressmeddelande från Starwood.

  Ett antal tongivande aktieägare i Victoria Park, med huvudägaren Greg Dingizian i spetsen, har gjort oåterkalleliga åtaganden att acceptera budet. Bland andra storägare som redan har accepterat är Erik Selin, Fogelvik Holding som kom in i bolagets ägarkrets i samband med dess stora förvärv av bostäder i Eskilstuna hösten 2014, och ER-HO Fastigheter. Sammanlagt har aktieägare som kontrollerar 31,5 procent av rösterna i Victoria Park förbundit sig att acceptera budet. Greg Dingizian och Isabelle Wikner, som representerar Fogelvik, sitter båda i bolagets styrelse och kan inte delta i styrelsens hantering av budet. Ett budutskott har bildats och den består av styrelseordföranden Bo Forsén samt Lennart Sten och Henrik Bonde.

  I en kort kommentar till Fastighetsnytt säger Victoria Parks vd Peter Strand att det är glädjande att bolaget och dess affärsmodell väcker intresse men han hänvisar i övrigt till bolagets ägare.

  Budet är föremål för sedvanliga villkor och acceptperioden löper mellan 2 maj och 1 juni.

  Enligt uppgift till Fastighetsnytt har Pangea agerat rådgivare från start i samband med budet.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Är framtidens kontor delat?

  Kontor En tredjedel av små och medelstora företag i Stockholm vill byta kontor – majoriteten på grund av storleken på dagens lokaler. En lösning på kontorsbristen är nya typer av kontor – där den allt starkare så kallade co-working-trenden spelar stor roll.

 • Rekordlåga vakanser för Wihlborgs

  Börs Wihlborgs förvaltningsresultat steg 12 procent till 372 miljoner kronor i det tredje kvartalet, bland annat till följd av en mycket god efterfrågan på det Skånska bolagets kontorslokaler. Enligt bolaget ligger vakanserna nu på rekordlåga nivåer.

 • Hyreshöjningen störst i Nykvarn

  Bostäder Hyresgästföreningen har kartlagt hyresnivåerna i landet, där Täby kommun ligger i topp med en medianhyra på 118 kronor per kvadratmeter och månad. Högsta genomsnittliga hyreshöjningen förra året ägde rum i Nykvarns kommun.

 • ANNONS
 • Fortsatt stort behov av hotell i Stockholm

  Hotell Trots att antalet hotellrum har ökat markant i Stockholm de senaste åren, finns fortfarande behov av ytterligare cirka 1 000 hotellrum i staden. Det visar Hotellrapporten 2018, som Stockholms Business Region står bakom. 

 • ANNONS
 • Tobin ansöker om listbyte efter Klöverns intåg

  Börs Tobin Properties uppfyller inte längre kraven för att vara listade på First North Premier och ansöker därför om att flytta bolaget till First North.

 • Axfast och Slussgården rankas i topp

  Fastighetsmarknad Axfast och Slussgården rankas högst i Sverige i MSCI:s ranking över de fastighetsinvesterare som ingår i deras index i respektive land. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived