+
IMA Illustration: Henning Larsen Architectcs
 • IMA beviljas EU-stöd

  PUBLICERAD 2018-01-22 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-01-22 11:08

  Textstorlek

  Dela med andra

  I dag, måndag, kom beskedet att Tillväxtverket beviljar EU-stöd för projektet Innovative Materials Arena, IMA. Den fysiska innovationsmiljön planeras i anslutning till Linköpings flygplats.

  Totalt är stödet på 3,9 miljoner kronor, vilket är hälften av den totala budgeten. Resten finansieras av projektets ägare Sankt Kors och Region Östergötland, som står bakom beslutet av bygget i samarbete med näringslivet och Linköpings universitet.

  – Vi är mycket glada över beslutet och har länge arbetat med utvecklingen av Linköping Aviation Park. IMA blir ett perfekt startskott. Läget norr om flygplatsen har fantastiska förutsättningar för att skapa en kreativ utvecklingsmiljö för företag som gynnas av närheten till landningsbana, samarbetspartners och effektiva stödfunktioner. Att starta parken med hög kompetens inom avancerade material är helt rätt, säger Johan Kristiansson, vd på Sankt Kors, i ett pressmeddelande.

  Genom att stimulera utveckling inom dessa områden hoppas man på att öka innovationstakten inom branscher som energi, flyg, rymd, fordon och elektronik. Förhoppningen är att öka innovationstakten och bidra till fler affärer, starkare kompetensförsörjning, mindre resursanvändande och avfall samt lägre miljörisker.

  – Det kommer att finnas innovationsstödjande funktioner som stimulerar kunskapsöverföring och samverkan så att vi kan omsätta kunskapen i varor och tjänster som kan nå den internationella marknaden. Vi tror att området kommer bli ett viktigt draglok för regionens tillväxt och konkurrenskraft, säger Peter Larsson, ansvarig för näringslivsutveckling på Region Östergötland, i ett pressmeddelande.

  Målet är att bli en av Sveriges mest dynamiska miljöer för avancerade material och att företag i alla storlekar upplever IMA som en värdefull innovationsnod och mötesplats för näringsliv och akademi. Förra hösten pågick projektering av området och byggstart väntas ske i år och inflytt under 2019. Det pågår nu dialog med potentiella etablerare och andra intressenter.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Hönan, ägget och vi andra

  Krönikor Den senaste artikeln jag läste handlade om befolkningsutvecklingen i Stockholm. Till synes obeskrivligt tråkigt, men besöket provocerades fram av Regionplanekontorets senaste statistik som visar ett trendbrott – att befolkningen i Stockholms län för första gången på länge minskade under 2018. Mild panik utbröt hemma hos undertecknad då dennes analyser i det dagliga arbetet ofta grundar sig i just befolkningsökningen, skriver Bojan Ticic.

 • Christer Larsson lämnar – ersättare klar

  Rekrytering, Syd Christer Larsson lämnar jobbet som stadsbyggnadsdirektör i Malmö i sommar. Marcus Horning, som idag har motsvarande roll i grannkommunen Lund, föreslås bli hans efterträdare. 

 • Convendum växer i Stockholm

  Uthyrning Convendum har tecknat två nya hyresavtal om totalt 11 200 kvadratmeter i Stockholm. Bolaget utökar sin etablering i Umami Park, i Sundbyberg och hyr ytterligare 6200 kvadratmeter. Dessutom etablerar bolaget en ny enhet om 5000 kvadratmeter på Kungsholmen.

 • ANNONS
 • Kronan rasar efter Riksbanksbesked

  Börs, Ekonomi Kronan försvagas kraftigt på torsdagen efter att Riksbanken lämnat räntan oförändrad och meddelat att man skjuter kommande räntehöjningar på framtiden. Risken är stor att kronan fortsätter tappa mark framöver.

 • ANNONS
 • Riksbanken skjuter upp höjning

  Börs, Ekonomi Riksbanken lämnar räntan oförändrad på torsdagen och skjuter upp tidpunkten för nästa höjning till i slutet av året eller i början av nästa år. Därefter väntas ökningstakten bli lägre än vad som angetts tidigare.

 • Rekord för Platzer

  Börs Platzers förvaltningsresultat ökade 20 procent i det första kvartalet till den högsta nivån någonsin för ett enskilt kvartal. Förbättringen var främst ett resultat av ökade hyresintäkter.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived