• Stordalen: “Höga hus har en unik känsla”

  PUBLICERAD 2018-03-05 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2018-03-06 20:10

  Textstorlek

  Dela med andra

  Vem vill bo på ett platt hotell? Den frågan ställde sig hotellmagnaten Petter Stordalen, ägare till Nordic Choice Hotels, i ett anförande på konferensen Real Estate Öresund som Öresundsinstitutet arrangerade nyligen. Han syftar där på hotellet Malmö Live som majestätiskt tornar över centrala Malmö, och som, liksom Stordalen påpekade, möttes av ett stort motstånd när det var i planeringsskedet.

  Stordalen konstaterar att Malmö Live har blivit ”tiiiiidernas hotellsuccé” som han uttryckte det med sitt säregna eftertryck men medger i samtal med Fastighetsnytt efter sitt anförande att frågan om platta hotell ställdes med glimten i ögat.

  – Vi har många bra hotell som bara är två till fyra våningar höga. Kan man bygga högt så ger det dock en unik känsla. När du sitter högst uppe i Malmö Live ser du hela vägen till Köpenhamn och har en fantastisk vy över stora delar av Öresund, den känslan är oslagbar.

  Han menar att man i framtiden får acceptera att bygga på höjden i stadskärnor och säger att det både är förnuftigt och bättre för miljön.

  – Tidigare så byggde vi köpcentra och placerade arbetsplatser utanför stadskärnorna vilket urholkade stadskärnorna. Nu har tänket ändrats och stadsplanerare har insett att folk vill både bo och arbeta centralt. Då får man acceptera att bygga på höjden, men det är dock en fråga för politiker, säger Petter Stordalen.

  Den nordiska modellen som förebild
  I sitt tal lade Stordalen stor emfas på det humankapital som hans företag besitter och i tidigare intervjuer har han också gjort uppmärksammade uttalanden om skattefrågor, vilket kombinerat tyder på ett stort socialt patos. Något som han inte utesluter är sprunget ur den nordiska modellen som han ju är uppvuxen med.

  – De nordiska länderna är väldigt mycket byggda på samma manér, enligt en modell med världens bästa samhällen när det gäller välfärd och system som ska förhindra att folk faller utanför. Vi tar hand om varandra och i Nordic Choice har vi anammat detta synsätt.

  Choice har uppmärksammats för att man anställer nyanlända och det ser Petter Stordalen som bolagets ansvar.

  – Vi har ett ansvar att ta emot folk som har kommit hit liksom vi har ett ansvar för att ta hand om folk som har hamnat utanför samhället och behöver ett jobb för att komma tillbaka. Det är det den skandinaviska modellen och det skandinaviska tänket och vi vill bidra till att bryta utanförskap, det är viktigt.

  Han påpekar att Norden ständigt hamnar i topp på rankingar över vilka länder som är bäst att bo i, vilka länder som har högst BNP per capita, minsta skillnader mellan fattiga och rika samt var folk är lyckligast.

  – Norge, Sverige, Danmark och Finland är nästan alltid på topp tio och det gäller även när man pratar produktivitet. Implementeringen av nya teknologier, där är vi på topp tio. Trots att vi ligger långt upp i norr, i utkanten, har vi ett system som fungerar och jag vill gärna bidra till att bibehålla det systemet. Jag vill förstärka det som vi i Norden är bra på och därför pratar jag mycket om våra värderingar och kultur som vi har i Norden och som vi har i bolaget, exempelvis jämlikhet och mångfald, säger Petter Stordalen.

  Sverrir Thór

  2 kommentarer

  1. mårten rönström 2018-03-06

   Petter Stordalen är utomordentlig skicklig entreprenör och fastighetsutvecklare. Men i fråga om höga hus känns det mer som att han talar i egen sak. Attraktiv tomtmark blir ännu attraktivare ju mer byggrätt den tilldelas. Något som främst gagnar markägaren/byggherren/entreprenören.

   Reply

   • Anders Olausson 2018-03-06

    Njaa, tror de flesta kan hålla med om att stadskärnor som präglas av höga hus, fler människor och mindre trafik skänker mer glädje än utplattade städer med stora köpcentrum som ligger i förorter. Men, det som mycket annat, är förstås en smaksak.

    Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived