• MP-politiker: ”Jag ser en havererad bomarknad”

  PUBLICERAD 2018-04-16 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-04-18 10:53

  Textstorlek

  Dela med andra

  Nyproduktionen har mattats av i storstadsregionerna och betalningskraften minskar. Nu krävs reformpolitik. Det menar riksdagskandidaten Pontus Wessman (MP) som lämnat in en motion om ett ROT-avdrag för nybyggnationer. ”Att betala hög skatt på en dålig investering är ohållbart”, säger han.

  Fler bostäder behövs men ändå minskar byggandet i år. Det visar en rykande färsk prognos från Boverket. Signaler om en minskning av nyproducerade bostadsrätter och en inbromsning av byggloven gör att prognosen nu skrivs ned. Priserna har visserligen stabiliserats efter höstens fall men det är enligt bedömare fortfarande alldeles för tidigt att säga om läget är uthålligt eller inte.

  – Som byggmästare och politiker ser jag en havererad bostadsmarknad i många avseenden. Människor med betalningsförmåga tog slut redan före nya amorteringskravet. Det behövs reformer, säger Pontus Wessman, riksdagskandidat för Östergötland, som toppar Miljöpartiets lista inför kommunalvalet i höst.

  Kan det här även tolkas som kritik mot MP?
  – Ja. Jag tycker att regeringen och bostadsministern Peter Eriksson (MP) gör sitt bästa men inte tillräckligt. Lite utanför de attraktivaste stråken kommer få bostäder att byggas med dagens politik. I dag ansvarar kommunerna för byggandet där, men vi kan inte heller bygga hur mycket som helst för då sjunker taxeringsvärdet. Det är en svår ekvation.

  Wessman ser stora problem med att dagens politik blåser upp behovet av skulder och bestraffar alla som bor utanför stråken med högre räntor och högre krav om egen insats, vilket bromsat affärerna.

  – Bostaden har blivit en usel investering för alla som bor utanför pendlingsstråken. Det är ohållbart att tvingas betala hög skatt och kapitaltjänstkostnader på en dålig investering.

  För att jämna ut byggandet över hela Sverige och göra det mer ekonomiskt rationellt att bygga har Wessman lämnat in en motion om ett nytt ROT-avdrag för nybyggnationer.

  – Systemet innebär att man skjuter upp skatteindrivningen vid byggfasen och kopplar ihop återbetalningsgraden till taxeringsvärdet.

  Det betyder att kommuner med attraktiva lägen blir återbetalningsskyldiga medan vissa delar av landsbygden slipper det.

  Skiftar man inte då på ”bestraffningen”?
  – Tvärtom. Det är en rättvisereform som gör att prisbilden blir rättvisare och byggandet sprids över hela landet. En privatperson förlorar inget på det här.

  Hur hjälper det här städerna?
  –Det ökar möjligheten att bygga och renovera i förorterna, samtidigt som trycket mot centrum och städerna minskar när byggandet sprids över landet. Städerna lider av växtvärk så en lättnad på trycket tror jag gynnar alla stadsinvånare.

  Modellen skulle enligt Wessman även sätta stopp för bankernas ränte- och kreditfest som pågått sedan bostadskraschen på 90-talet. För med hans förslag får staten intäkterna i stället för bankerna.

  – Pengarna kan gå till renoveringar och andra akuta åtgärder. Det pratas mycket om nya bostäder men ute på landsbygden och i vissa förorter pågår det ett förfall av bostäder, oavsett om det handlar om mögel eller kackerlackor. Det är inte kul att växa upp i en miljö som inte har renoverats sedan 60-talet.

  Vilken respons har motionen fått?
  – Det finns ett inbyggt fel inom politiken om att pengar alltid ska ramla in direkt i samband med skattereformer, så det är klart jag har fått frågor om hur det här ska finansieras. Jag föreslår att man startar reformen på landsbygden där det aldrig ramlar in några skattepengar från nybyggnationer i alla fall.

  Motionen har varit uppe på Miljöpartiets kongress men partistyrelsen har ännu inte nått någon överenskommelse i frågan.

  Ersätter eller kompletterar det här dagens subventioner?
  – Jag ser helst att man tar bort subventionsdelen. Vi kommer ingenstans genom att skjuta till mer pengar. Hela systemet måste ses över.

  Teresa Ahola

  5 kommentarer

  1. Tommy Pettersson 2018-04-19

   Ett av de stora problemen idag är att människor med normala servicearbeten har svårt att efterfråga nybyggda hyresrätter.
   Innebär det här förslaget att prisbilden vad gäller hyror blir bättre?

   Reply

  2. Joachim Wallmark 2018-04-17

   Jag har för mig att den nuvarande regeringens inledande kritik mot ROT-avdraget, som alliansen införde, var just att sådana tjänster inte skulle skattesubventioneras. En skattelättnad ansågs alltså vara en subvention. Men terminologin kanske förändras.

   Hursomhellst, min kanske såhär i efterhand lite väl raljanta kritik gick ut på att det inte kan vara rimligt att skattemässigt gynna bostadsbyggande där efterfrågan på nya bostäder är mycket låg eller saknas helt samtidigt som bostadsbristen är stor i de större städerna. Man kan absolut tycka att folk borde bo på landet och inte i storstan, men då får man i stället börja med att inrikta politiken på att med smarta åtgärder skapa förutsättningar för att ett bärkraftigt kan utvecklas där.

   Reply

   • Pontus Wessman 2018-04-17

    Det råder bostadsbrist i ca 250 kommuner så det är inte bara ett storstadsproblem. Problemet är att produktionskostnaden är högre en marknadsvärdet och därför byggs det inte utanför pendlingsstråken. Förslaget drabbar ingen negativt om man bortser från bankerna.

    Reply

  3. Joachim Wallmark 2018-04-17

   Om jag förstår det rätt vill MP skattesubventionera ett byggande av nya bostäder på landsbyggden och samtidigt straffskatta byggandet av nya bostäder i de större städerna där det är stor brist på bostäder. Ska detta kombineras med tvångsförflyttningar av folk till landsbygden? Eller vem ska annars bo i de nya bostäder som ska byggas på landsbygden? Och vad ska folk göra och leva av där? Blir det kanske även bidrag för att odla vetekli (utöver ett bostadsbidrag alltså).

   Reply

   • Pontus Wessman 2018-04-17

    Att avstå från skatt är inte subventioner och idag får staten inte in någon skatt från byggande på landsbygden så staten förlorar inget. Även städernas mindre attraktiva områden får del av reformen. Städernas byggande blir inte dyrare och då staten får ränteinkomster på den uppskjutna skatten sådan staten välja att stimulera byggandet i städerna.

    Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Boden – 100-åringen som sadlade om

  Norr Den 1 januari 2019 firade Boden 100 år som egen stad, men det är kanske framförallt de senaste 20 åren som gett Boden dess nutida prägel. Efter att identiteten varit knuten till det offentliga via en stor försvarsnärvaro fick självkänslan en dipp när neddragningarna blev ett faktum. Men en ny företagaranda har byggt upp både identitet och självkänsla och framtiden handlar i dag mycket om serverhallar, blockkedjor och e-sport.

 • Bonnier utser hållbar utvecklingschef

  Rekrytering Bonnier Fastigheter utser Sara Björnberg som chef hållbar utveckling. Närmast kommer hon från rollen som marknadsområdeschef på bolaget. 

 • Christer Nilsson till Kungsledens styrelse

  Styrelse Kungsledens valberedning föreslår Christer Larsson som ny styrelseledamot. Han har en bakgrund i bland annat Skanska, och efterträder Liselotte Hjorth som avböjt omval. 

 • ANNONS
  • Främre Boländerna i Uppsala utvecklas

   Fastighetsmarknad Främre Boländerna i Uppsala ska utvecklas och bland annat ge plats åt 11 000 arbets- och mötesplatser. Plan- och byggnadsnämnden i Uppsala kommun har nu beslutat att påbörja detaljplanering av den första etappen för området.

  • Prime Livings kassa räcker en dryg månad

   Börs Prime Livings kassa räcker till slutet av mars som situationen ser ut i dagsläget. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande på onsdagen efter att har redovisat en rörelseförlust på över 400 miljoner kronor för det fjärde kvartalet.

 • Akademiska Hus säljer till SLU i Uppsala

  Transaktioner Akademiska Hus säljer nu en del av VHC, Veterinärmedicinskt och husdjursvetenskapligt centrum, på Campus Ultuna i Uppsala. Köpare är SLU och affären uppgår till 355 miljoner kronor.

 • ANNONS
 • Oscar Properties obligationsinnehavare lever farligt

  Börs Det finns många frågetecken kring Oscar Properties finansiella situation och obligationsinnehavarna måste därför därför kalkylera med möjligheten att bolaget inte klarar av att betala tillbaka hela lånebeloppet. Den bedömningen gör en kreditanalytiker på Swedbank.

 • Nästa steg för Humlegården i Solna

  Kontor Humlegården har tecknat en principöverenskommelse med Solna stad om den första etappen i utvecklingen av Hagalunds arbetsplatsområde. Humlegården äger alla fastigheter i den första etappen, som avser nyskapande av cirka 48 000 kvadratmeter ytor. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived