+
Kicki Björklund.
 • Kicki Björklund: Låt hyresgästerna visa vägen

  PUBLICERAD 2018-02-20 AV Maria Nordlander
  UPPDATERAD: 2018-02-22 14:00

  Textstorlek

  Dela med andra

  Att bidra till utvecklingen av stadens utsatta områden är ett av fastighetsbranschens absolut viktigaste uppdrag. Som fastighetsägare har vi en direkt påverkan på de miljöer vi verkar i och har därför skyldighet att ta vår del av ansvaret. Men ska det bli skillnad på riktigt måste de boende involveras – hela vägen.  

  Vi är många som dagligen arbetar för att öka trivseln och tryggheten för våra hyresgäster och skapa trevliga boendemiljöer. Bostadsbolaget är en del av Framtidenkoncernen, Sveriges största allmännytta, och tillsammans har vi ett stort socialt ansvar i våra ytterområden för att bidra till ett jämlikt Göteborg. Generellt sett har vi i Sverige fått det bättre, men skillnaderna i livsvillkor och hälsa ökar ändå. I de särskilt utsatta områdena är otrygghet och utanförskap ett fortsatt växande problem. Dessutom är tilliten till både samhället och andra människor ofta låg vilket kan göra det svårt för oss att nå fram i vårt dialogarbete.

  Det viktiga mötet
  Forskning visar tydligt att tillit till andra samt social sammanhållning är viktiga grundstenar för att bygga ett samhälle som fungerar. För att starta positiva synergieffekter behöver vi få träffa människor som inte är precis som oss själva. Och ska människor kunna mötas över gränser behöver det finnas fysiska förutsättningar för det.

  Här kan vi fastighetsägare vara med och påverka. Vi kan bygga och utveckla mötesplatser som förenklar sociala möten och interaktioner på allmänna platser kring våra fastigheter. Till exempel har Bostadsbolaget med hjälp av medel från Boverket byggt en generationslekplats i Norra Biskopsgården. Här finns allt från utegym och grillplats till Göteborgs första interaktiva dansmaskin. Syftet är att platsen ska kunna användas året om och vara en mötesplats för människor i alla åldrar och med olika intressen. Den kan även locka människor från andra stadsdelar att se sig om i nya områden. Vi hoppas se goda resultat av satsningen innan året är slut.

  Lyssna på de boende
  Dialogen med de boende är förstås grundläggande i allt utvecklingsarbete. För att öka tilliten till oss hyresvärdar måste hyresgästerna känna sig inbjudna, sedda och se att vi satsar långsiktigt i boendemiljön. Vi behöver även vara ödmjuka när vi lyssnar i dialog – det är hyresgästerna som vet bäst vad som behövs för att vända onda cirklar till goda. Alla områden har olika förutsättningar – geografiskt, utformningsmässigt och socioekonomiskt. Vill vi ha en förändring på riktigt måste hyresgästernas behov och erfarenheter få styra. Vi måste våga arbeta på olika sätt för att alla hyresgäster i slutändan ska få det lika bra.

  Tillsammans når vi målet
  En fastighetsägare kan inte på egen hand bygga ett områdes varumärke, inte förändra människor eller omvärlden. Men genom att samarbeta med andra i området, vara närvarande, skapa trygga mötesplatser, anpassa vår service efter behoven genom att lyssna på de som bor hos oss kan vi tillsammans med hyresgästerna och övriga i staden vara med och bygga trygga, trivsamma och jämlika bostadsområden.

  Kicki Björklund
  Vd, Bostadsbolaget

  1 kommentarer

  1. Cecilia Gardner Larsson 2018-02-21

   Bra och intressant! Återkom gärna med resultatet av generationslekplatsen!

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Handel och bostäder toppar i norr

  Transaktioner – norr Under det tredje kvartalet genomfördes åtta fastighetsaffärer med en samlad volym på tre miljarder i norra Sverige. Sett över de senaste 12 månaderna ligger volymen på strax över elva miljarder, vilket är något över det historiska genomsnittet.

 • 1 500 bostäder för Balder i Väsby Entré

  Bostäder Upplands Väsby har gett Balder uppdraget som ankarpartner i utvecklingen av Väsby Entré. Bolaget har utvecklat ett idékoncept för området och planen innehåller bland annat 1500 nya bostäder. 

 • Utvecklar 45 000 kvadrat logistik

  Logistik/Lager, Väst Logicenter bygger ut en logistikanläggning för Speed Group med 45 000 kvadratmeter. Anläggningen byggs i Viared, strax utanför Borås. 

 • ANNONS
 • Gör stora uthyrningar i Forumkvarteret

  Uthyrning Atrium Ljungberg har tecknat hyresavtal med Academic Work och Tengbom i Forumkvarteret i Uppsala. Totalt innefattar de nya uthyrningarna drygt 2 400 kvadratmeter.

 • ANNONS
 • Tobin vinstvarnar igen

  Börs Tobin Properties sänker återigen sin prognos för årets rörelsevinst efter att låg försäljning och nedskrivning av en exploateringsfastighet gjort att bolaget vänt till en förlust i det tredje kvartalet.

 • Rekordresultat för Castellum

  Börs Castellums förvaltningsresultat ökade 13 procent i det tredje kvartalet till en ny rekordnivå påeldad av en mycket stark marknad för kommersiella fastigheter. Resultatet var bättre än väntat om aktien stiger efter beskedet.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x