+
Foto: Wikipedia.
 • Nota på 18 miljarder för Brexit

  PUBLICERAD 2018-04-20 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2018-04-20 13:38

  Textstorlek

  Dela med andra

  En hård Brexit kan bli kännbar för svensk ekonomi konstaterar Stockholms Handelskammare och Oxford Economics som tillsammans räknat på den svenska kostnaden för Brexit.

  Enligt rapporten beräknas notan för Brexit att bli 18 miljarder kronor på två år och leda till 8 200 förlorade jobb om inte Storbritannien och EU kommer överens om ett nytt frihandelsavtal.

  – Det är fortfarande alldeles för tidigt att avfärda ett scenario där det blir en hård Brexit, eftersom det fortfarande är många besvärliga knutar att lösa upp. Därför är Brexit fortfarande ett orosmoln som berör hela Sverige, säger Andreas Hatzigeorgiou, Stockholms Handelskammares chefsekonom, i ett pressmeddelande.

  Av de 8 200 förlorade arbetstillfällena beräknas Stockholm mista 2 100 jobb.

  – Brexit riskerar att påverka såväl Sverige som huvudstadsregionen negativt. Stockholmsregionen är Sveriges tillväxtmotor och vi ser att bland annat Stockholms finans- och tjänstesektor kan drabbas hårt av Brexit. Just nu finns ett tidsfönster som jag tycker att regeringen bör utnyttja för att arbeta med reformer som stärker näringslivsklimatet och rustar företagens motståndskraft för att dämpa effekterna av Brexit. Regeringen måste agera för att lösa kompetensbristen genom bättre förutsättningar för att rekrytera global topptalang, säger Andreas Hatzigeorgiou.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Dags för omtvistade snabbtåg

  Business Arena, Infrastruktur Ostlänken är ett av de mest omdiskuterade projekten i modern tid, men efter att tidplanen reviderats ska de börja rulla först om 16 år, under 2035. Kommer man att nå den vitalisering av regionen man hoppas på? Projektet diskuterades under den första upplagan av Business Arena i Norrköping.

 • Cattis Carlén blir politisk sakkunnig åt Per Bolund

  Bostäder, Rekrytering Den 22 mars börjar Cattis Carlén som politisk sakkunnig hos finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund på Finansdepartementet. Hon kommer närmast från rollen som bostadspolitisk expert på Riksbyggen.

 • Prime Living lånar till usla villkor

  Börs Den krisande studentbostadsbyggaren Prime Living meddelar att man kommit överens med ett konsortium bestående av direkta eller indirekta aktieägare om att låna 39,3 miljoner kronor.

 • ANNONS
 • Slättö emitterar obligation

  Fastighetsmarknad Slättö Fastpartner Spånga AB emitterar ett obligationslån om 400 miljoner kronor på den nordiska obligationsmarknaden.

 • ANNONS
 • Derninger: Oscar Properties en svart låda

  Börs Oscar Properties informationsgivning kring hur bolaget kommer klara sina skuldåtaganden framöver är bristfällig. Bolaget kan därför ha brutit mot marknadsmissbruksförordningen. Det skriver Hans Derninger, grundare av rådgivnings- och investeringsfirman Creopretium, i en analys.

 • Skanskas svaga lönsamhet håller i sig

  Börs Skanska räknar inte med att nå sitt lönsamhetsmål för byggrörelsen under 2019 och 2020. Först när en mängd olönsamma projekt i USA och Polen tröskats igenom kan målet att byggmarginalen ska överstiga 3,5 procent komma att uppnås. Det meddelade bolaget på torsdagens kapitalmarknadsdag.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived