• Stad ersätter järnväg i Sundbyberg

  PUBLICERAD 2018-02-15 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-02-15 10:57

  Textstorlek

  Dela med andra

  En kilometerlång promenad ska ersätta den järnvägsbarriär som i dag går genom centrala Sundbyberg. Kommunen får också en centralstation som blir ett nav för kollektivtrafiken.

  Sundbyberg, som de senaste åren varit kända för att bygga mycket trots sin till ytan lilla kommun, är med och finansierar nedgrävningen av Mälarbanans nya sträckning mellan Kallhäll och Tomteboda – vilket möjliggör den nya stadsutvecklingen.

  – Den nya centralstationen ska också byggas på med kontorsbyggnader och bli ett landmärke som speglar Sundbybergs historia. Det ska vara en byggnad med hög arkitektonisk nivå, säger Mikael T. Eriksson (M), kommunstyrelsens ordförande.

  Förutom den nya promenaden, som ska sträcka sig mellan Sundbybergs torg och Marabouparken, ska området runt omkring utvecklas med en stor andel av de 1 500 nya bostäder som de kommande åren ska byggas i stadskärnan. Området är idag båtupplag och gammal industrimark.

  Det framtagna planprogrammet för den nya stadskärnan ska godkännas av kommunstyrelsen i mars 2018. Därefter påbörjas arbetet med att ta fram detaljplaner och en teknisk förstudie för programområdet. Byggstart för utbyggd järnväg genom Sundbyberg sker tidigast 2020. Bygget beräknas ta cirka åtta år.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived