+
Jan-Olof Edgar Foto: Svensk Byggtjänst
 • “Ny arena för digitala innovationer”

  PUBLICERAD 2018-03-23 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-03-23 14:58

  Textstorlek

  Dela med andra

  Den fjärde industriella revolutionen har länge varit en het fluga inom tillväxtindustrin. Nu tar byggsektorn också ett kliv framåt genom att lansera en ny digital plattform i april. Det kommunicerades på Årets Bygge förra veckan.

  – Vi har skapat en plattform för kunskapsspridning och en arena där man kan träffas för att diskutera innovationer inom hela samhällsbyggnadssektorn, säger Jan-Olof Edgar, produktchef för AMA, Svensk Byggtjänst, när han gästar Årets Bygge.

  Han syftar på Nordic ConTech som lanseras på Nordbygg i april. En helt ny digital plattform som ger byggaktörer chansen att få möta innovativa startups och finansiärer. Plattformen har tagits fram tillsammans med Bygg 4.0, som utförs inom Vinnovas regeringsuppdrag, och Nordbygg. Den fjärde industriella revolutionen, Industri 4.0, har länge varit på tapeten inom tillväxtindustrin. Motsvarigheten för byggbranschen är just Bygg 4.0 som strävar efter att höja produktiviteten med hjälp av heldigitaliserade processer, robotar och 3D-printers.

  – Sverige har i dag EU:s högsta byggpriser, stor kapacitetsbrist inom byggsektorn och bostadsbrist. Det här hjälper till att höja produktiviteten.

  Studier visar att bristande kommunikation fördyrar byggproduktion och förvaltning med cirka 60 miljarder kronor per år, enligt Svensk Byggtjänst. Branschen jobbar kontinuerligt med att effektivisera processer och har bland annat gemensamt tagit fram ett klassificeringssystem, CoClass, som stödjer alla samhällsprocesser, ända från förvaltning till rivning.

  – Det ger även det byggda en identitet, vilket är otroligt viktigt för att möjliggöra spårbarhet i livscykelprocessen. Man kan säga att det är byggbranschens grammatik, där koderna är substantiven, egenskaperna adjektiven och aktiviteterna verben, säger Jan-Olof Edgar.

  Nytt är också att totalentreprenader har fått ett arbetsverktyg, AMA-funktion, som fördjupar sig på funktionskrav och verifiering.

  – Det är väldigt spännande. Om beställare fokuserar på funktionskrav i stället för detaljer i utförandet kan entreprenörer investera i tekniklösningar och tekniska plattformar, säger Jan-Olof Edgar.

  Första AMA:n kom redan år 1950 och entreprenadformen 1974, men har tidigare saknat stöd för totalentreprenader.

  Bygg 4.0

  • SABO, Örebro Bostäder, Veidekke, TechniaTranscat, Cementa, Forsen Projekt och Maestro Design & Management deltar i projektet.
  • Arbetet utförs inom Vinnovas regeringsuppdrag för att främja digitalisering av svensk industri.
  • Inom projektet studeras integrerade designprocesser, digital prototyping, digitalt styrd automation av produktionsdelar och internet of things.

  Så togs CoClass fram
  Under nästan två år arbetade drygt 150 specialister i ett 15-tal grupper med utvecklingen av CoClass i det branschgemensamma projektet BSAB 2.0. Projekt BSAB 2.0 initierades av ledande offentliga byggherrar tillsammans med BIM Alliance och Svensk Byggtjänst.

  Källa: Svensk Byggtjänst

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Framtidens tåg heter Hyperloop

  Infrastruktur En resa från Stockholm till Helsingfors på en halvtimme kan bli verklighet redan om tio år. Det hoppas åtminstone Nordiska rådet och Peter Nisula, projektledare för Hyperloop. “Det här är ett snabbare, billigare och mer miljövänligt alternativ än höghastighetstågen”, säger han.

 • Riksdagen slopar investeringsstöd

  Nyheter I och med att Riksdagen röstat fram Moderaternas och Kristdemokraternas statsbudget kommer den rödgröna regeringens omdiskuterade investeringsstöd till hyres/studentbostäder att försvinna.

 • Trophi utvecklar Arninge Station

  Fastighetsmarknad Trophi Fastighets AB, bygger Arninge Station – en byggnad om 35 000 kvadratmeter. Förutom station för Roslagsbanan kommer byggnaden innehålla handel och service. 

 • ANNONS
 • Atrium Ljungberg tillsätter regionchefer

  Rekrytering Atrium Ljungberg skapar två nya regionschefstjänster för Stockholm – region Nord/Väst och region Syd. Organisationsförändringen görs för att möta de stora uppdrag som bolaget landat den senaste tiden. 

 • Billing slutar som vd på Nordstjernan

  Rekrytering Tomas Billing lämnar posten som vd på Nordstjernan efter 20 år. Vice vd Peter Hofvenstam har utsetts till ny vd. 

 • “Förvånande om Riksbanken höjer räntan”

  Ekonomi Inflationsutfallet som presenterades av SCB på onsdagen, i kombination med BNP-utfallet och nedgången i hushållens konsumtion talar för att Riksbanken behåller reporäntan oförändrad vid räntebeskedet nästa vecka. Det spår SBAB:s chefsekonom Robert Boije. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived