+
 • Ändring i PBL straffar långa ledtider

  PUBLICERAD 2018-02-26 AV Ajda Dzambic
  UPPDATERAD: 2018-02-26 14:27

  Textstorlek

  Dela med andra

  Regeringen vill införa ett system med avgiftsreduktion för sökande när tidsfristen för handläggningsärenden om bygglov, förhandsbesked och startbesked överskrids. Ändringarna i plan- och bygglagen hoppas leda till effektivare byggande.

  –Det är rimligt att den som drabbas av att kommunerna inte klarar kraven på handläggningstider när det gäller bygglovsärenden blir kompenserad för dröjsmålet. Detta ger även kommunerna vidare incitament att hålla sig inom ramen för gällande tidsfrist, säger bostadsminister Peter Eriksson.

  I en remiss till Lagrådet föreslår Regeringen att en reduktion på en femtedel av avgiften för varje påbörjad försenad vecka ska börja gälla från den första januari 2019. Reduktionen införs även vid ansökan om marklov, rivningslov, förhandsbesked och anmälan.

  Förslaget grundar sig i Boverkets rapport som visar att var femte kommun i landet inte klarar handläggningstiderna för lov och att var sjätte kommun inte håller tiderna för anmälningsärenden. I rapporten föreslogs även att ett system med reduktion för avgift införs i plan- och bygglagen.

  Redaktionen

   

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived