+
Lennart Weiss. Foto: Veidekke.
 • “Bankernas restriktioner sänker byggandet”

  PUBLICERAD 2018-04-06 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-04-11 12:39

  Textstorlek

  Dela med andra

  Kreditrestriktioner sänker byggandet mer än utbudet och amorteringskraven, enligt Veidekkes senaste marknadsrapport. “Peter Eriksson uttrycker sig förvirrat just nu”, säger Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke.

  Veidekke släpper två rapporter om den svenska bostadsmarknaden varje år och i sin förra analys var budskapet att bostadspriserna inte kommer att sjunka särskilt mycket. Men den prognosen slog snabbt slint när efterfrågan på bostäder började rasa förra hösten och marknaden frös till is på ett fåtal veckor.

  – Vi hade föraningar om det men visste inte att det skulle slå igenom precis där och då, säger Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke, så här i efterhand.

  I debatten hänvisar man ofta till överutbudet när man ska förklara nedgången, men Veidekke uppger i sin rapport att utbudet bara har en marginell betydelse på vissa lokala marknader. På Södermalm i Stockholm har priserna exempelvis rasat med cirka 11 procent trots att det inte byggs bostäder där, uppger Weiss.

  – Vi kopplar snarare ihop prisfallet och byggminskningen med att bankernas kreditrestriktioner har slagit igenom, vilket sänker priserna på de dyraste bostäderna mest. Vi ser ett tydligt samband mellan priser och skulder, säger han.

  Priserna har påverkats dramatiskt av att bankerna förra våren i tysthet sänkte skuldkvotstaket och höjde kalkylräntorna, enligt rapporten.

  – Vi upptäckte av en ren slump att bankerna uppger en “stressränta” på cirka 7 procent i bolånekalkylen fast kunden har en ränta på 5,5 procent.

  Han säger att det förklarar varför så många konsumenter fått ett nej på bolånekalkylen. Ett skärpt amorteringskrav tillsammans med den här uppjusteringen har enligt rapporten försämrat ekonomin markant för många hushåll, vilket också förklarar avkylningen på bostadsmarknaden i Stockholm, Uppsala och Göteborg.

  – Fokusen i debatten har legat på utbudet och amorteringskravet, men bankernas restriktioner har betydligt större betydelse.

  Det visar sig att större bolag som sysslar med projektutveckling skjuter fram byggprojekt och redovisar betydligt sämre försäljningssiffror jämfört med föregående år. Veidekke räknar därför med att bostadsbyggandet kommer att falla med cirka 25–30 procent de kommande tre åren.

  – Just nu ser det ut som om fallet kan bli ännu större, men exakta siffror blir officiella först när byggbolagen presenterar sina kvartalsrapporter om några veckor.

  Hur kan man vända prognosen till det positiva?
  – Det kan ske enbart om Finansinspektionen och bankerna släpper på trycket. De har tagit i för hårt. En annan lösning är att vidta kraftiga åtgärder för att stimulera efterfrågan.

  Men för stunden är prognosen att byggandet kommer att störtdyka.

  – Det kommer inte att byggas fler hyresrätter. De är för dyra. Och bolagen startar inga nya byggprojekt när efterfrågan sjunker, utan ser snarare till att sälja av allt.

  Hur ska resurssvaga hushåll då få en bostad?
  – Det finns inget politiskt svar på det och inga kortsiktiga lösningar heller. Situationen kommer att bli betydligt sämre innan det blir bättre.

  Lennart Weiss tror att det här blir en väldigt viktig valfråga, även om det nödvändigtvis inte blir någon huvudfråga.

  – Byggminskningen kommer som en överraskning för politikerna. Jag hör hur Peter Eriksson uttrycker sig förvirrat just nu och säger att det bara handlar om en minskning inom lyxsegmentet. Men det är ännu svårare att sälja objekt i Barkarby.

  Teresa Ahola

  1 kommentarer

  1. WW 2018-04-09

   Jag blir alltid glad när jag läser sådana inlägg som påvisar den verkliga situationen.
   Att det inte endast är exploatörer som drabbas är ju ett faktum. Det sitter en mängd privatpersoner på nyköpta bostäder som inte kan få sina befintliga bostäder sålda.
   Man säger “bygg billiga bostäder” men vad baserar man detta på? Nya amorteringskrav & bankernas stressränta sätter käpparna I hjulet för samtliga som bygger och är I behov av en bostad.
   Behovet att bostäder kvarstår och mängden personer som är ute efter en bostad har inte minskat,

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Per Bolund blir ny bostadsminister

  Valåret 2018 I den nya regeringen lämnar bostadsfrågorna näringsdepartementet och flyttas istället till finansdepartementet, under ledning av Per Bolund (MP) – något branschen initialt reagerar positivt till. Samtidigt inrättas ett nytt infrastrukturdepartement.

 • Fastighetsbolagen stiger till rekordnivå

  Börs Stockholmsbörsens fastighetsindex stiger till en ny rekordnivå på måndagen efter en stark inledning på det nya året som höjt sektorn nästan 8 procent.

 • Flertal rekryteringar för Croisette

  Rekrytering Croisette utökar transaktions- och värderingsteamet i Malmö samt anställer till uthyrningsverksamheten i Göteborg. Även ett flertal juniora tjänster har tillsatts i Stockholm och Malmö.

 • ANNONS
 • Ny koncernchef på Scandic

  Hotell Jens Mathiesen tar över som vd och koncernchef i Scandic Hotels Group och efterträder därmed Even Frydenberg.

 • ANNONS
 • Klövern hyr ut i Köpenhamn

  Uthyrning Klövern har tecknat två hyresavtal i Köpenhamn. Bolaget hyr ut cirka 3500 kvadratmeter kontorsyta till AP Pension. Dessutom hyr TUI Danmark cirka 970 kvadratmeter i fastigheten kallad Codan-huset.

 • Fler bostäder i Ängelholm

  Bostäder Midroc har, tillsammans med Wingårdhs Arkitektkontor, vunnit en markanvisningstävling i Ängelholm. Planen för området är att skapa en ny mötesplats med nya bostäder och utveckling av den nuvarande Parkskolan. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived