+
 • Avtal om 24 miljarder inom Heimstaden

  PUBLICERAD 2018-02-28 AV Mattias Fröjd
  UPPDATERAD: 2018-02-28 14:30

  Textstorlek

  Dela med andra

  I ett avtal med medägarna Alecta, Ericssons och Sandviks pensionsstiftelser utökar Heimstaden AB samarbetet med Heimstaden Bostad AB. Avtalet omfattar en total transaktionsvolym på cirka 24 miljarder kronor.

  I och med avtalet skapar man ett nordiskt bostadsbolag med ett smmanlagt fastighetsvärde om cirka 60 miljarder kronor och med avtalade byggprojekt om cirka 7,6 miljarder.

  -Ett Heimstaden med stor kassa och kapitalstarka ägare skapar en gedigen grund för fortsatt tillväxt med stabila nyckeltal. Heimstaden AB koncernen kommer efter transaktionen ha en större investeringskapacitet än någonsin, kommenterar Magnus Nordholm, vice vd Heimstaden AB, i ett pressmeddelande.

  Det utökade samarbetet sker genom att:

  • Heimstaden Bostad AB förvärvar/övertar rättigheterna till Heimstaden ABs pågående byggprojektet i Danmark med förväntad färdigställande under 2018 till 2020, totalt fastighetsvärde cirka 7,6 miljarder . Ett antal av dessa försäljningar är villkorade av accept från Heimstadens ursprungliga transaktionsmotpart.
  • Heimstaden Bostad AB förvärvar Heimstaden ABs kvarvarande fastigheter i Danmar. Totalt fastighetsvärde cirka 8,4 miljarder.
  • Heimstaden Bostad AB förvärvar/övertar rättigheterna till ett antal avtalade, men ej tillträdda, fastigheter i Danmark. Tillträde förväntas under Q1-Q3 2018 och fastighetsvärdet uppgår till cirka 0,2 miljarder.
  • Förvärvet av Heimstadens norska systerbolag Fredensborg Eiendomsselskap AS (pressmeddelande 10 oktober 2017) kommer, istället att för att förvärvas av Heimstaden AB, förvärvas av Heimstaden Bostad AB. Fastighetsvärdet uppgår till drygt 7,7 miljarder.
  • Förvärven finansieras genom bankfinansiering och nyemission (kontant samt kvittningsemission) av aktier.
  • Det externa, dvs från andra ägare än Heimstaden, kapitaltillskottet i Heimstaden Bostad AB uppgår till cirka 4,9 miljarder. Fördelning mellan dessa ägare är ej bestämd.

  Förvärv i respektive land har skett genom köp av bolag.

  Fredensborg AS, Heimstadens huvudägare, kommer i samband med tillträde skjuta till nytt eget kapital om ca 4 mdr SEK till Heimstaden AB för att säkerställa Heimstaden ABs andel av nyemission i Heimstaden Bostad AB och skapa utrymme för framtida affärer. Detta tillskott kommer att ges som ovillkorat aktieägartillskott likt det tillskott om 1,7 mdr NOK som gavs den 24 januari 2018.

  Tillträde av transaktionen är satt till den 17 april 2018 med ekonomisk verkan ifrån 1 april 2018.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived