+
Lennart Weiss. Foto: Veidekke.
 • “Bankernas restriktioner sänker byggandet”

  PUBLICERAD 2018-04-06 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-04-11 12:39

  Textstorlek

  Dela med andra

  Kreditrestriktioner sänker byggandet mer än utbudet och amorteringskraven, enligt Veidekkes senaste marknadsrapport. “Peter Eriksson uttrycker sig förvirrat just nu”, säger Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke.

  Veidekke släpper två rapporter om den svenska bostadsmarknaden varje år och i sin förra analys var budskapet att bostadspriserna inte kommer att sjunka särskilt mycket. Men den prognosen slog snabbt slint när efterfrågan på bostäder började rasa förra hösten och marknaden frös till is på ett fåtal veckor.

  – Vi hade föraningar om det men visste inte att det skulle slå igenom precis där och då, säger Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke, så här i efterhand.

  I debatten hänvisar man ofta till överutbudet när man ska förklara nedgången, men Veidekke uppger i sin rapport att utbudet bara har en marginell betydelse på vissa lokala marknader. På Södermalm i Stockholm har priserna exempelvis rasat med cirka 11 procent trots att det inte byggs bostäder där, uppger Weiss.

  – Vi kopplar snarare ihop prisfallet och byggminskningen med att bankernas kreditrestriktioner har slagit igenom, vilket sänker priserna på de dyraste bostäderna mest. Vi ser ett tydligt samband mellan priser och skulder, säger han.

  Priserna har påverkats dramatiskt av att bankerna förra våren i tysthet sänkte skuldkvotstaket och höjde kalkylräntorna, enligt rapporten.

  – Vi upptäckte av en ren slump att bankerna uppger en “stressränta” på cirka 7 procent i bolånekalkylen fast kunden har en ränta på 5,5 procent.

  Han säger att det förklarar varför så många konsumenter fått ett nej på bolånekalkylen. Ett skärpt amorteringskrav tillsammans med den här uppjusteringen har enligt rapporten försämrat ekonomin markant för många hushåll, vilket också förklarar avkylningen på bostadsmarknaden i Stockholm, Uppsala och Göteborg.

  – Fokusen i debatten har legat på utbudet och amorteringskravet, men bankernas restriktioner har betydligt större betydelse.

  Det visar sig att större bolag som sysslar med projektutveckling skjuter fram byggprojekt och redovisar betydligt sämre försäljningssiffror jämfört med föregående år. Veidekke räknar därför med att bostadsbyggandet kommer att falla med cirka 25–30 procent de kommande tre åren.

  – Just nu ser det ut som om fallet kan bli ännu större, men exakta siffror blir officiella först när byggbolagen presenterar sina kvartalsrapporter om några veckor.

  Hur kan man vända prognosen till det positiva?
  – Det kan ske enbart om Finansinspektionen och bankerna släpper på trycket. De har tagit i för hårt. En annan lösning är att vidta kraftiga åtgärder för att stimulera efterfrågan.

  Men för stunden är prognosen att byggandet kommer att störtdyka.

  – Det kommer inte att byggas fler hyresrätter. De är för dyra. Och bolagen startar inga nya byggprojekt när efterfrågan sjunker, utan ser snarare till att sälja av allt.

  Hur ska resurssvaga hushåll då få en bostad?
  – Det finns inget politiskt svar på det och inga kortsiktiga lösningar heller. Situationen kommer att bli betydligt sämre innan det blir bättre.

  Lennart Weiss tror att det här blir en väldigt viktig valfråga, även om det nödvändigtvis inte blir någon huvudfråga.

  – Byggminskningen kommer som en överraskning för politikerna. Jag hör hur Peter Eriksson uttrycker sig förvirrat just nu och säger att det bara handlar om en minskning inom lyxsegmentet. Men det är ännu svårare att sälja objekt i Barkarby.

  Teresa Ahola

  1 kommentarer

  1. WW 2018-04-09

   Jag blir alltid glad när jag läser sådana inlägg som påvisar den verkliga situationen.
   Att det inte endast är exploatörer som drabbas är ju ett faktum. Det sitter en mängd privatpersoner på nyköpta bostäder som inte kan få sina befintliga bostäder sålda.
   Man säger “bygg billiga bostäder” men vad baserar man detta på? Nya amorteringskrav & bankernas stressränta sätter käpparna I hjulet för samtliga som bygger och är I behov av en bostad.
   Behovet att bostäder kvarstår och mängden personer som är ute efter en bostad har inte minskat,

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Är framtidens kontor delat?

  Kontor En tredjedel av små och medelstora företag i Stockholm vill byta kontor – majoriteten på grund av storleken på dagens lokaler. En lösning på kontorsbristen är nya typer av kontor – där den allt starkare så kallade co-working-trenden spelar stor roll.

 • Rekordlåga vakanser för Wihlborgs

  Börs Wihlborgs förvaltningsresultat steg 12 procent till 372 miljoner kronor i det tredje kvartalet, bland annat till följd av en mycket god efterfrågan på det Skånska bolagets kontorslokaler. Enligt bolaget ligger vakanserna nu på rekordlåga nivåer.

 • Hyreshöjningen störst i Nykvarn

  Bostäder Hyresgästföreningen har kartlagt hyresnivåerna i landet, där Täby kommun ligger i topp med en medianhyra på 118 kronor per kvadratmeter och månad. Högsta genomsnittliga hyreshöjningen förra året ägde rum i Nykvarns kommun.

 • ANNONS
 • Fortsatt stort behov av hotell i Stockholm

  Hotell Trots att antalet hotellrum har ökat markant i Stockholm de senaste åren, finns fortfarande behov av ytterligare cirka 1 000 hotellrum i staden. Det visar Hotellrapporten 2018, som Stockholms Business Region står bakom. 

 • ANNONS
 • Tobin ansöker om listbyte efter Klöverns intåg

  Börs Tobin Properties uppfyller inte längre kraven för att vara listade på First North Premier och ansöker därför om att flytta bolaget till First North.

 • Axfast och Slussgården rankas i topp

  Fastighetsmarknad Axfast och Slussgården rankas högst i Sverige i MSCI:s ranking över de fastighetsinvesterare som ingår i deras index i respektive land. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived