• MP-politiker: ”Jag ser en havererad bomarknad”

  PUBLICERAD 2018-04-16 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-04-18 10:53

  Textstorlek

  Dela med andra

  Nyproduktionen har mattats av i storstadsregionerna och betalningskraften minskar. Nu krävs reformpolitik. Det menar riksdagskandidaten Pontus Wessman (MP) som lämnat in en motion om ett ROT-avdrag för nybyggnationer. ”Att betala hög skatt på en dålig investering är ohållbart”, säger han.

  Fler bostäder behövs men ändå minskar byggandet i år. Det visar en rykande färsk prognos från Boverket. Signaler om en minskning av nyproducerade bostadsrätter och en inbromsning av byggloven gör att prognosen nu skrivs ned. Priserna har visserligen stabiliserats efter höstens fall men det är enligt bedömare fortfarande alldeles för tidigt att säga om läget är uthålligt eller inte.

  – Som byggmästare och politiker ser jag en havererad bostadsmarknad i många avseenden. Människor med betalningsförmåga tog slut redan före nya amorteringskravet. Det behövs reformer, säger Pontus Wessman, riksdagskandidat för Östergötland, som toppar Miljöpartiets lista inför kommunalvalet i höst.

  Kan det här även tolkas som kritik mot MP?
  – Ja. Jag tycker att regeringen och bostadsministern Peter Eriksson (MP) gör sitt bästa men inte tillräckligt. Lite utanför de attraktivaste stråken kommer få bostäder att byggas med dagens politik. I dag ansvarar kommunerna för byggandet där, men vi kan inte heller bygga hur mycket som helst för då sjunker taxeringsvärdet. Det är en svår ekvation.

  Wessman ser stora problem med att dagens politik blåser upp behovet av skulder och bestraffar alla som bor utanför stråken med högre räntor och högre krav om egen insats, vilket bromsat affärerna.

  – Bostaden har blivit en usel investering för alla som bor utanför pendlingsstråken. Det är ohållbart att tvingas betala hög skatt och kapitaltjänstkostnader på en dålig investering.

  För att jämna ut byggandet över hela Sverige och göra det mer ekonomiskt rationellt att bygga har Wessman lämnat in en motion om ett nytt ROT-avdrag för nybyggnationer.

  – Systemet innebär att man skjuter upp skatteindrivningen vid byggfasen och kopplar ihop återbetalningsgraden till taxeringsvärdet.

  Det betyder att kommuner med attraktiva lägen blir återbetalningsskyldiga medan vissa delar av landsbygden slipper det.

  Skiftar man inte då på ”bestraffningen”?
  – Tvärtom. Det är en rättvisereform som gör att prisbilden blir rättvisare och byggandet sprids över hela landet. En privatperson förlorar inget på det här.

  Hur hjälper det här städerna?
  –Det ökar möjligheten att bygga och renovera i förorterna, samtidigt som trycket mot centrum och städerna minskar när byggandet sprids över landet. Städerna lider av växtvärk så en lättnad på trycket tror jag gynnar alla stadsinvånare.

  Modellen skulle enligt Wessman även sätta stopp för bankernas ränte- och kreditfest som pågått sedan bostadskraschen på 90-talet. För med hans förslag får staten intäkterna i stället för bankerna.

  – Pengarna kan gå till renoveringar och andra akuta åtgärder. Det pratas mycket om nya bostäder men ute på landsbygden och i vissa förorter pågår det ett förfall av bostäder, oavsett om det handlar om mögel eller kackerlackor. Det är inte kul att växa upp i en miljö som inte har renoverats sedan 60-talet.

  Vilken respons har motionen fått?
  – Det finns ett inbyggt fel inom politiken om att pengar alltid ska ramla in direkt i samband med skattereformer, så det är klart jag har fått frågor om hur det här ska finansieras. Jag föreslår att man startar reformen på landsbygden där det aldrig ramlar in några skattepengar från nybyggnationer i alla fall.

  Motionen har varit uppe på Miljöpartiets kongress men partistyrelsen har ännu inte nått någon överenskommelse i frågan.

  Ersätter eller kompletterar det här dagens subventioner?
  – Jag ser helst att man tar bort subventionsdelen. Vi kommer ingenstans genom att skjuta till mer pengar. Hela systemet måste ses över.

  Teresa Ahola

  5 kommentarer

  1. Tommy Pettersson 2018-04-19

   Ett av de stora problemen idag är att människor med normala servicearbeten har svårt att efterfråga nybyggda hyresrätter.
   Innebär det här förslaget att prisbilden vad gäller hyror blir bättre?

   Reply

  2. Joachim Wallmark 2018-04-17

   Jag har för mig att den nuvarande regeringens inledande kritik mot ROT-avdraget, som alliansen införde, var just att sådana tjänster inte skulle skattesubventioneras. En skattelättnad ansågs alltså vara en subvention. Men terminologin kanske förändras.

   Hursomhellst, min kanske såhär i efterhand lite väl raljanta kritik gick ut på att det inte kan vara rimligt att skattemässigt gynna bostadsbyggande där efterfrågan på nya bostäder är mycket låg eller saknas helt samtidigt som bostadsbristen är stor i de större städerna. Man kan absolut tycka att folk borde bo på landet och inte i storstan, men då får man i stället börja med att inrikta politiken på att med smarta åtgärder skapa förutsättningar för att ett bärkraftigt kan utvecklas där.

   Reply

   • Pontus Wessman 2018-04-17

    Det råder bostadsbrist i ca 250 kommuner så det är inte bara ett storstadsproblem. Problemet är att produktionskostnaden är högre en marknadsvärdet och därför byggs det inte utanför pendlingsstråken. Förslaget drabbar ingen negativt om man bortser från bankerna.

    Reply

  3. Joachim Wallmark 2018-04-17

   Om jag förstår det rätt vill MP skattesubventionera ett byggande av nya bostäder på landsbyggden och samtidigt straffskatta byggandet av nya bostäder i de större städerna där det är stor brist på bostäder. Ska detta kombineras med tvångsförflyttningar av folk till landsbygden? Eller vem ska annars bo i de nya bostäder som ska byggas på landsbygden? Och vad ska folk göra och leva av där? Blir det kanske även bidrag för att odla vetekli (utöver ett bostadsbidrag alltså).

   Reply

   • Pontus Wessman 2018-04-17

    Att avstå från skatt är inte subventioner och idag får staten inte in någon skatt från byggande på landsbygden så staten förlorar inget. Även städernas mindre attraktiva områden får del av reformen. Städernas byggande blir inte dyrare och då staten får ränteinkomster på den uppskjutna skatten sådan staten välja att stimulera byggandet i städerna.

    Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Stabilt framåt för samhällsbyggaren

  Fastighetsmarknad Offentliga hyresgäster och stabilt kassaflöde kombinerat med den demografiska utvecklingen har lockat fler och fler investerare till segmentet samhällsfastigheter. Men behoven växer och Nils Styf, vd för Hemsö, tror att kommunerna kan få det jobbigt framöver när de måste växla upp inom skola, vård och omsorg.

 • Ledningsförändringar hos Castellum

  Fastighetsmarknad Castellum gör om i strukturen och bildar tre nya enheter inom kontor och logistik, vilket också medför förändringar i koncernledningen. 

 • Hyran i Stockholm höjs med 2,35 procent

  Bostäder Under 2019 höjs den allmänna hyresnivån i Stockholms stad med 2,35 procent. Fastighetsägarna är inte nöjda, utan menar att hyresnivån i realiteten sänks med 0,25 procent (sett till inflationsprognosen). Hyresgästföreningen är inte heller nöjda – de tycker att höjningen är för hög.

 • ANNONS
  • Grönt ljus för Pembrokes nybygge

   Nyheter Stadsbyggnadsnämnden i Stockholms stad har antagit detaljplanen för Hästen 21, vilket innebär att Pembrokes om/nybygge på 40 000 kvadratmeter i centrala Stockholm får grönt ljus. 

  • Viskaholm fullt uthyrd

   Uthyrning väst Nordea blir ny hyresgäst i Viskaholm i Borås och i samband med uthyrningen är fastigheten fullt uthyrd. Övriga hyresgäster inkluderar Riksbyggen, AB Bostäder i Borås, Ikkab, Bengt Dahlgren, Tengbom och Adwise Media. 

 • Agora säljer i Södertälje och Falköping

  Transaktioner Agora säljer en fastighet i Södertälje och tre fastigheter i Falköping. Försäljningarna sker till ett gemensamt underliggande fastighetsvärde om totalt 250 miljoner kronor. 

 • ANNONS
 • Eventuellt överens om trepartssamtal

  Fastighetsmarknad SABO, Fastighetsägarna och Hyresgästföreningen är överens om inriktningen för arbetet i de trepartssamtal som initierades i somras. Men avtalen är inte undertecknade ännu.

 • Väcker åtal mot Kindberg

  Norr, Nyheter Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Umeå har på måndagen väckt åtal mot Östersund FK:s ordförande tillika före detta vd på Östersundshem, Daniel Kindberg. Åtalet gäller grov ekonomisk brottslighet. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived