+
Kicki Björklund.
 • Kicki Björklund: Låt hyresgästerna visa vägen

  PUBLICERAD 2018-02-20 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-02-22 14:00

  Textstorlek

  Dela med andra

  Att bidra till utvecklingen av stadens utsatta områden är ett av fastighetsbranschens absolut viktigaste uppdrag. Som fastighetsägare har vi en direkt påverkan på de miljöer vi verkar i och har därför skyldighet att ta vår del av ansvaret. Men ska det bli skillnad på riktigt måste de boende involveras – hela vägen.  

  Vi är många som dagligen arbetar för att öka trivseln och tryggheten för våra hyresgäster och skapa trevliga boendemiljöer. Bostadsbolaget är en del av Framtidenkoncernen, Sveriges största allmännytta, och tillsammans har vi ett stort socialt ansvar i våra ytterområden för att bidra till ett jämlikt Göteborg. Generellt sett har vi i Sverige fått det bättre, men skillnaderna i livsvillkor och hälsa ökar ändå. I de särskilt utsatta områdena är otrygghet och utanförskap ett fortsatt växande problem. Dessutom är tilliten till både samhället och andra människor ofta låg vilket kan göra det svårt för oss att nå fram i vårt dialogarbete.

  Det viktiga mötet
  Forskning visar tydligt att tillit till andra samt social sammanhållning är viktiga grundstenar för att bygga ett samhälle som fungerar. För att starta positiva synergieffekter behöver vi få träffa människor som inte är precis som oss själva. Och ska människor kunna mötas över gränser behöver det finnas fysiska förutsättningar för det.

  Här kan vi fastighetsägare vara med och påverka. Vi kan bygga och utveckla mötesplatser som förenklar sociala möten och interaktioner på allmänna platser kring våra fastigheter. Till exempel har Bostadsbolaget med hjälp av medel från Boverket byggt en generationslekplats i Norra Biskopsgården. Här finns allt från utegym och grillplats till Göteborgs första interaktiva dansmaskin. Syftet är att platsen ska kunna användas året om och vara en mötesplats för människor i alla åldrar och med olika intressen. Den kan även locka människor från andra stadsdelar att se sig om i nya områden. Vi hoppas se goda resultat av satsningen innan året är slut.

  Lyssna på de boende
  Dialogen med de boende är förstås grundläggande i allt utvecklingsarbete. För att öka tilliten till oss hyresvärdar måste hyresgästerna känna sig inbjudna, sedda och se att vi satsar långsiktigt i boendemiljön. Vi behöver även vara ödmjuka när vi lyssnar i dialog – det är hyresgästerna som vet bäst vad som behövs för att vända onda cirklar till goda. Alla områden har olika förutsättningar – geografiskt, utformningsmässigt och socioekonomiskt. Vill vi ha en förändring på riktigt måste hyresgästernas behov och erfarenheter få styra. Vi måste våga arbeta på olika sätt för att alla hyresgäster i slutändan ska få det lika bra.

  Tillsammans når vi målet
  En fastighetsägare kan inte på egen hand bygga ett områdes varumärke, inte förändra människor eller omvärlden. Men genom att samarbeta med andra i området, vara närvarande, skapa trygga mötesplatser, anpassa vår service efter behoven genom att lyssna på de som bor hos oss kan vi tillsammans med hyresgästerna och övriga i staden vara med och bygga trygga, trivsamma och jämlika bostadsområden.

  Kicki Björklund
  Vd, Bostadsbolaget

  1 kommentarer

  1. Cecilia Gardner Larsson 2018-02-21

   Bra och intressant! Återkom gärna med resultatet av generationslekplatsen!

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Boden – 100-åringen som sadlade om

  Norr Den 1 januari 2019 firade Boden 100 år som egen stad, men det är kanske framförallt de senaste 20 åren som gett Boden dess nutida prägel. Efter att identiteten varit knuten till det offentliga via en stor försvarsnärvaro fick självkänslan en dipp när neddragningarna blev ett faktum. Men en ny företagaranda har byggt upp både identitet och självkänsla och framtiden handlar i dag mycket om serverhallar, blockkedjor och e-sport.

 • Bonnier utser hållbar utvecklingschef

  Rekrytering Bonnier Fastigheter utser Sara Björnberg som chef hållbar utveckling. Närmast kommer hon från rollen som marknadsområdeschef på bolaget. 

 • Christer Nilsson till Kungsledens styrelse

  Styrelse Kungsledens valberedning föreslår Christer Larsson som ny styrelseledamot. Han har en bakgrund i bland annat Skanska, och efterträder Liselotte Hjorth som avböjt omval. 

 • ANNONS
  • Främre Boländerna i Uppsala utvecklas

   Fastighetsmarknad Främre Boländerna i Uppsala ska utvecklas och bland annat ge plats åt 11 000 arbets- och mötesplatser. Plan- och byggnadsnämnden i Uppsala kommun har nu beslutat att påbörja detaljplanering av den första etappen för området.

  • Prime Livings kassa räcker en dryg månad

   Börs Prime Livings kassa räcker till slutet av mars som situationen ser ut i dagsläget. Det skriver bolaget i ett pressmeddelande på onsdagen efter att har redovisat en rörelseförlust på över 400 miljoner kronor för det fjärde kvartalet.

 • Akademiska Hus säljer till SLU i Uppsala

  Transaktioner Akademiska Hus säljer nu en del av VHC, Veterinärmedicinskt och husdjursvetenskapligt centrum, på Campus Ultuna i Uppsala. Köpare är SLU och affären uppgår till 355 miljoner kronor.

 • ANNONS
 • Oscar Properties obligationsinnehavare lever farligt

  Börs Det finns många frågetecken kring Oscar Properties finansiella situation och obligationsinnehavarna måste därför därför kalkylera med möjligheten att bolaget inte klarar av att betala tillbaka hela lånebeloppet. Den bedömningen gör en kreditanalytiker på Swedbank.

 • Nästa steg för Humlegården i Solna

  Kontor Humlegården har tecknat en principöverenskommelse med Solna stad om den första etappen i utvecklingen av Hagalunds arbetsplatsområde. Humlegården äger alla fastigheter i den första etappen, som avser nyskapande av cirka 48 000 kvadratmeter ytor. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived