• Miljardsatsning ska lyfta Kista

  PUBLICERAD 2018-02-07 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-02-09 09:01

  Textstorlek

  Dela med andra

  Stockholms stad avsätter miljarder för att skapa en bättre blandning av bostäder och arbetsplatser i ICT-klustret, Kista. Notan för nya tvärbanan beräknas landa på närmare fem miljarder kronor, och det kommer att byggas 6 000 nya bostäder på kommunal och privat mark.       

  Stockholms stad har sedan år 2001 arbetat med visionen Kista Science City, för att skapa ett mer levande stadsliv med en bättre blandning mellan kontor och bostäder. Norra delen av stadsdelen har hittills haft ett väldigt stort fokus på verksamheter, men nu bryts strukturen ned för att skapa mindre kvarter.

  – En viktig del i arbetet är att få in bostäder i området och intresset bland byggaktörer och fastighetsägare har verkligen tagit fart, säger Jonas Norberg, projektledare på exploateringskontoret.

  Målet är att se till att Kista är befolkat dygnet runt och inte bara under arbetstid. Det pågår som bäst en planprocess för att bygga minst 6 000 nya bostäder, både på kommunal och privat mark, vilket indikerar att det kommer att hända mycket i stadsdelen de kommande tio åren.

  Redan i sommar börjar Peab, Fabege och SHH Bostad bygga sammanlagt 500 lägenheter i tre kvarter vid Kista gård. Och nästa år startar bygget av 2 000 bostäder, en förskola och grundskola i Kista Äng. Ett stort projekt som ska pågå i minst sex till sju år. En annan viktig del i arbetet blir att ta fram naturligare flöden vid busstorget, tunnelbanan och Kista galleria.

  – Staden vill skapa ett tryggt och levande Kista, där man kan röra sig enkelt mellan de här kopplingarna, säger Norberg.

  Kista galleria är en strategiskt viktig kommunikationsnod i området och meningen är att gallerians ägare Citycon tillsammans med Stockholms stad och SL ska ta fram en lämplig lösning för det lokala centrumet. Startskottet för planeringen av det fleråriga arbetet inleds nästa år.

  – Först ska vi samråda och enas med aktörerna på plats, SL, Citycon och staden för att hitta ett förslag. Sedan är det viktigt att få in allmänhetens synpunkter då det är en av de viktigaste offentliga platserna vi har i Kista, säger Jonas Norberg.

  Citycon föreslår en överdäckning av området från gallerian till busstorget och skulle bland annat vilja utöka närservicen i den nya delen.

  – Vi har länge fört diskussioner med staden och har en bra dialog med SL. Vi tror att en integrering skulle göra området tryggare och vi tar gärna på oss ansvaret för bygget, säger Citycons affärsområdeschef Magnus Åkesson.

  Stockholms stad har även investerat cirka 600 miljoner kronor i infrastruktur för att möjliggöra för bostäderna i Kista och planerar att satsa ytterligare 300 miljoner kronor i kommande projekt. Under hösten 2016 fattade landstinget bland annat beslut om att bygga ut tvärbanan från Norra Ulvsunda via Bromma flygplats, Kista och vidare till slutstationen Helenelund för cirka 5 miljarder kronor.

  – Tvärbanan kopplar ihop Kista även i västlig riktning, mot Bromma, Sundbyberg och Ursvik, vilket är nytt. Det är också en bidragande faktor till det ökade intresset för att bygga bostäder i området, säger Jonas Norberg.

  Bygget av tvärbanan inleddes i december och blir klart år 2023. Magnus Åkesson välkomnar också satsningen.

  – Det känns viktigt eftersom enbart omkring 20 procent av dagens besökare tar bilen till Kista galleria medan resten åker kollektivt, säger han.

  Och med tanke på att fler människor kommer att vistas i området efter kontorstid måste även butiksmixen ses över.

  – Modeutbudet minskar medan utbudet av mat och dryck, nöjen och dagligvaruhandeln ökar. Vi ska bland annat öppna ett upplevelsecentrum, säger Åkesson.

  Citycon har hittills tecknat avtal med nya varumärken till sammanlagt 5 000 kvadratmeter. Åhléns, Hemtex och Jysk har redan flyttat ut, medan nya matkoncept är klara för etablering. Gallerians stora ompositionering kommer sedan att fortsätta under hela året.

  Kista Science City

  • 2011 arbetade över 69 000 personer i Kista Science City. Drygt 1 000 forskare och 6 800 studenter är kopplade till någon av de högre utbildningarna. I regionen bor 120 000 personer varav över 30 000 i kärnan av Kista Science City.
  • I början av 2000-talet gick näringslivet, akademin och Stockholm stad samman kring en gemensam vision för skapandet av det nya Kista Science City. Visionen involverade och stöddes även av Kistas omgivande kommuner Sollentuna, Sundbyberg, Solna och Järfälla. Tio år senare var Kista Science City det största ICT-klustret i Europa.
  • Visionen uppdateras var tionde år och visionen för 2010-2020 är framtagen på uppdrag av Stiftelsen Electrum i nära samverkan med Stockholm Business Region. Visionen har tagits fram i nära samarbete med företrädare för näringslivet, forskningen, akademin, Stockholm stad och omgivande kommuner.

  Källa: Stockholms stad

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Stockholms smartaste hus klara

  Bostäder, Hållbarhet Enkla, ytsnåla och klimatsmarta. Så beskrivs Stockholms första flerfamiljshus i Norra Djurgårdsstaden som genererar mer energi än de förbrukar. “Förutsättningarna har inte varit de bästa men vi har kämpat järnet för att nå målet”, säger Johan Thorstensson, projektansvarig på Incoord.  

 • 4500 nya bostäder i Stora Sköndal

  Bostäder Tidigare i veckan tog den grönblåa majoriteten i Stockholms stad beslut om stadsutvecklingsplanen för totalt 4871 nya bostäder. Av dessa ingår 4500 bostäder i området Framtidens Stora Sköndal, där cirka hälften kommer bli hyresrätter. 

 • Nya ordföranden för Första och Tredje AP-fonden

  Rekrytering Regeringen har utsett Urban Hansson Brusewitz som ny ordförande i Första AP-fondens styrelse samt Christina Lindenius som ny ordförande i Tredje AP-fondens styrelse. Vidare har regeringen även utsett tre nya vice ordförande och totalt 12 nya ledamöter i de sex AP-fondstyrelserna. 

 • ANNONS
 • Besqab säljer för halv miljard i Uppsala

  Transaktioner Besqab kommer uppföra och sälja ett bostadsprojekt innehållande 253 hyresrätter i Uppsala. Köpare är NREP och affären uppgår till 493 miljoner kronor.  

 • ANNONS
 • Amasten rusar på börsen efter Urbanoköp

  Börs, Transaktioner Amasten köper Urbano från ICA-handlarnas Förbund för 2,8 miljarder kronor på kassa- och skuldfri basis, vilket är i linje med avsiktsförklaringen som undertecknades i början av maj. Amastens aktie stiger 10 procent på beskedet.

 • Oförändrad byggtakt under första kvartalet

  Bostäder Preliminärt påbörjades nybyggnation av totalt cirka 13 400 nya bostäder under det första kvartalet 2019. Det är nästan lika många som under motsvarande kvartal förra året, då påbörjades bygget av 13 665 bostäder.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived