+
Mary Juusela.
 • En närvarande pappa

  PUBLICERAD 2018-03-27 AV Ajda Dzambic
  UPPDATERAD: 2018-03-28 15:02

  Krönikan är tidigare publicerad i Fastighetsnytt nummer 1, 2018.

  Textstorlek

  Dela med andra

  Helsingborg en lördagsmorgon. Jag är gäst hemma hos mina vänner. Till sovrummet där jag ligger smyger sig barnskratt, viskningar och några hyschningar om att “Mary sover!”. Jag somnar om. Passar på när jag äntligen får. “Nej, så får man inte göra”, hör jag en bestämd röst. Det är pappa Patrik. “Signe inte göra så”, säger en liten flickröst efter. “Nej, för då kan det gå sönder”. Jag lyssnar säkert en halvtimme på pappan och barnet. Hur han vägleder, tolkar och kodar livet. Och hur hon uppfattar, bekräftar och lär sig.

  Samspelet är vackert. Viktigt. Men inte självklart i ett självupptaget samhälle med många föräldrar, mig inklusive, som är upptagna av mobiler och datorer och inte hinner svara på frågor, bekräfta goda beteenden eller ge lärdomar när det kanske inte blir så bra. Patrik är ett undantag. Han är en förebild som jag kan lära av. Det är dags att gå upp.

  En stund senare sitter jag i köket och dricker te och äter frukost. Signe tultar in genom dörröppningen. Hon tar fart och ger allt hon kan för att ta sig över till andra sidan rummet. Väl framme vid spisen klappar hon sina knubbiga småbarnshänder till förtjusning. Liksom, jag klarade det!

  På bänken intill står en kastrull med nykokt gröt. Den är varm. “Aj, aj”, säger Patrik. Signe vänder sig om. Rynkan mellan ögonbrynen visar att hon är fundersam. “Aj, aj, gröten är varm, älskling. Rör inte!”. Budskapet går fram. “Aj, aj”, Signe, säger Signe. Patrik ler bekräftande mot sin dotter.

  Han häller upp gröt i en skål, sätter på haklappen och säger “varsågod!”. Signe äter och är nöjd. När hon blir mätt och leken övergår i kladd säger Patrik. “Nej, om Signe inte ska äta mer så säger du “tack” och lägger ner skeden”. Han är hela tiden med och vägleder.

  Jag iakttar och ser viktiga paralleller med skolbarnen på de 50 grund- och gymnasieskolor som jag och Lika Olika-teamet arbetar med. Skolor där skolledning och lärare bjudit in mig att utbilda eleverna, barnen, i konsekvensbeteende, sociala förmågor och respekt. Förmågor som man får hemifrån av närvarande vårdnadshavare.

  Det spelar alltså roll att titta varandra i ögonen, ta tiden att sitta bredvid, att prata tillsammans och att orka förklara, instruera och repetera. Även oss vuxna emellan. Så som pappa Patrik och tvååriga Signe gör. Sådant jag själv behöver påminnas om.

  Mary Juusela

  3 kommentarer

  1. Så viktigt! Gäller för övrigt även vuxna medarbetare. Vi behöver hjälpa den nya generationen in i branschen. Ta tid för nyanställda, studenter och sommarjobbare med handledning och bara äta lunch tillsammans. Tid är den verkliga bristvaran – både i fastighetsbranschen och mellan föräldrar och barn. Använd din tid på jorden – vi har alla bara varandra till låns. Glad påsk!

   Reply

  2. Martin Callmeryd 2018-03-28

   Oväntat men fint på denna site! Vi måste ta oss tiden, både mammor och pappor!

   Reply

  3. Kalle Tiderman 2018-03-28

   Fin text, Mary. Skönt med lite mänsklighet mitt i all business.

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Stockholms smartaste hus klara

  Bostäder, Hållbarhet Enkla, ytsnåla och klimatsmarta. Så beskrivs Stockholms första flerfamiljshus i Norra Djurgårdsstaden som genererar mer energi än de förbrukar. “Förutsättningarna har inte varit de bästa men vi har kämpat järnet för att nå målet”, säger Johan Thorstensson, projektansvarig på Incoord.  

 • 4500 nya bostäder i Stora Sköndal

  Bostäder Tidigare i veckan tog den grönblåa majoriteten i Stockholms stad beslut om stadsutvecklingsplanen för totalt 4871 nya bostäder. Av dessa ingår 4500 bostäder i området Framtidens Stora Sköndal, där cirka hälften kommer bli hyresrätter. 

 • Nya ordföranden för Första och Tredje AP-fonden

  Rekrytering Regeringen har utsett Urban Hansson Brusewitz som ny ordförande i Första AP-fondens styrelse samt Christina Lindenius som ny ordförande i Tredje AP-fondens styrelse. Vidare har regeringen även utsett tre nya vice ordförande och totalt 12 nya ledamöter i de sex AP-fondstyrelserna. 

 • ANNONS
 • Besqab säljer för halv miljard i Uppsala

  Transaktioner Besqab kommer uppföra och sälja ett bostadsprojekt innehållande 253 hyresrätter i Uppsala. Köpare är NREP och affären uppgår till 493 miljoner kronor.  

 • ANNONS
 • Amasten rusar på börsen efter Urbanoköp

  Börs, Transaktioner Amasten köper Urbano från ICA-handlarnas Förbund för 2,8 miljarder kronor på kassa- och skuldfri basis, vilket är i linje med avsiktsförklaringen som undertecknades i början av maj. Amastens aktie stiger 10 procent på beskedet.

 • Oförändrad byggtakt under första kvartalet

  Bostäder Preliminärt påbörjades nybyggnation av totalt cirka 13 400 nya bostäder under det första kvartalet 2019. Det är nästan lika många som under motsvarande kvartal förra året, då påbörjades bygget av 13 665 bostäder.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived