+
Tomas Pousette.
 • Ska en euro kosta mer än tio kronor?

  PUBLICERAD 2018-04-05 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2018-04-06 11:13

  Textstorlek

  Dela med andra

  Det var nog inte så här som motståndarna mot euron i folkomröstningen 2003 hade tänkt sig. Ett av nejsidans viktigaste argument var att en svag krona skulle rädda svensk ekonomi vid en allvarlig kris men ingen trodde väl då att kronan skulle kunna sjunka som ett blysänke även under normala förhållanden.

  Det går bra för den svenska ekonomin. Tillväxten är stark, sysselsättningen ökar rejält och statsfinanserna visar överskott. Att en euro i det läget ska kosta betydligt mer än tio kronor är svårbegripligt. Riksbanken håller visserligen reporäntan låg men det gör också den europeiska centralbanken, ECB. Inflationen (HIKP), som båda centralbankerna vill få upp till 2 procent, är faktiskt för närvarande högre i Sverige än i euroområdet.

  En annan förklaring till kronans svaghet mot euron som brukar nämnas är risken för kraftigt fallande bostadspriser, som skulle kunna utlösa en allvarlig kris för hela den svenska ekonomin. Jag har svårt att tro att valutahandlare är så framåtblickande att de skulle sänka kronan långt innan en eventuell bostadskris börjar bli akut, och det är den inte än.

  En mer kortsiktig förklaring till kronans svaghet som brukar föras fram är de stora aktieutdelningarna under våren. När utländska ägare växlar en del av utdelningarna till utländsk valuta blir det en press på kronan. Det kan möjligen förklara en mindre del av de senaste veckornas kronförsvagning men knappast mer.

  En euro har i genomsnitt kostat drygt 9 kronor sedan 1993, året efter att kronan började flyta. En kurs som nu, på långt över 10 kronor, har tidigare bara förekommit i samband med finanskrisen. Ett problem för kronan är att det inte finns några tungviktare som talar väl om den. Riksbanken ser gärna en svag krona för att få upp inflationen, finansdepartementet vill inte lägga sig i valutapolitiken och de stora exportföretagen är nöjda med lätta valutavinster. Det ser ut som om man på valutamarknaden kan fortsätta att skoja med kronan.

  Tomas Pousette
  Pousette Ekonomianalys AB

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Är framtidens kontor delat?

  Kontor En tredjedel av små och medelstora företag i Stockholm vill byta kontor – majoriteten på grund av storleken på dagens lokaler. En lösning på kontorsbristen är nya typer av kontor – där den allt starkare så kallade co-working-trenden spelar stor roll.

 • Rekordlåga vakanser för Wihlborgs

  Börs Wihlborgs förvaltningsresultat steg 12 procent till 372 miljoner kronor i det tredje kvartalet, bland annat till följd av en mycket god efterfrågan på det Skånska bolagets kontorslokaler. Enligt bolaget ligger vakanserna nu på rekordlåga nivåer.

 • Hyreshöjningen störst i Nykvarn

  Bostäder Hyresgästföreningen har kartlagt hyresnivåerna i landet, där Täby kommun ligger i topp med en medianhyra på 118 kronor per kvadratmeter och månad. Högsta genomsnittliga hyreshöjningen förra året ägde rum i Nykvarns kommun.

 • ANNONS
 • Fortsatt stort behov av hotell i Stockholm

  Hotell Trots att antalet hotellrum har ökat markant i Stockholm de senaste åren, finns fortfarande behov av ytterligare cirka 1 000 hotellrum i staden. Det visar Hotellrapporten 2018, som Stockholms Business Region står bakom. 

 • ANNONS
 • Tobin ansöker om listbyte efter Klöverns intåg

  Börs Tobin Properties uppfyller inte längre kraven för att vara listade på First North Premier och ansöker därför om att flytta bolaget till First North.

 • Axfast och Slussgården rankas i topp

  Fastighetsmarknad Axfast och Slussgården rankas högst i Sverige i MSCI:s ranking över de fastighetsinvesterare som ingår i deras index i respektive land. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived