+
Tomas Pousette.
 • Ska en euro kosta mer än tio kronor?

  PUBLICERAD 2018-04-05 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2018-04-06 11:13

  Textstorlek

  Dela med andra

  Det var nog inte så här som motståndarna mot euron i folkomröstningen 2003 hade tänkt sig. Ett av nejsidans viktigaste argument var att en svag krona skulle rädda svensk ekonomi vid en allvarlig kris men ingen trodde väl då att kronan skulle kunna sjunka som ett blysänke även under normala förhållanden.

  Det går bra för den svenska ekonomin. Tillväxten är stark, sysselsättningen ökar rejält och statsfinanserna visar överskott. Att en euro i det läget ska kosta betydligt mer än tio kronor är svårbegripligt. Riksbanken håller visserligen reporäntan låg men det gör också den europeiska centralbanken, ECB. Inflationen (HIKP), som båda centralbankerna vill få upp till 2 procent, är faktiskt för närvarande högre i Sverige än i euroområdet.

  En annan förklaring till kronans svaghet mot euron som brukar nämnas är risken för kraftigt fallande bostadspriser, som skulle kunna utlösa en allvarlig kris för hela den svenska ekonomin. Jag har svårt att tro att valutahandlare är så framåtblickande att de skulle sänka kronan långt innan en eventuell bostadskris börjar bli akut, och det är den inte än.

  En mer kortsiktig förklaring till kronans svaghet som brukar föras fram är de stora aktieutdelningarna under våren. När utländska ägare växlar en del av utdelningarna till utländsk valuta blir det en press på kronan. Det kan möjligen förklara en mindre del av de senaste veckornas kronförsvagning men knappast mer.

  En euro har i genomsnitt kostat drygt 9 kronor sedan 1993, året efter att kronan började flyta. En kurs som nu, på långt över 10 kronor, har tidigare bara förekommit i samband med finanskrisen. Ett problem för kronan är att det inte finns några tungviktare som talar väl om den. Riksbanken ser gärna en svag krona för att få upp inflationen, finansdepartementet vill inte lägga sig i valutapolitiken och de stora exportföretagen är nöjda med lätta valutavinster. Det ser ut som om man på valutamarknaden kan fortsätta att skoja med kronan.

  Tomas Pousette
  Pousette Ekonomianalys AB

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Per Bolund blir ny bostadsminister

  Valåret 2018 I den nya regeringen lämnar bostadsfrågorna näringsdepartementet och flyttas istället till finansdepartementet, under ledning av Per Bolund (MP) – något branschen initialt reagerar positivt till. Samtidigt inrättas ett nytt infrastrukturdepartement.

 • Fastighetsbolagen stiger till rekordnivå

  Börs Stockholmsbörsens fastighetsindex stiger till en ny rekordnivå på måndagen efter en stark inledning på det nya året som höjt sektorn nästan 8 procent.

 • Flertal rekryteringar för Croisette

  Rekrytering Croisette utökar transaktions- och värderingsteamet i Malmö samt anställer till uthyrningsverksamheten i Göteborg. Även ett flertal juniora tjänster har tillsatts i Stockholm och Malmö.

 • ANNONS
 • Ny koncernchef på Scandic

  Hotell Jens Mathiesen tar över som vd och koncernchef i Scandic Hotels Group och efterträder därmed Even Frydenberg.

 • ANNONS
 • Klövern hyr ut i Köpenhamn

  Uthyrning Klövern har tecknat två hyresavtal i Köpenhamn. Bolaget hyr ut cirka 3500 kvadratmeter kontorsyta till AP Pension. Dessutom hyr TUI Danmark cirka 970 kvadratmeter i fastigheten kallad Codan-huset.

 • Fler bostäder i Ängelholm

  Bostäder Midroc har, tillsammans med Wingårdhs Arkitektkontor, vunnit en markanvisningstävling i Ängelholm. Planen för området är att skapa en ny mötesplats med nya bostäder och utveckling av den nuvarande Parkskolan. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived