+
Jan-Olof Edgar Foto: Svensk Byggtjänst
 • “Ny arena för digitala innovationer”

  PUBLICERAD 2018-03-23 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-03-23 14:58

  Textstorlek

  Dela med andra

  Den fjärde industriella revolutionen har länge varit en het fluga inom tillväxtindustrin. Nu tar byggsektorn också ett kliv framåt genom att lansera en ny digital plattform i april. Det kommunicerades på Årets Bygge förra veckan.

  – Vi har skapat en plattform för kunskapsspridning och en arena där man kan träffas för att diskutera innovationer inom hela samhällsbyggnadssektorn, säger Jan-Olof Edgar, produktchef för AMA, Svensk Byggtjänst, när han gästar Årets Bygge.

  Han syftar på Nordic ConTech som lanseras på Nordbygg i april. En helt ny digital plattform som ger byggaktörer chansen att få möta innovativa startups och finansiärer. Plattformen har tagits fram tillsammans med Bygg 4.0, som utförs inom Vinnovas regeringsuppdrag, och Nordbygg. Den fjärde industriella revolutionen, Industri 4.0, har länge varit på tapeten inom tillväxtindustrin. Motsvarigheten för byggbranschen är just Bygg 4.0 som strävar efter att höja produktiviteten med hjälp av heldigitaliserade processer, robotar och 3D-printers.

  – Sverige har i dag EU:s högsta byggpriser, stor kapacitetsbrist inom byggsektorn och bostadsbrist. Det här hjälper till att höja produktiviteten.

  Studier visar att bristande kommunikation fördyrar byggproduktion och förvaltning med cirka 60 miljarder kronor per år, enligt Svensk Byggtjänst. Branschen jobbar kontinuerligt med att effektivisera processer och har bland annat gemensamt tagit fram ett klassificeringssystem, CoClass, som stödjer alla samhällsprocesser, ända från förvaltning till rivning.

  – Det ger även det byggda en identitet, vilket är otroligt viktigt för att möjliggöra spårbarhet i livscykelprocessen. Man kan säga att det är byggbranschens grammatik, där koderna är substantiven, egenskaperna adjektiven och aktiviteterna verben, säger Jan-Olof Edgar.

  Nytt är också att totalentreprenader har fått ett arbetsverktyg, AMA-funktion, som fördjupar sig på funktionskrav och verifiering.

  – Det är väldigt spännande. Om beställare fokuserar på funktionskrav i stället för detaljer i utförandet kan entreprenörer investera i tekniklösningar och tekniska plattformar, säger Jan-Olof Edgar.

  Första AMA:n kom redan år 1950 och entreprenadformen 1974, men har tidigare saknat stöd för totalentreprenader.

  Bygg 4.0

  • SABO, Örebro Bostäder, Veidekke, TechniaTranscat, Cementa, Forsen Projekt och Maestro Design & Management deltar i projektet.
  • Arbetet utförs inom Vinnovas regeringsuppdrag för att främja digitalisering av svensk industri.
  • Inom projektet studeras integrerade designprocesser, digital prototyping, digitalt styrd automation av produktionsdelar och internet of things.

  Så togs CoClass fram
  Under nästan två år arbetade drygt 150 specialister i ett 15-tal grupper med utvecklingen av CoClass i det branschgemensamma projektet BSAB 2.0. Projekt BSAB 2.0 initierades av ledande offentliga byggherrar tillsammans med BIM Alliance och Svensk Byggtjänst.

  Källa: Svensk Byggtjänst

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Vad kännetecknar en stad för alla?

  Krönikor Det verkar rimligt att anta att det kommer att vara stora inkomstskillnader i samhället under överskådlig tid. Hur ska man då tänka som politiker och planerare om vi vill att alla ska kunna känna att det är deras stad?

 • NREP utser ny vd

  Rekrytering Claus Mathisen blir ny vd på NREP. Han tar över efter Mikkel Bülow-Lehnsby, en av bolagets tre grundare. Han kommer nu att fokusera på NREP:s exekutiva kommitté och strategiarbete.

 • Claes Holmberg ny vd på BTH Bygg

  Rekrytering Claes Holmberg utses till ny vd på BTH Bygg. Han efterträder Tobias Kjellin som valt att säga upp sin befattning på bolaget.. 

 • ANNONS
 • Profi går vidare med planer i Handen

  Bostäder, Fastighetsmarknad Profi Fastigheter tecknar ett intention- och markanvisningsavtal med Haninge kommun för att utveckla Handenterminalen. Målet är att bygga bostäder, handel och service. 

 • ANNONS
 • Drömmen om en skola för drömmar

  Business Arena, Samhälle Ett av de viktigaste verktygen vi har för att stärka integration och mångfald är skolan. Med utgångspunkt i att bygga upp självförtroende och självkänsla hos ungdomar i utsatta områden startade Milad Mohammadi, Amir Sajadi och Helya Riazat Järvaskolan. Ledord i arbetet har varit förtroende och relationsbyggande, både med barn och familjer.

 • Vice vd till Järngrinden

  Rekrytering Järngrinden förstärker bolagsledningen genom att utse Tobias Johannesson till vice vd. Sedan 2015 har han varit projektutvecklare och transaktionsansvarig på bolaget. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x