+
Tomas Pousette.
 • Statistiken som hotar Riksbankens prognoser

  PUBLICERAD 2018-02-12 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2018-02-13 09:31

  Textstorlek

  Dela med andra

  Det gäller att Riksbanken har tur med prognoserna vid räntemötet den 13 februari. Veckorna därefter kommer nämligen en trio statistik som kan förändra förutsättningarna för penningpolitiken.

  Det börjar redan en halvtimme innan Riksbanken meddelar sitt penningpolitiska beslut den 14 februari. Då redovisar Valueguard hur bostadspriserna utvecklats under januari. Det kan bli en rysare efter det kraftiga prisfallet sedan augusti förra året för bostadsrätter och småhus på 10 respektive 8 procent. Januari brukar vara en månad när bostadspriserna stiger rejält, så det räcker inte med en liten uppgång för att stilla oron på bostadsmarknaden.

  Veckan därefter, den 20 februari, publicerar Statistiska centralbyrån konsumentprisindex (KPI) för januari. Första månaden i varje år är alltid extra viktig då en del metodförändringar brukar göras vid årsskiftet och dessutom justeras vikterna och urvalet av varor och tjänster i KPI. När man, som Riksbanken, ligger lite för högt i inflationsprognosen jämfört med det senaste utfallet för december blir det känsligt även med små överraskningar i KPI.

  Den sista februari kommer 2017 års bokslut för den svenska ekonomin. När SCB publicerar nationalräkenskaperna är det framför allt intressant att se om svagheten på bostadsmarknaden börjat påverka bostadsinvesteringarna redan under fjärde kvartalet förra året. Den tidigare kraftiga ökningen av bostadsinvesteringarna har varit en drivkraft för BNP-tillväxten, särskilt som importinnehållet i byggnadsinvesteringar är lågt. Det är nu viktigt att det finns tydliga tecken på att andra delar i ekonomin tar över för att hålla uppe BNP-tillväxten.

  Riksbankens nya prognoser kan således snabbt bli överspelade. Strömmen av ekonomisk statistik är alltid strid men nu kommer det att vara ett ovanligt högt statistikflöde med potential att påverka både räntorna och kronan.

  Tomas Pousette
  Pousette Ekonomianalys AB

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x