+
Jan-Olof Edgar Foto: Svensk Byggtjänst
 • “Ny arena för digitala innovationer”

  PUBLICERAD 2018-03-23 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-03-23 14:58

  Textstorlek

  Dela med andra

  Den fjärde industriella revolutionen har länge varit en het fluga inom tillväxtindustrin. Nu tar byggsektorn också ett kliv framåt genom att lansera en ny digital plattform i april. Det kommunicerades på Årets Bygge förra veckan.

  – Vi har skapat en plattform för kunskapsspridning och en arena där man kan träffas för att diskutera innovationer inom hela samhällsbyggnadssektorn, säger Jan-Olof Edgar, produktchef för AMA, Svensk Byggtjänst, när han gästar Årets Bygge.

  Han syftar på Nordic ConTech som lanseras på Nordbygg i april. En helt ny digital plattform som ger byggaktörer chansen att få möta innovativa startups och finansiärer. Plattformen har tagits fram tillsammans med Bygg 4.0, som utförs inom Vinnovas regeringsuppdrag, och Nordbygg. Den fjärde industriella revolutionen, Industri 4.0, har länge varit på tapeten inom tillväxtindustrin. Motsvarigheten för byggbranschen är just Bygg 4.0 som strävar efter att höja produktiviteten med hjälp av heldigitaliserade processer, robotar och 3D-printers.

  – Sverige har i dag EU:s högsta byggpriser, stor kapacitetsbrist inom byggsektorn och bostadsbrist. Det här hjälper till att höja produktiviteten.

  Studier visar att bristande kommunikation fördyrar byggproduktion och förvaltning med cirka 60 miljarder kronor per år, enligt Svensk Byggtjänst. Branschen jobbar kontinuerligt med att effektivisera processer och har bland annat gemensamt tagit fram ett klassificeringssystem, CoClass, som stödjer alla samhällsprocesser, ända från förvaltning till rivning.

  – Det ger även det byggda en identitet, vilket är otroligt viktigt för att möjliggöra spårbarhet i livscykelprocessen. Man kan säga att det är byggbranschens grammatik, där koderna är substantiven, egenskaperna adjektiven och aktiviteterna verben, säger Jan-Olof Edgar.

  Nytt är också att totalentreprenader har fått ett arbetsverktyg, AMA-funktion, som fördjupar sig på funktionskrav och verifiering.

  – Det är väldigt spännande. Om beställare fokuserar på funktionskrav i stället för detaljer i utförandet kan entreprenörer investera i tekniklösningar och tekniska plattformar, säger Jan-Olof Edgar.

  Första AMA:n kom redan år 1950 och entreprenadformen 1974, men har tidigare saknat stöd för totalentreprenader.

  Bygg 4.0

  • SABO, Örebro Bostäder, Veidekke, TechniaTranscat, Cementa, Forsen Projekt och Maestro Design & Management deltar i projektet.
  • Arbetet utförs inom Vinnovas regeringsuppdrag för att främja digitalisering av svensk industri.
  • Inom projektet studeras integrerade designprocesser, digital prototyping, digitalt styrd automation av produktionsdelar och internet of things.

  Så togs CoClass fram
  Under nästan två år arbetade drygt 150 specialister i ett 15-tal grupper med utvecklingen av CoClass i det branschgemensamma projektet BSAB 2.0. Projekt BSAB 2.0 initierades av ledande offentliga byggherrar tillsammans med BIM Alliance och Svensk Byggtjänst.

  Källa: Svensk Byggtjänst

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Spår affärer för 150 miljarder 2019

  Fastighetsmarknad Trots att många spår lågkonjunktur och nedgångar har transaktionsmarknaden för fastigheter börjat starkt under 2019. Även om antalet avslut varit något färre än tidigare, har flera av dem varit stora. Mikael Söderlundh från Pangea och Newsecs Alexandra Lövgren spår ett starkt transaktionsår även 2019, bland annat genom ett antal större strukturaffärer. 

 • Säljer till staten för halv miljard

  Transaktioner Ratos säljer sin fastighet Stockholm Lejonet 4 i regeringskvarteren till staten. Man har sedan ett tag bedrivit förhandlingar med Statens Fastighetsverk och har nu nått en överenskommelse.

 • Negativ nettouthyrning för Castellum

  Börs Castellums förvaltningsresultat steg 9 procent i det första kvartalet med stöd av stigande hyresintäkter men nettouthyrningen var negativ till följd av svagare hyresmarknad.

 • ANNONS
  • Tre nya hyresgäster i Gamlestads Brygga

   Uthyrning väst Peab har tecknat tre hyresavtal i projektet Gamlestads Brygga i Göteborg. Hyresgästerna är godisbutiken 4-gott, Fastighetsbyrån och Pressbyrån. Colliers International har agerat rådgivare vid samtliga uthyrningar. 

  • Citycon rekryterar tre

   Rekrytering Citycon utökar inom uthyrning och rekryterar Tobias Rönnberg, Elias Söderström och Jonatan Westerblom. Samtliga kommer att arbeta med uthyrning av de kommersiella lokalerna i bolagets nio svenska köpcentrum. 

 • Tobias Bjurling ny CFO på Svevia

  Rekrytering Tobias Bjurling har utsetts till ny ekonomi-och finanschef på Svevia. Han efterträder Åsa Neving, som gått över till rollen som CFO på Bravida.

 • ANNONS
 • Diös förvaltningsresultat steg i kv1

  Börs Diös förvaltningsresultat ökade med 13 procent i det första kvartalet stärkt av ökade hyresintäkter och lägre kostnader. Delårsrapporten visar även att det Norrlandsfokuserade bolaget ökar investeringarna.

 • Ivana Stankovic till Svenska Hus

  Rekrytering, Syd Svenska Hus rekryterar Ivana Stankovic som regionchef i Skåne. Hon kommer närmast från Vasakronan, där hon varit affärsområdeschef i Malmö och Lund. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived