+
Alice Bah Kuhnke. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.
 • Regeringen vill inrätta en riksarkitekt

  PUBLICERAD 2018-02-22 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-02-22 16:42

  Textstorlek

  Dela med andra

  På torsdagen presenterade regeringen sin proposition för politik för gestaltad livsmiljö, där man föreslår att ett nytt politiskt mål för arkitektur, form och designpolitik införs där man också skapar en samlad nationell arkitekturpolicy.

  Propostionen grundas på den utredning som presenterades 2015, “Gestaltad livsmiljö – en ny politik för arkitektur, form och design”. I utredningen föreslogs bland annat att lägga ner ArkDes, ett förslag som dock slopas i propositionen. ArkDes ska istället få en ny forskningsfunktion. Tidigare diskuterades också huruvida en ny myndighet för arkitektur skulle skapas, men regeringen anser inte att det behövs utan att Boverket, ArkDes, Riksantikvarieämbetet och Statens konstråd ska istället dela på ansvaret för den nya politiken.

  – Vi ger arkitekturen sin självklara plats i samhällsbygget. Arkitekter, designers och formgivare får nu bättre förutsättningar att arbeta tillsammans för våra gemensamma miljöer, säger kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke.

  För att uppnå de nya målen presenteras bland annat följande punkter i propositionen:

  • hållbarhet och kvalitet ska inte underställas kortsiktiga ekonomiska överväganden,
  • kunskap om arkitektur, form och design ska utvecklas och spridas,
  • det offentliga ska agera förebildligt,
  • estetiska, konstnärliga och kulturhistoriska värden ska tas till vara och utvecklas,
  • miljöer ska gestaltas för att vara tillgängliga för alla, och samarbete och samverkan ska utvecklas, inom landet och internationellt

  – Det byggs som aldrig förr i Sverige, då är det än viktigare att arkitektur, form och design kan hänga ihop för att utveckla våra samhällen i en god riktning, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.

  Boverket ska få det samordnande ansvaret för den nya politiken, där en del blir att inrätta en riksarkitekt.

  – Det är en stöttande funktion för Sveriges kommuner som i de många samtal och remissutlåtandet vi har tagit emot skriver om behovet av stöd. Och det ser väldigt olika ut i olika delar av landet. Förhoppningsvis kan de kraftigt förstärkta resurser som Boverket får vara kommunerna till hjälp, säger Alice Bah Kuhnke till Dagens Nyheter. 

  Utredningen föreslog att riksarkitekten ska driva på utvecklingen av och diskussionen om gestaltad livsmiljö och arkitektonisk kvalitet främst inom statligt fastighetsägande och förvaltning.

  Redaktionen

  6 kommentarer

  1. Mårten Rönström 2018-02-27

   Arkitektur är en del av de fria konsterna. Att underordna den en statlig myndighet är ett välkänt tillvägagångssätt från de gamla kommunistiska länderna i östeuropa. Är det något att efterlikna? Dessutom, har vi inte tillräckligt med sk ickemyndigheter som ingen vet vad de gör och som bara kostar skattebetalarna en massa pengar. Miljö – och teknikfrågor inom samhällsbyggnadssektorn är redan myndighetsreglerat på annat håll.

   Reply

  2. Alf Carlsson 2018-02-26

   Man undrar ju bara vad stadsarkitekterna runt om i Sverige tänker om hur detta ska sättas i relation till de egna arkitekturpolicyerna som innehåller samma sak som regeringens slag i luften. Javisst ja, det är snart val…

   Reply

  3. Kilroy 2018-02-25

   Varför inte en riksingenjör eller en riksjurist som kan ta bort lite regler för att underlätta byggandet. Det är för mkt myndighetspersoner i processen. Och vilka styrmedel får riksarkitekten? En galjonsfigur utan verklig makt.

   Reply

  4. Helena Myhrman 2018-02-23

   Var i består dumheterna?

   Reply

  5. Mårten Rönström 2018-02-23

   Tar det aldrig slut på dumheterna? Riksarkitekt!! En funktion.helt i Karl Xs anda.

   Reply

   • Peter 2018-04-23

    Till alla er som bara häcklar detta förslag – var sakliga i er kritik. Annars blir er kritik tom och innehållslös – och därmed ett dugg bättre än vad ni själva anser att regeringen förslag är. Saklighet leder framåt. Häckel och tom kritik leder i helt andra riktningar.

    Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Arnhultrepresentant till Castellums valberedning

  Börs Advokat Patrik Essehorn, som representerar storägaren Rutger Arnhult, tar plats i Castellums valberedning inför årsstämman 2019.

 • “Rekordhögt tryck i Jönköping”

  Business Arena, Fastighetsmarknad väst Jönköping är Sveriges tionde största kommun med 138 115 invånare och staden växer hela tiden. “Den största utmaningen är kompetensbristen”, säger kommunens näringslivschef, Sven Rydell, på Business Arena Stockholm.

 • NCC förvärvar av ICA Fastigheter i Bromma

  Transaktioner NCC förvärvar en fastighet om 50000 kvadratmeter byggrätt för kontor, handel och hotell i Bromma, Stockholm. Säljare är ICA Fastigheter. Den totala investeringen beräknas omfatta runt 2,5 miljarder kronor. 

 • ANNONS
  • Amhult 2 hyr ut till Apoteket

   Uthyrning väst Amhult 2 hyr ut ytterligare i kvarteret Radarflyget II. Företaget har tecknat hyresavtal med Apoteket AB om förhyrning av runt 182 kvadratmeter BTA.

  • Wihlborgs köper i Lund

   Transaktioner - Syd Wihlborgs köper fastigheten Nya Vattentornet 3 i Lund. Förvärvet inkluderar även ett parkeringshus med 600 platser och byggrätter för ytterligare 11000 kvadratmeter kontorsyta. Affären sker mot ett underliggande fastighetsvärde om 570 miljoner. 

 • 2008 – året som bjöd på det mesta

  Ekonomi Inledningen av 2008 var skakig, signalerna från USA var oroväckande. Men oron hade ännu inte satt sig, vid en rundringning till finansdirektörerna var ett av tipsen att det förmodligen blåst över till sommaren. Konjunkturinstitutets prognos i januari talade om en BNP-tillväxt på 3,0 procent 2008 och 2,8 procent 2009.

 • ANNONS
 • Så minns branschen Lehman-kraschen

  Fastighetsmarknad Fastighetsnytt har bett några fastighetsprofiler som var verksamma på den tiden att beskriva hur de upplevde händelserna i samband med Lehman-kraschen och hur de ser att branschen har utvecklats sedan dess.

 • Geely anlitar Newsec i Göteborgssatsning

  Fastighetsmarknad, Väst Fordonsgruppen Zhejiang Geely Holding Group, Geely, anlitar Newsec som affärsmässig huvudrådgivare och samarbetspartner i sitt nya europeiska innovationscenter på Lindholmen i Göteborg. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x