+
Victoria Parks vd Peter Strand. Foto: Maria Nordlander.
 • Victoria Park stoppar samarbete

  PUBLICERAD 2018-01-15 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-01-15 16:55

  Textstorlek

  Dela med andra

  Victoria Park avbryter sitt samarbete med den entreprenör i Göteborg som av polisen misstänks ha kopplingar till kriminell verksamhet. Det framgår av ett pressmeddelande.

  Precis som Fastighetsnytt rapporterade förra veckan så har Victoria Park inte hittat något som bekräftar att den aktuella entreprenören skulle vara skyldig. Ändå väljer fastighetsbolaget nu att avsluta samarbetet. Det berör ett bestånd av cirka 1 300 lägenheter som Victoria Park ägt sedan mars 2015, varav 180 har renoverats.

  – Vi har rutiner för kontroll av de entreprenörer vi anlitar för att säkerställa att inga oönskade situationer uppstår. Finns misstankar eller faktisk information om att sådana situationer agerar vi, säger Victoria Parks vd Peter Strand i ett pressmeddelande.

  Bolaget har även sett över berörda underentreprenörer på olika orter, men utan att vidta några vidare åtgärder.

  Victoria Park efterfrågar samtidigt mer samverkan för att bekämpa segregation i socioekonomiskt svaga områden med hög kriminalitet, låg sysselsättning och utbildningsnivå.

  – Vi är övertygade om att en ökad samverkan mellan fastighetsägare, stadsdelsförvaltning, företag, hyresgäster, föreningar och andra samhällsaktörer gynnar dessa områden. Ensam är inte stark och tillsammans kan vi skapa trygga, attraktiva bostadsområden där alla får plats, säger Strand.

  Bolaget säger att ett varierat bostadsutbud innebär att människor vill bo kvar i dessa områden. Men kritiker sågar idén om att renovera hyreslägenheter för att sedan chockhöja hyror.

  – De genomför bristfälliga topprenoveringarna som höjer hyrorna med uppemot 40 procent, säger Kristofer Lundberg, ordförande i Hyresgästföreningen Angered.

  Hans Lind, professor i fastighetsekonomi, har varit med och utrett dyra renoveringar av det här slaget. Utredningen ligger nu ute på remiss.

  – Trenden speglar inte hyresgästernas önskemål, utan visar hur pengar slussas mellan kommunen och bolagen. För tio år hade ingen velat betala så höga hyror. I dag går det och i annat fall räknar bolagen med att hushållen får högre bostadsbidrag, säger han till Fastighetsnytt.

  Han tycker inte att det är en långsiktig lösning med tanke på att hyrorna i beståndet stiger och renoveringarna inte alltid håller måttet, vilket innebär att hyresrätterna antagligen måste renoveras igen om tio år.

  Teresa Ahola

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Stockholms smartaste hus klara

  Bostäder, Hållbarhet Enkla, ytsnåla och klimatsmarta. Så beskrivs Stockholms första flerfamiljshus i Norra Djurgårdsstaden som genererar mer energi än de förbrukar. “Förutsättningarna har inte varit de bästa men vi har kämpat järnet för att nå målet”, säger Johan Thorstensson, projektansvarig på Incoord.  

 • 4500 nya bostäder i Stora Sköndal

  Bostäder Tidigare i veckan tog den grönblåa majoriteten i Stockholms stad beslut om stadsutvecklingsplanen för totalt 4871 nya bostäder. Av dessa ingår 4500 bostäder i området Framtidens Stora Sköndal, där cirka hälften kommer bli hyresrätter. 

 • Nya ordföranden för Första och Tredje AP-fonden

  Rekrytering Regeringen har utsett Urban Hansson Brusewitz som ny ordförande i Första AP-fondens styrelse samt Christina Lindenius som ny ordförande i Tredje AP-fondens styrelse. Vidare har regeringen även utsett tre nya vice ordförande och totalt 12 nya ledamöter i de sex AP-fondstyrelserna. 

 • ANNONS
 • Besqab säljer för halv miljard i Uppsala

  Transaktioner Besqab kommer uppföra och sälja ett bostadsprojekt innehållande 253 hyresrätter i Uppsala. Köpare är NREP och affären uppgår till 493 miljoner kronor.  

 • ANNONS
 • Amasten rusar på börsen efter Urbanoköp

  Börs, Transaktioner Amasten köper Urbano från ICA-handlarnas Förbund för 2,8 miljarder kronor på kassa- och skuldfri basis, vilket är i linje med avsiktsförklaringen som undertecknades i början av maj. Amastens aktie stiger 10 procent på beskedet.

 • Oförändrad byggtakt under första kvartalet

  Bostäder Preliminärt påbörjades nybyggnation av totalt cirka 13 400 nya bostäder under det första kvartalet 2019. Det är nästan lika många som under motsvarande kvartal förra året, då påbörjades bygget av 13 665 bostäder.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived