+
Stefan Ingves Bild: Riksbanken
 • Riksbanken väntas skjuta på första höjningen till fjärde kvartalet

  PUBLICERAD 2018-04-25 AV Oskar von Bahr
  UPPDATERAD: 2018-04-25 13:17

  Textstorlek

  Dela med andra

  Riksbanken kommer lämna räntan oförändrad och väntas samtidigt skjuta fram prognosen för den första räntehöjningen från det tredje till det fjärde kvartalet i år då inflationen inte vill ta fart. Den bedömningen gör experter som Fastighetsnytt talat med inför torsdagens räntebesked.

  Visserligen var bankens viktigaste inflationsmått KPIF (KPI med fast ränta) i linje med målet 2 procent i mars men KPI exklusive energi blev bara 1,5 procent mot Riksbankens förväntan om 1,8 procent.

  – Tittar man på de underliggande inflationstrenderna så är inflationen måttlig men inte tillräckligt hög för att en räntehöjning ska vara på tal i närtid, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea.

  Enligt en färsk investerarenkät som SEB genomfört måste inflationen exklusive energi vara minst 1,7 procent för att Riksbanken ska kunna höja räntan. Sammantaget gör det att marknaden i nuläget räknar med att Riksbanken kommer senarelägga den första höjningen på sju år till det fjärde kvartalet i år.

  – En del på marknaden tror ju att Riksbanken kanske skjuter på banan ända in i 2019. Men vi tror ändå att man gärna alltjämt vill signalera att man är beredd att höja räntan i år, men lite senare än man trodde i februari, säger Knut Hallberg senior ekonom på Swedbank.

  På tisdagen stack dock Nordea ut hakan på tisdagen och sade att man gör bedömningen att Riksbanken inte kommer höja räntan från rekordlåga -0,5 procent förrän i slutet av 2019.

  – Tittar man längre fram så tror vi att Riksbanken fortsätter med den här processen att justera ner räntebanan även i kommande rapporter, säger Torbjörn Isaksson.

  För ett par veckor sedan sade riksbanksledamoten Martin Flodén till Svenska Dagbladet att det inte är självklart att man kommer hinna börja höja räntan innan nästa lågkonjunktur. Ett uttalande som beskrevs som nästintill chockerande av SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist i bankens makropodd. Det skulle i så fall innebära att vi går in i en lågkonjunktur med en minusränta.

  Oskar von Bahr

  1 kommentarer

  1. Magnus Bergh 2018-04-30

   enkel fråga tänker ni sänka värdet på svenska kronan för gott eller vad händer vi har högkonjuktur nu o kronans värde helt botten vad händer när lågkonjukturer slår till skrämmande men det är väl som vanligt ni som sköter detta har hur mycket pengar som helst o även dom i riksdagen ni drabbas inte men en som får kämpa för att det ska gå ihop är det ju inte så bra !

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Stockholms smartaste hus klara

  Bostäder, Hållbarhet Enkla, ytsnåla och klimatsmarta. Så beskrivs Stockholms första flerfamiljshus i Norra Djurgårdsstaden som genererar mer energi än de förbrukar. “Förutsättningarna har inte varit de bästa men vi har kämpat järnet för att nå målet”, säger Johan Thorstensson, projektansvarig på Incoord.  

 • 4500 nya bostäder i Stora Sköndal

  Bostäder Tidigare i veckan tog den grönblåa majoriteten i Stockholms stad beslut om stadsutvecklingsplanen för totalt 4871 nya bostäder. Av dessa ingår 4500 bostäder i området Framtidens Stora Sköndal, där cirka hälften kommer bli hyresrätter. 

 • Nya ordföranden för Första och Tredje AP-fonden

  Rekrytering Regeringen har utsett Urban Hansson Brusewitz som ny ordförande i Första AP-fondens styrelse samt Christina Lindenius som ny ordförande i Tredje AP-fondens styrelse. Vidare har regeringen även utsett tre nya vice ordförande och totalt 12 nya ledamöter i de sex AP-fondstyrelserna. 

 • ANNONS
 • Besqab säljer för halv miljard i Uppsala

  Transaktioner Besqab kommer uppföra och sälja ett bostadsprojekt innehållande 253 hyresrätter i Uppsala. Köpare är NREP och affären uppgår till 493 miljoner kronor.  

 • ANNONS
 • Amasten rusar på börsen efter Urbanoköp

  Börs, Transaktioner Amasten köper Urbano från ICA-handlarnas Förbund för 2,8 miljarder kronor på kassa- och skuldfri basis, vilket är i linje med avsiktsförklaringen som undertecknades i början av maj. Amastens aktie stiger 10 procent på beskedet.

 • Oförändrad byggtakt under första kvartalet

  Bostäder Preliminärt påbörjades nybyggnation av totalt cirka 13 400 nya bostäder under det första kvartalet 2019. Det är nästan lika många som under motsvarande kvartal förra året, då påbörjades bygget av 13 665 bostäder.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived