+
Carl Westling, Gustav Ahl och Kristian Hamberg. Foto: Causey & Westling.
 • Inga ränteavdrag med handelsbolagsandelar?  

  PUBLICERAD 2018-04-19 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-04-19 16:13

  Textstorlek

  Dela med andra

  För en månad sen utfärdade regeringen en lagrådsremiss gällande utökade ränteavdragsbegränsningsregler. I remissen justerades det första utkast till förslag som regeringen lämnade förra sommaren och hittills har vi endast sett kortare analyser och sammanfattningar av förslaget. Vår genomgående analys av remissen, i samband med att vi räknar på utfallet för våra klienter, visar på otydligheter som tidigare inte uppmärksammats och som enligt vår tolkning kan leda till synnerligen ofördelaktiga effekter för koncerner med handelsbolag.

  Enligt de föreslagna reglerna ska ett aktiebolag med ett negativt räntenetto endast få avdrag för räntan med 30 procent av ett beräknat avdragsunderlag (en form av justerat EBITDA). Vid beräkningen av avdragsunderlaget är överskott i handelsbolag en beståndsdel, vilken ska minska avdragsunderlaget.

  Regeringen motiverar detta med att överskottet från handelsbolaget annars skulle öka avdragsunderlaget dubbelt, det vill säga dels i handelsbolaget och dels i moderbolaget där handelsbolagets resultat redovisas. Detta eventuella dubbla avdrag förutsätter dock att handelsbolaget har räntekostnader och redovisar ett negativt räntenetto. I situationen då handelsbolaget inte redovisar ett negativt räntenetto men ett positivt skattemässigt resultat verkar dock begränsningen kunna leda till att moderbolaget i vissa situationer helt och hållet nekas avdrag för räntekostnader. För att illustrera detta följer två exempel nedan.

  I alternativ 1 utgör Moderbolag AB ett rent holdingbolag utan egen nettoomsättning och äger en fastighet genom ett handelsbolag (Dotterbolag HB). Avkastningen från fastigheten redovisas i Dotterbolag HB men beskattas i Moderbolag AB. Moderbolag AB har tagit upp extern finansiering för fastigheten. Dotterbolag HB erlägger inga räntekostnader. Utfallet av den mycket förenklade beräkningen visar att Moderbolag AB inte får avdrag för några räntekostnader. Då det inte är möjligt att utväxla koncernbidrag mellan aktiebolag och handelsbolag saknas även resultatutjämningsmöjligheter.

  I alternativ 2 äger istället Moderbolag AB fastigheten och erlägger lika stora räntekostnader som i alternativ 1. I det fallet får Moderbolag AB avdrag för samtliga räntekostnader

  Den beskrivna situationen kommenteras inte i lagrådsremissen och om vår tolkning av förslaget är riktig hoppas vi på att detta ses över av lagstiftaren och åtgärdas i det slutliga lagförslaget. Om någon ändring eller förtydligande inte sker bör fastighetsbolag med handelsbolag noga se över sina strukturer för att undvika att riskeras drabbas av denna mycket oskäliga skattesmäll.

  Se våra uträkningar här. 

  Carl Westling, Gustav Ahl och Kristian Hamberg
  Causey & Westling

  2 kommentarer

  1. Anna 2018-04-20

   Det ni skriver stämmer men har varit en uppenbar konsekvens sedan förslaget först presenterades i somras….

   Reply

  2. Kajsa 2018-04-20

   Mycket bra skrivet och väldigt sant.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Per Bolund blir ny bostadsminister

  Valåret 2018 I den nya regeringen lämnar bostadsfrågorna näringsdepartementet och flyttas istället till finansdepartementet, under ledning av Per Bolund (MP) – något branschen initialt reagerar positivt till. Samtidigt inrättas ett nytt infrastrukturdepartement.

 • Klövern hyr ut i Köpenhamn

  Uthyrning Klövern har tecknat två hyresavtal i Köpenhamn. Bolaget hyr ut cirka 3500 kvadratmeter kontorsyta till AP Pension. Dessutom hyr TUI Danmark cirka 970 kvadratmeter i fastigheten kallad Codan-huset.

 • Flertal rekryteringar för Croisette

  Rekrytering Croisette utökar transaktions- och värderingsteamet i Malmö samt anställer till uthyrningsverksamheten i Göteborg. Även ett flertal juniora tjänster har tillsatts i Stockholm och Malmö.

 • ANNONS
 • Ny koncernchef på Scandic

  Hotell Jens Mathiesen tar över som vd och koncernchef i Scandic Hotels Group och efterträder därmed Even Frydenberg.

 • ANNONS
 • Grodhopp mot utveckling – en osäker strategi

  Fastighetsmarknad Där Europa, USA och Ostasien gått från jordbrukssamhälle via industrialisering till tjänste- och IT-åldern vill dagens utvecklingsländer skynda på processen rejält. Genom leapfrogging – ”grodhopp” – vill man gå direkt till den senaste tekniken. Men det finns kritik mot strategin.

 • Fler bostäder i Ängelholm

  Bostäder Midroc har, tillsammans med Wingårdhs Arkitektkontor, vunnit en markanvisningstävling i Ängelholm. Planen för området är att skapa en ny mötesplats med nya bostäder och utveckling av den nuvarande Parkskolan. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived