+
Andreas Hatzigeorgiou. Foto: Stephanie Wiegner.
 • Stark global konjunktur ger andrum – men klockan tickar 

  PUBLICERAD 2018-04-07 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-04-10 09:19

  Krönikan är även publicerad i Fastighetsnytt nummer 2, 2018.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Svensk ekonomi går starkt och Stockholm är nu en av Europas snabbast växande huvudstadsregioner med en utvecklingstakt som inte ligger långt under vad som brukar känneteckna emerging markets.

  Enligt den senaste statistiken växer Stockholms ekonomi med närmare sex procent årligen. Hur snabbt växer Kina? Med omkring 6,7 procent. Trots att Stockholm är en välutvecklad och ”mogen” marknad ligger vi alltså hack i häl på Kina. Det kan inte beskrivas som något annat än imponerande.

  Stockholms framgångar kan i hög utsträckning förklaras av tre faktorer. Den första  faktorn är det starka klustret av globala huvudkontor. Den andra utgörs av förmågan att främja innovativa startups. Den tredje faktorn handlar om Stockholm som magnet för de globala talangerna.

  Nyligen listade Forbes världens 2 000 ledande bolag. Totalt fanns 26 svenska bolag med på listan, varav hela 23 i Stockholmsregionen. Det gör att vi spelar i den absoluta världseliten. Stockholm rankas på delad plats med Osaka, en av Japans främsta handelsplatser med omkring dubbelt så många invånare som Stockholm. I Norden ligger Stockholm på ohotad förstaplats som centrum för globala företags huvudkontor.

  Förutom att vara centrum för huvudkontor har Stockholm kommit att bli en fabrik för så kallade enhörningar, det vill säga startups som värderas till en miljard dollar eller mer. Financial Times har till och med kallat Stockholm för ett unicorn factory, ett smickrande epitet som faktiskt stämmer. Stockholm är efter Silicon Valley den plats i världen med flest enhörningar per invånare. Även på denna front leder vi den nordiska ligan. Medan Sverige kan stoltsera med sju enhörningar är Finland hem för tre och Danmark till ett av dessa företag.

  En ny internationell ranking över städers förmåga att locka global talang bekräftade Stockholms position som ett talangmecka. I den så kallade Global Talent Competitiveness Index rankas Stockholm på andra plats i världen. Endast Zürich slår oss när det kommer till talangattraktion.

  Mot bakgrund av alla de framgångar som Sverige och inte minst Stockholm levererat de senaste åren skulle man kunna tro att himlen är molnfri. Tyvärr är så knappast fallet.

  Nordea beslutade nyligen att flytta sitt huvudkontor från Sverige till Finland. Regeringen vill självfallet tona ned betydelsen av flytten eftersom man själv bidragit till flytten. Att vi förlorar huvudkontoret för Skandinaviens största bank är inte bara en prestigeförlust utan riskerar också skada Sveriges konkurrenskraft.

  I den senaste konjunkturrapporten för huvudstaden uppdagas fler mörka moln. Även om konjunkturen överlag fortsätter att vara bättre än normalt rapporterar flera branscher om svagare tillväxt och dystrare tider.  IT-sektorn är ett exempel. Branschen har varit en av Stockholmsekonomins viktigaste tillväxtmotorer. Det har bidragit till att dataprogrammerare nu är det vanligaste yrket i huvudstadsregionen. Men nu bromsar IT-branschen och det är allvarligt.

  För ett år sedan bestod de främsta hoten mot tillväxten och jobben i ökade omvärldsrisker. Kombinationen av att britterna röstade för Brexit, amerikanerna valde Donald Trump till president trots dennes hot om tullar och murar, samt flera kritiska folkomröstningar i Europa som på allvar kunde hota utvecklingen i Europa, var allt annat än betryggande. Även om vi ännu inte sett de fulla effekterna av till exempel Brexit – och trots viss börsturbulens på sistone – får man lov att konstatera att läget i världsekonomin ser bättre ut än på länge. För första gången på tio år har samtliga EU-länder tillväxt samtidigt.

  Nu måste fokus vara att lösa de problem som hämmar utvecklingen på hemmaplan. Jag är övertygad om att flaskhalsar i form av arbetskraftsbrist, bostadsbrist och kontorsbrist måste lösas snabbt, innan den globala tillväxtmiljön vänder tillbaka. Krafttag måste till för att locka och behålla huvudkontor. Möjligheten finns men klockan tickar.

  Andreas Hatzigeorgiou
  Chefekonom, Stockholms Handelskammare

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Är framtidens kontor delat?

  Kontor En tredjedel av små och medelstora företag i Stockholm vill byta kontor – majoriteten på grund av storleken på dagens lokaler. En lösning på kontorsbristen är nya typer av kontor – där den allt starkare så kallade co-working-trenden spelar stor roll.

 • Rekordlåga vakanser för Wihlborgs

  Börs Wihlborgs förvaltningsresultat steg 12 procent till 372 miljoner kronor i det tredje kvartalet, bland annat till följd av en mycket god efterfrågan på det Skånska bolagets kontorslokaler. Enligt bolaget ligger vakanserna nu på rekordlåga nivåer.

 • Hyreshöjningen störst i Nykvarn

  Bostäder Hyresgästföreningen har kartlagt hyresnivåerna i landet, där Täby kommun ligger i topp med en medianhyra på 118 kronor per kvadratmeter och månad. Högsta genomsnittliga hyreshöjningen förra året ägde rum i Nykvarns kommun.

 • ANNONS
 • Fortsatt stort behov av hotell i Stockholm

  Hotell Trots att antalet hotellrum har ökat markant i Stockholm de senaste åren, finns fortfarande behov av ytterligare cirka 1 000 hotellrum i staden. Det visar Hotellrapporten 2018, som Stockholms Business Region står bakom. 

 • ANNONS
 • Tobin ansöker om listbyte efter Klöverns intåg

  Börs Tobin Properties uppfyller inte längre kraven för att vara listade på First North Premier och ansöker därför om att flytta bolaget till First North.

 • Axfast och Slussgården rankas i topp

  Fastighetsmarknad Axfast och Slussgården rankas högst i Sverige i MSCI:s ranking över de fastighetsinvesterare som ingår i deras index i respektive land. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived