+
Anders Danielsson. Foto: Skanska.
 • Miljardsmäll för Skanska – säger upp tusentals

  PUBLICERAD 2018-01-17 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-01-17 13:02

  Textstorlek

  Dela med andra

  Skanska tvingas till nedskrivningar av byggenheterna och säger upp 3 000 anställda och byter ut fyra chefer för att bespara 1 miljard kronor årligen.

  Nedskrivningen på 1 miljard kronor är bland annat en konsekvens av en svag marknad i Europa, även om de nordiska marknaderna är fortsatt starka. Bolaget pressas av kostnader för omstruktureringar på 100 miljoner kronor, vilket belastar det fjärde kvartalet. Även 2018 påverkas negativt med 600 miljoner kronor.

  – Vi kommer att behöva göra kostnadsbesparingar under hela året och delvis även under 2019, säger Anders Danielsson, vd på Skanska, på en presskonferens.

  För att öka lönsamheten planerar bolaget bland annat att se över byggenheterna i Polen, lämna energisektorn i USA, fokusera på kärnverksamheten i Storbritannien, anpassa sin verksamhet i Tjeckien och minska sin verksamhet inom infrastrukturutveckling för att koncentrera sig på den amerikanska marknaden. Resultatet är bland annat att 3 000 anställda sägs upp, men bolaget vill ännu inte avslöja inom vilken sektor de jobbar.

  – Vi vill inte gå in på mer detaljer kring det, utan återkommer när vi presenterar helårsresultatet den 1 februari. Olika delar av organisationen berörs, säger Danielsson.

  Det återstår att se vilka länder som drabbas hårdast.

  – Vi kan ännu inte utesluta att Sverige också berörs, även om huvuddelen av uppsägningarna sker någon annanstans.

  Skanska meddelar även att flera personer i koncernledningen kommer att bytas ut. Peter Wallin, Pierre Olofsson, Veronica Rörsgård och Christel Åkerman lämnar.

  – Den nya koncernledningen kommer att arbeta närmare affärsenheterna. Syftet är att öka kontrollen och bättre kunna följa verksamheternas resultat. En översyn av koncernens styrning för att minska kostnader och förbättra effektiviteten har också påbörjats.

  Rörelseresultatet för helåret 2017 beräknas landa på cirka 5,3 miljarder kronor, vilket motsvarar en vinst per aktie på 12 kronor. Styrelsen föreslår bibehållen utdelning om 8,25 kronor per aktie.

  Teresa Ahola

  Rörelseresultatet för helåret 2017 fördelat på segment:

  Skanskas nya koncernledning:
  Anders Danielsson, vd och koncernchef
  Caroline Fellenius-Omnell, vice vd, chefsjurist
  Richard Kennedy, vice vd med ansvar för Skanskas byggverksamheter i USA och Skanska Infrastrukturutveckling
  Claes Larsson, vice vd med ansvar för kommersiell fastighetsutveckling globalt, bostadsutveckling i Europa och BoKlok
  Kirsi Mettälä, vice vd, personaldirektör
  Magnus Persson, vice vd, ekonomi- och finansdirektör
  Paul Hewins, vd för Skanska USA Building
  Magnus Persson, vd för Skanska Polen

  Alla förändringar gäller från och med den 17 januari med undantag för ekonomi- och finansdirektör Magnus Persson, som tillträder den 2 februari.

  Källa: Skanska

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Investerar 10 miljarder i Norden

  Fastighetsmarknad NREP har startat fonden NREP Nordic Strategies Fund III som ska investera i det icke prioriterade fastighetssegmentet i Norden. Det rör sig om en blandad kompott fastigheter, bland annat studentbostäder, hyresrätter till låg- och medelinkomsttagare, co-living för äldre och moderna logistikfastigheter.

 • Tengbom rekryterar Uppsalachef

  Arkitektur, Rekrytering Tengbom gick nyligen ihop med Uppsalabyrån Werket. Nu rekryteras Niklas Malmfors som kontorschef för det gemensamma Uppsalakontoret. 

 • Genesta köper Svea Artilleri

  Transaktioner Genesta har ingått avtal med AFA Fastigheter om att förvärva kontorsfastigheterna Svea Artilleri 10 och 11 i Stockholm.

 • ANNONS
  • Savills rekryterar sju

   Rekrytering Savills har under den senaste tiden utökat sitt transaktionsteam. Under våren rekryteras fem nya medarbetare och två personer började vid årsskiftet 2017/2018. 

  • Säfström ny vd på IHUS

   Rekrytering Maria Säfström blir ny vd på Uppsala kommuns Industrihus, IHUS. Hon kommer närmast från rollen sim vice vd och hållbarhetschef på samma bolag. 

 • Trianon tecknar stort avtal i Entré

  Syd, Uthyrning Trianon har tecknat ett femtonårigt hyresavtal omfattande cirka 4 700 kvadratmeter på Entré i Malmö. Ny hyresgäst är en icke-namngiven aktör som fyller lokalerna med bland annat glowgolf, boulebar, Laserdome och en större restaurang. 

 • ANNONS
 • Liljedahl ny vd för Wästbygg

  Rekrytering Susanne Liljedahl blir ny vd för Wästbygg. Hon kommer senast från rollen som regionchef på Skanska. 

 • Förvärvar i Jönköping

  Transaktioner Vacse AB köper ett kontorsprojekt av Skanska i Jönköping. Projektet uppförs för Jordbruksverket och Skogsstyrelsen och är en del av den nya stadsdelen Skeppsbron vid Södra Munkjön. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x