+
Riksbanken. Foto: Sverrir Thór.
 • Moody’s bekräftar Sveriges betyg

  PUBLICERAD 2018-03-04 AV sverrirthor
  UPPDATERAD: 2018-03-04 13:21

  Textstorlek

  Dela med andra

  Internationella ratinginstitutet Moody‘s har efter en genomgång av den svenska ekonomin och statens finanser bekräftat Sveriges kreditbetyg som Aaa vilket är det högsta betyg Moody‘s ger. Betyget omfattar Sveriges kreditvärdighet som långsiktig gäldenär samt landets förmåga att hedra sina seniora icke-säkerställda skulder.

  Vidare har Moody‘s bekräftat Sveriges rating som emittent av kortsiktiga kommersiella papper och även där är ratingen den högsta, P-1. Utsikterna för ratingen är stabila vilket innebär att det krävs något extraordinärt för att rubba, och i det här fallet sänka, betyget.

  Det framgår av ett pressmeddelande där Moody‘s skriver att man de faktorer som bidrar till att man bekräftar ratingen är den stabila och väldiversifierade svenska ekonomin vars tillväxtpotential bedöms som relativt stark, den låga statsskulden samt de effektiva statliga institutionerna som kan verkställa sina politiska uppdrag samt vara långsiktiga i sitt agerande.

  I det sammanhanget lyfter Moody‘s fram Riksbanken samt de försiktighetsåtgärder som de statliga institutionerna har implementerat, ehuru sent i cykeln.

  Sverrir Thór

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived