+
Stefan Ingves Bild: Riksbanken
 • Riksbanken väntas skjuta på första höjningen till fjärde kvartalet

  PUBLICERAD 2018-04-25 AV Oskar von Bahr
  UPPDATERAD: 2018-04-25 13:17

  Textstorlek

  Dela med andra

  Riksbanken kommer lämna räntan oförändrad och väntas samtidigt skjuta fram prognosen för den första räntehöjningen från det tredje till det fjärde kvartalet i år då inflationen inte vill ta fart. Den bedömningen gör experter som Fastighetsnytt talat med inför torsdagens räntebesked.

  Visserligen var bankens viktigaste inflationsmått KPIF (KPI med fast ränta) i linje med målet 2 procent i mars men KPI exklusive energi blev bara 1,5 procent mot Riksbankens förväntan om 1,8 procent.

  – Tittar man på de underliggande inflationstrenderna så är inflationen måttlig men inte tillräckligt hög för att en räntehöjning ska vara på tal i närtid, säger Torbjörn Isaksson, chefsanalytiker på Nordea.

  Enligt en färsk investerarenkät som SEB genomfört måste inflationen exklusive energi vara minst 1,7 procent för att Riksbanken ska kunna höja räntan. Sammantaget gör det att marknaden i nuläget räknar med att Riksbanken kommer senarelägga den första höjningen på sju år till det fjärde kvartalet i år.

  – En del på marknaden tror ju att Riksbanken kanske skjuter på banan ända in i 2019. Men vi tror ändå att man gärna alltjämt vill signalera att man är beredd att höja räntan i år, men lite senare än man trodde i februari, säger Knut Hallberg senior ekonom på Swedbank.

  På tisdagen stack dock Nordea ut hakan på tisdagen och sade att man gör bedömningen att Riksbanken inte kommer höja räntan från rekordlåga -0,5 procent förrän i slutet av 2019.

  – Tittar man längre fram så tror vi att Riksbanken fortsätter med den här processen att justera ner räntebanan även i kommande rapporter, säger Torbjörn Isaksson.

  För ett par veckor sedan sade riksbanksledamoten Martin Flodén till Svenska Dagbladet att det inte är självklart att man kommer hinna börja höja räntan innan nästa lågkonjunktur. Ett uttalande som beskrevs som nästintill chockerande av SEB:s chefsekonom Robert Bergqvist i bankens makropodd. Det skulle i så fall innebära att vi går in i en lågkonjunktur med en minusränta.

  Oskar von Bahr

  1 kommentarer

  1. Magnus Bergh 2018-04-30

   enkel fråga tänker ni sänka värdet på svenska kronan för gott eller vad händer vi har högkonjuktur nu o kronans värde helt botten vad händer när lågkonjukturer slår till skrämmande men det är väl som vanligt ni som sköter detta har hur mycket pengar som helst o även dom i riksdagen ni drabbas inte men en som får kämpa för att det ska gå ihop är det ju inte så bra !

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Dags för omtvistade snabbtåg

  Business Arena, Infrastruktur Ostlänken är ett av de mest omdiskuterade projekten i modern tid, men efter att tidplanen reviderats ska de börja rulla först om 16 år, under 2035. Kommer man att nå den vitalisering av regionen man hoppas på? Projektet diskuterades under den första upplagan av Business Arena i Norrköping.

 • Cattis Carlén blir politisk sakkunnig åt Per Bolund

  Bostäder, Rekrytering Den 22 mars börjar Cattis Carlén som politisk sakkunnig hos finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund på Finansdepartementet. Hon kommer närmast från rollen som bostadspolitisk expert på Riksbyggen.

 • Prime Living lånar till usla villkor

  Börs Den krisande studentbostadsbyggaren Prime Living meddelar att man kommit överens med ett konsortium bestående av direkta eller indirekta aktieägare om att låna 39,3 miljoner kronor.

 • ANNONS
 • Slättö emitterar obligation

  Fastighetsmarknad Slättö Fastpartner Spånga AB emitterar ett obligationslån om 400 miljoner kronor på den nordiska obligationsmarknaden.

 • ANNONS
 • Derninger: Oscar Properties en svart låda

  Börs Oscar Properties informationsgivning kring hur bolaget kommer klara sina skuldåtaganden framöver är bristfällig. Bolaget kan därför ha brutit mot marknadsmissbruksförordningen. Det skriver Hans Derninger, grundare av rådgivnings- och investeringsfirman Creopretium, i en analys.

 • Skanskas svaga lönsamhet håller i sig

  Börs Skanska räknar inte med att nå sitt lönsamhetsmål för byggrörelsen under 2019 och 2020. Först när en mängd olönsamma projekt i USA och Polen tröskats igenom kan målet att byggmarginalen ska överstiga 3,5 procent komma att uppnås. Det meddelade bolaget på torsdagens kapitalmarknadsdag.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived