+
Carl Westling, Gustav Ahl och Kristian Hamberg. Foto: Causey & Westling.
 • Inga ränteavdrag med handelsbolagsandelar?  

  PUBLICERAD 2018-04-19 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-04-19 16:13

  Textstorlek

  Dela med andra

  För en månad sen utfärdade regeringen en lagrådsremiss gällande utökade ränteavdragsbegränsningsregler. I remissen justerades det första utkast till förslag som regeringen lämnade förra sommaren och hittills har vi endast sett kortare analyser och sammanfattningar av förslaget. Vår genomgående analys av remissen, i samband med att vi räknar på utfallet för våra klienter, visar på otydligheter som tidigare inte uppmärksammats och som enligt vår tolkning kan leda till synnerligen ofördelaktiga effekter för koncerner med handelsbolag.

  Enligt de föreslagna reglerna ska ett aktiebolag med ett negativt räntenetto endast få avdrag för räntan med 30 procent av ett beräknat avdragsunderlag (en form av justerat EBITDA). Vid beräkningen av avdragsunderlaget är överskott i handelsbolag en beståndsdel, vilken ska minska avdragsunderlaget.

  Regeringen motiverar detta med att överskottet från handelsbolaget annars skulle öka avdragsunderlaget dubbelt, det vill säga dels i handelsbolaget och dels i moderbolaget där handelsbolagets resultat redovisas. Detta eventuella dubbla avdrag förutsätter dock att handelsbolaget har räntekostnader och redovisar ett negativt räntenetto. I situationen då handelsbolaget inte redovisar ett negativt räntenetto men ett positivt skattemässigt resultat verkar dock begränsningen kunna leda till att moderbolaget i vissa situationer helt och hållet nekas avdrag för räntekostnader. För att illustrera detta följer två exempel nedan.

  I alternativ 1 utgör Moderbolag AB ett rent holdingbolag utan egen nettoomsättning och äger en fastighet genom ett handelsbolag (Dotterbolag HB). Avkastningen från fastigheten redovisas i Dotterbolag HB men beskattas i Moderbolag AB. Moderbolag AB har tagit upp extern finansiering för fastigheten. Dotterbolag HB erlägger inga räntekostnader. Utfallet av den mycket förenklade beräkningen visar att Moderbolag AB inte får avdrag för några räntekostnader. Då det inte är möjligt att utväxla koncernbidrag mellan aktiebolag och handelsbolag saknas även resultatutjämningsmöjligheter.

  I alternativ 2 äger istället Moderbolag AB fastigheten och erlägger lika stora räntekostnader som i alternativ 1. I det fallet får Moderbolag AB avdrag för samtliga räntekostnader

  Den beskrivna situationen kommenteras inte i lagrådsremissen och om vår tolkning av förslaget är riktig hoppas vi på att detta ses över av lagstiftaren och åtgärdas i det slutliga lagförslaget. Om någon ändring eller förtydligande inte sker bör fastighetsbolag med handelsbolag noga se över sina strukturer för att undvika att riskeras drabbas av denna mycket oskäliga skattesmäll.

  Se våra uträkningar här. 

  Carl Westling, Gustav Ahl och Kristian Hamberg
  Causey & Westling

  2 kommentarer

  1. Anna 2018-04-20

   Det ni skriver stämmer men har varit en uppenbar konsekvens sedan förslaget först presenterades i somras….

   Reply

  2. Kajsa 2018-04-20

   Mycket bra skrivet och väldigt sant.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Åre satsar på hela året

  Norr, Samhälle Åre är en kommun som vill växa inom alla delar. Tack vare ett framgångsrikt arbete har man lyckats få orten att vara mer en bara ett semestertillhåll under vinterhalvåret. Utmaningen  handlar om att få arbetskraft till kommunen – där spelar integrationsfrågan en viktig roll.

 • Goldbeck etablerar sig i Skandinavien

  Fastighetsmarknad Det tyska byggföretaget Goldbeck storsatsar på Skandinavien och har under året byggt upp en organisation i Sverige. Christoffer Bööj har utsetts till Branch Manager Scandinavia. 

 • Rekordresultat för Castellum

  Börs Castellums förvaltningsresultat ökade 13 procent i det tredje kvartalet till en ny rekordnivå påeldad av en mycket stark marknad för kommersiella fastigheter. Resultatet var bättre än väntat om aktien stiger efter beskedet.

 • ANNONS
 • Linda Schuur till Serneke

  Rekrytering Serneke rekryterar Linda Schuur som affärsutvecklare med ansvar för stadsbyggnad och arkitektur, en ny roll inom företaget. 

 • ANNONS
 • Välfärdens utmaning kräver arbetskraft

  Krönikor I USA har en majoritet av befolkningen inte haft någon reallöneökning på 30 år och i Storbritannien ligger reallönenivån på 96 procent av 2010 års nivå. Men ovanstående gäller inte Sverige, vi tillhör de EU-länder som haft högst reallöneökning efter finanskrisen, så varför är folk så frustrerade här?

 • Gammalt blir nytt och värdefullt

  Fastighetsmarknad, Webb-TV Att omvandla så kallade brownfields, som ofta består av gammal industrimark i centrala lägen, kan vara ett bra sätt att skapa värden där man inte bara kan förnya stadsdelar som är i behov av förnyelse utan även bara miljöer som är uppskattade.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x