+
 • Riksbanken lämnar räntan oförändrad

  PUBLICERAD 2018-02-14 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-02-14 11:11

  Textstorlek

  Dela med andra

  Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad på -0,50 procent. Det meddelade banken på onsdagsförmiddagen. Planen är att börja höja räntan långsamt under årets andra halvår.

  Bakgrunden är enligt Riksbanken att svensk konjunktur är stark och att inflationen är nära målet på 2 procent, samtidigt som inflationsprognosen reviderats ned något för det närmaste året.

  “För att inflationen framöver ska stabiliseras nära målet behöver penningpolitiken vara fortsatt expansiv. Riksbankens direktion har därför beslutat att behålla reporäntan på −0,50 procent. Prognosen för reporäntan är oförändrad sedan december och indikerar att långsamma höjningar av reporäntan inleds under andra halvåret i år” skriver man. 

  Enligt prognosen närmar sig alltså tidpunkten för när det är lämpligt att börja höja räntan.

  “Men det är viktigt att inte höja räntan för tidigt. Konjunkturen är stark och inflationen har varit nära 2 procent en tid. Men det lägre inflationstrycket skapar osäkerhet kring hur inflationen kommer att utvecklas framöver. Därutöver är det viktigt att inte kronan stärks för snabbt. Det har tagit lång tid att få inflationen och inflationsförväntningarna tillbaka till 2 procent och osäkerheten kring inflationsutvecklingen gör att penningpolitiken behöver gå försiktigt fram”. 

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x