+
Stockholm Foto: JLL
 • Het kontorsmarknad i Stockholm

  PUBLICERAD 2018-02-21 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-02-21 16:16

  Textstorlek

  Dela med andra

  I fjol ökade hyrorna på Stockholms kontorsmarknad med 13 procent. Sverige har därmed klättrat ännu högre i den europeiska rankningen, enligt JLL Nordic Outlooks senaste rapport. 

  Efterfrågan på svenska fastigheter är stor. Transaktionsvolymen på den svenska fastighetsmarknaden landade under 2017 på drygt 155 miljarder kronor, vilket är något lägre än rekordåret 2016. Trots turbulensen på bostadsmarknaden stod bostadsfastigheter för 37 miljarder kronor av transaktionsvolymen. Kontorsfastigheter, som omsattes för 29 miljarder kronor, är eftertraktade men utbudet är lågt.

  – Fastighetsmarknaden är känslig för räntenivåer och konjunktursvängningar och vi kan nog räkna med några år till med låga räntor och stark konjunktur. Förr eller senare kommer dock förutsättningarna att bli mindre gynnsamma än vad de är i dag och då blir det en inbromsning, säger Tor Borg, analyschef på JLL, i ett pressmeddelande.

  Vakansgraden av kontor i de centrala delarna i Stockholm var rekordlåga 2,6 procent vid årsskiftet, men utbudet i Solna och Sundbyberg stiger. Rapporten visar även att hyrorna nått nya rekordnivåer på 7 000 kronor per kvadratmeter och år. Med en hyresökning på 13 procent under 2017 har bara centrala London och Paris högre kontorshyresnivåer än Stockholm i Europa.

  – På tre år har kontorshyrorna i centrala Stockholm stigit med nästan 60 procent. Den ökningstakten kommer inte att upprätthållas men de underliggande drivkrafterna är tillräckligt starka för att efterfrågetrycket på marknaden ska bestå och pressa hyror och fastighetsvärden uppåt även under 2018, säger Tor Borg.

  Redaktionen

  1 kommentarer

  1. Pc 2018-05-08

   Vissa hundar ( dogs och cats ) med fyra ben och svan som bär med sig själva fyra ben och svan och ser ut ibland som säckar.
   Lever som själva hundar ( dogs och cats ) under 5 år och växer under 6 månader.
   Av inga länder och natur de är.

   Ängelholm

   Reply

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x