+
Foto: Wikipedia.
 • Nota på 18 miljarder för Brexit

  PUBLICERAD 2018-04-20 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2018-04-20 13:38

  Textstorlek

  Dela med andra

  En hård Brexit kan bli kännbar för svensk ekonomi konstaterar Stockholms Handelskammare och Oxford Economics som tillsammans räknat på den svenska kostnaden för Brexit.

  Enligt rapporten beräknas notan för Brexit att bli 18 miljarder kronor på två år och leda till 8 200 förlorade jobb om inte Storbritannien och EU kommer överens om ett nytt frihandelsavtal.

  – Det är fortfarande alldeles för tidigt att avfärda ett scenario där det blir en hård Brexit, eftersom det fortfarande är många besvärliga knutar att lösa upp. Därför är Brexit fortfarande ett orosmoln som berör hela Sverige, säger Andreas Hatzigeorgiou, Stockholms Handelskammares chefsekonom, i ett pressmeddelande.

  Av de 8 200 förlorade arbetstillfällena beräknas Stockholm mista 2 100 jobb.

  – Brexit riskerar att påverka såväl Sverige som huvudstadsregionen negativt. Stockholmsregionen är Sveriges tillväxtmotor och vi ser att bland annat Stockholms finans- och tjänstesektor kan drabbas hårt av Brexit. Just nu finns ett tidsfönster som jag tycker att regeringen bör utnyttja för att arbeta med reformer som stärker näringslivsklimatet och rustar företagens motståndskraft för att dämpa effekterna av Brexit. Regeringen måste agera för att lösa kompetensbristen genom bättre förutsättningar för att rekrytera global topptalang, säger Andreas Hatzigeorgiou.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived