+
Jan-Olof Edgar Foto: Svensk Byggtjänst
 • “Ny arena för digitala innovationer”

  PUBLICERAD 2018-03-23 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-03-23 14:58

  Textstorlek

  Dela med andra

  Den fjärde industriella revolutionen har länge varit en het fluga inom tillväxtindustrin. Nu tar byggsektorn också ett kliv framåt genom att lansera en ny digital plattform i april. Det kommunicerades på Årets Bygge förra veckan.

  – Vi har skapat en plattform för kunskapsspridning och en arena där man kan träffas för att diskutera innovationer inom hela samhällsbyggnadssektorn, säger Jan-Olof Edgar, produktchef för AMA, Svensk Byggtjänst, när han gästar Årets Bygge.

  Han syftar på Nordic ConTech som lanseras på Nordbygg i april. En helt ny digital plattform som ger byggaktörer chansen att få möta innovativa startups och finansiärer. Plattformen har tagits fram tillsammans med Bygg 4.0, som utförs inom Vinnovas regeringsuppdrag, och Nordbygg. Den fjärde industriella revolutionen, Industri 4.0, har länge varit på tapeten inom tillväxtindustrin. Motsvarigheten för byggbranschen är just Bygg 4.0 som strävar efter att höja produktiviteten med hjälp av heldigitaliserade processer, robotar och 3D-printers.

  – Sverige har i dag EU:s högsta byggpriser, stor kapacitetsbrist inom byggsektorn och bostadsbrist. Det här hjälper till att höja produktiviteten.

  Studier visar att bristande kommunikation fördyrar byggproduktion och förvaltning med cirka 60 miljarder kronor per år, enligt Svensk Byggtjänst. Branschen jobbar kontinuerligt med att effektivisera processer och har bland annat gemensamt tagit fram ett klassificeringssystem, CoClass, som stödjer alla samhällsprocesser, ända från förvaltning till rivning.

  – Det ger även det byggda en identitet, vilket är otroligt viktigt för att möjliggöra spårbarhet i livscykelprocessen. Man kan säga att det är byggbranschens grammatik, där koderna är substantiven, egenskaperna adjektiven och aktiviteterna verben, säger Jan-Olof Edgar.

  Nytt är också att totalentreprenader har fått ett arbetsverktyg, AMA-funktion, som fördjupar sig på funktionskrav och verifiering.

  – Det är väldigt spännande. Om beställare fokuserar på funktionskrav i stället för detaljer i utförandet kan entreprenörer investera i tekniklösningar och tekniska plattformar, säger Jan-Olof Edgar.

  Första AMA:n kom redan år 1950 och entreprenadformen 1974, men har tidigare saknat stöd för totalentreprenader.

  Bygg 4.0

  • SABO, Örebro Bostäder, Veidekke, TechniaTranscat, Cementa, Forsen Projekt och Maestro Design & Management deltar i projektet.
  • Arbetet utförs inom Vinnovas regeringsuppdrag för att främja digitalisering av svensk industri.
  • Inom projektet studeras integrerade designprocesser, digital prototyping, digitalt styrd automation av produktionsdelar och internet of things.

  Så togs CoClass fram
  Under nästan två år arbetade drygt 150 specialister i ett 15-tal grupper med utvecklingen av CoClass i det branschgemensamma projektet BSAB 2.0. Projekt BSAB 2.0 initierades av ledande offentliga byggherrar tillsammans med BIM Alliance och Svensk Byggtjänst.

  Källa: Svensk Byggtjänst

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Klarakvarteren 2.0 lever upp till forna visioner

  Fastighetsmarknad, Samhälle Citysaneringen, norrmalmsregleringen, rivningen av klarakvarteren, bygget av det moderna Stockholm. Kär stadsomvandling har många namn – och många kritiker. Visionen för den moderna och företagsvänliga huvudstaden nådde inte ända fram, men kanske håller drömmarna på väg att uppfyllas 50 år senare.

 • Nej även till bantat Nobelcenter

  Nyheter Nobelstiftelsen kan tänka sig en mindre byggnad och att Tullhuset bevaras, för att få ett Nobelcenter på Blasieholmen. Men det grönblå styret i stadshuset säger nej även till det nya förslaget, uppger SVT.

 • Förändringar i Jernhusens ledning

  Rekrytering Vid årsskiftet omorganiserar Jernhusen, bland annat genom nya affärsområden. I samband med detta lämnar Ann Wiberg och Mats Hubertsson bolaget – samtidigt som Cecilia Pettersson tar plats i ledningsgruppen. 

 • Vincero gör ytterligare förvärv i Huddinge

  Transaktioner Vincero Fastigheter har köpte tre fastigheter i Storängens industriområde, i Huddinge. Transaktionen sker till ett underliggande fastighetsvärde om 120 miljoner.

 • ANNONS
 • När apparna förändrar staden

  Handel, Krönikor Det finns tyvärr gott om exempel på gamla handelsstråk som hamnat fel i den nya världen. På dessa platser är butiksdöden plågsamt påtaglig. Det gäller alltså att positionera sig rätt när apparna förändrar staden.

 • Skanska bygger ESS Campus

  Fastighetsmarknad - Syd Skanska har fått i uppdrag av Skandrenting att bygga ESS Campus, som består av kontor, laboratorium och verkstäder, i Lund. Avtalet är värt cirka 475 miljoner kronor.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived