+
Bild: HSB
 • Högt intresse för avdragsgillt bosparande

  PUBLICERAD 2018-03-06 AV Ajda Dzambic
  UPPDATERAD: 2018-03-06 11:40

  Textstorlek

  Dela med andra

  I en ny rapport utförd av Prognoscentret, på uppdrag av HSB Riksförbund, återfinns ett stort intresse för ett avdragsgillt bosparande bland unga vuxna i Sverige. Skulle modellen implementeras i Sverige kan bosparande för målgruppen öka med 20 procent och tiden att spara ihop till kontantinsatsen skulle kortas ner till två år i landets 20 större städer, enligt rapporten. Dessutom skulle personerna med lägst inkomst relativt sett spara mest.

  – Nu när ännu ett amorteringskrav precis börjat gälla är det hög tid att hitta hoppfulla reformer som river murarna för de som står utanför bostadsmarknaden. Mycket tyder på att ett stöd till bosparande är ett viktigt steg i det angelägna arbetet, säger Anders Lago, förbundsordförande HSB.

  Rapporten baseras på en opinionsundersökning bland 18-29 åringar i Sverige och hade som utgångspunkt att undersöka attityden hos målgruppen till ett avdragsgillt bosparande av norsk modell. Vidare undersöktes även de möjliga kostnaderna ett sådant system skulle betyda för staten.

  – Under alldeles för lång tid har staten låtit de boende stå för i princip hela finansieringen av boendet. Alla reformer måste naturligtvis finansieras, men den här rapporten visar att vi kan åstadkomma mycket för en ganska liten peng. Nu är det upp till den politiska viljan, avslutar Anders Lago.

  Om stödet till bosparande skulle införas idag skulle kostnaden för staten landa på runt 2,1 miljarder per år enligt rapporten. Men man föreslår även möjligheten att implementera ett system med startlån, även det av norsk modell, och då skulle inträdet på bostadsmarknaden bli lättare samt statens kostnader bli nästintill obefintliga då endast mindre administrativa kostnader skulle kvarstå.

  Redaktionen

  1 kommentarer

  1. alf lindeberg 2018-03-13

   Läs

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Domstolen stoppar Nobelbygget

  Fastighetsmarknad På tisdagen upphävde Mark- och miljödomstolen länsstyrelsens beslut om att anta detaljplanen för Nobel Center på Blasieholmen. “Det är verkligen en positiv nyhet för Stockholm, svenskarna och turismen”, säger Björn Tarras-Wahlberg till Fastighetsnytt. Men Stockholms stad kommer att överklaga beslutet. 

 • Tengbom rekryterar Uppsalachef

  Arkitektur, Rekrytering Tengbom gick nyligen ihop med Uppsalabyrån Werket. Nu rekryteras Niklas Malmfors som kontorschef för det gemensamma Uppsalakontoret. 

 • Etablerar Viktor Rydbergs nya skola i Sundbyberg

  Fastighetsmarknad Skandia Fastigheter etablerar Stiftelsen Viktor Rydbergs nya högstadie-och gymnasieskola i Sundbyberg. Den nya skolverksamheten öppnar hösten 2019 och planeras bli Sundbybergs största skola. 

 • ANNONS
 • Genesta köper Svea Artilleri

  Transaktioner Genesta har ingått avtal med AFA Fastigheter om att förvärva kontorsfastigheterna Svea Artilleri 10 och 11 i Stockholm.

 • ANNONS
 • Investerar 10 miljarder i Norden

  Fastighetsmarknad NREP har startat fonden NREP Nordic Strategies Fund III som ska investera i det icke prioriterade fastighetssegmentet i Norden. Det rör sig om en blandad kompott fastigheter, bland annat studentbostäder, hyresrätter till låg- och medelinkomsttagare, co-living för äldre och moderna logistikfastigheter.

 • Trianon tecknar stort avtal i Entré

  Syd, Uthyrning Trianon har tecknat ett femtonårigt hyresavtal omfattande cirka 4 700 kvadratmeter på Entré i Malmö. Ny hyresgäst är en icke-namngiven aktör som fyller lokalerna med bland annat glowgolf, boulebar, Laserdome och en större restaurang. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x