+
Catharina Håkansson Boman lämnar över Sverigeförhandlingens slutrapport till Tomas Eneroth. Foto: Sverigeförhandlingen.
 • Bjuder in till samtal om höghastighetstågen

  PUBLICERAD 2018-04-17 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2018-04-17 09:24

  Textstorlek

  Dela med andra

  Enligt SVT nyheter är nu Socialdemokraterna och Miljöpartiet överens om förutsättningarna för höghastighetståg och bjuder in allianspartierna i ett försök att få till en bred överenskommelse.

  Rekommendationen från Sverigeförhandlingen har varit en snabb utbyggnad med färdigställande 2035 med lånefinansiering medan regeringen snarare lutat åt anslagsfinansiering och en långsammare utbyggnad. Enligt SVT har man nu nått en kompromiss där stambanorna ska stå klara 2045 och man har samtidigt satt ett kostnadstak, lägre än de 230 miljarder som Trafikverket beräknat.
  – Vår bedömning är att det finns förutsättningar att färdigställa nya stambanor till 2040-2045 vilket är snabbare än det som tidigare diskuterats och vi vill också se en kostnadsram. Allt är naturligtvis inom ramen för det statsfinansiella ramverket, vilket är en grundförutsättning, säger Tomas Eneroth (S), till SVT.

  Vänsterpartiet och allianspartierna ska få en inbjudan i dag där Centerpartiet säger till SVT Nyheter att man har tackat ja till regeringens inbjudan.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived