+
Foto: Wikipedia.
 • Nota på 18 miljarder för Brexit

  PUBLICERAD 2018-04-20 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2018-04-20 13:38

  Textstorlek

  Dela med andra

  En hård Brexit kan bli kännbar för svensk ekonomi konstaterar Stockholms Handelskammare och Oxford Economics som tillsammans räknat på den svenska kostnaden för Brexit.

  Enligt rapporten beräknas notan för Brexit att bli 18 miljarder kronor på två år och leda till 8 200 förlorade jobb om inte Storbritannien och EU kommer överens om ett nytt frihandelsavtal.

  – Det är fortfarande alldeles för tidigt att avfärda ett scenario där det blir en hård Brexit, eftersom det fortfarande är många besvärliga knutar att lösa upp. Därför är Brexit fortfarande ett orosmoln som berör hela Sverige, säger Andreas Hatzigeorgiou, Stockholms Handelskammares chefsekonom, i ett pressmeddelande.

  Av de 8 200 förlorade arbetstillfällena beräknas Stockholm mista 2 100 jobb.

  – Brexit riskerar att påverka såväl Sverige som huvudstadsregionen negativt. Stockholmsregionen är Sveriges tillväxtmotor och vi ser att bland annat Stockholms finans- och tjänstesektor kan drabbas hårt av Brexit. Just nu finns ett tidsfönster som jag tycker att regeringen bör utnyttja för att arbeta med reformer som stärker näringslivsklimatet och rustar företagens motståndskraft för att dämpa effekterna av Brexit. Regeringen måste agera för att lösa kompetensbristen genom bättre förutsättningar för att rekrytera global topptalang, säger Andreas Hatzigeorgiou.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Stockholms smartaste hus klara

  Bostäder, Hållbarhet Enkla, ytsnåla och klimatsmarta. Så beskrivs Stockholms första flerfamiljshus i Norra Djurgårdsstaden som genererar mer energi än de förbrukar. “Förutsättningarna har inte varit de bästa men vi har kämpat järnet för att nå målet”, säger Johan Thorstensson, projektansvarig på Incoord.  

 • 4500 nya bostäder i Stora Sköndal

  Bostäder Tidigare i veckan tog den grönblåa majoriteten i Stockholms stad beslut om stadsutvecklingsplanen för totalt 4871 nya bostäder. Av dessa ingår 4500 bostäder i området Framtidens Stora Sköndal, där cirka hälften kommer bli hyresrätter. 

 • Nya ordföranden för Första och Tredje AP-fonden

  Rekrytering Regeringen har utsett Urban Hansson Brusewitz som ny ordförande i Första AP-fondens styrelse samt Christina Lindenius som ny ordförande i Tredje AP-fondens styrelse. Vidare har regeringen även utsett tre nya vice ordförande och totalt 12 nya ledamöter i de sex AP-fondstyrelserna. 

 • ANNONS
 • Besqab säljer för halv miljard i Uppsala

  Transaktioner Besqab kommer uppföra och sälja ett bostadsprojekt innehållande 253 hyresrätter i Uppsala. Köpare är NREP och affären uppgår till 493 miljoner kronor.  

 • ANNONS
 • Amasten rusar på börsen efter Urbanoköp

  Börs, Transaktioner Amasten köper Urbano från ICA-handlarnas Förbund för 2,8 miljarder kronor på kassa- och skuldfri basis, vilket är i linje med avsiktsförklaringen som undertecknades i början av maj. Amastens aktie stiger 10 procent på beskedet.

 • Oförändrad byggtakt under första kvartalet

  Bostäder Preliminärt påbörjades nybyggnation av totalt cirka 13 400 nya bostäder under det första kvartalet 2019. Det är nästan lika många som under motsvarande kvartal förra året, då påbörjades bygget av 13 665 bostäder.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived