+
IMA Illustration: Henning Larsen Architectcs
 • IMA beviljas EU-stöd

  PUBLICERAD 2018-01-22 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-01-22 11:08

  Textstorlek

  Dela med andra

  I dag, måndag, kom beskedet att Tillväxtverket beviljar EU-stöd för projektet Innovative Materials Arena, IMA. Den fysiska innovationsmiljön planeras i anslutning till Linköpings flygplats.

  Totalt är stödet på 3,9 miljoner kronor, vilket är hälften av den totala budgeten. Resten finansieras av projektets ägare Sankt Kors och Region Östergötland, som står bakom beslutet av bygget i samarbete med näringslivet och Linköpings universitet.

  – Vi är mycket glada över beslutet och har länge arbetat med utvecklingen av Linköping Aviation Park. IMA blir ett perfekt startskott. Läget norr om flygplatsen har fantastiska förutsättningar för att skapa en kreativ utvecklingsmiljö för företag som gynnas av närheten till landningsbana, samarbetspartners och effektiva stödfunktioner. Att starta parken med hög kompetens inom avancerade material är helt rätt, säger Johan Kristiansson, vd på Sankt Kors, i ett pressmeddelande.

  Genom att stimulera utveckling inom dessa områden hoppas man på att öka innovationstakten inom branscher som energi, flyg, rymd, fordon och elektronik. Förhoppningen är att öka innovationstakten och bidra till fler affärer, starkare kompetensförsörjning, mindre resursanvändande och avfall samt lägre miljörisker.

  – Det kommer att finnas innovationsstödjande funktioner som stimulerar kunskapsöverföring och samverkan så att vi kan omsätta kunskapen i varor och tjänster som kan nå den internationella marknaden. Vi tror att området kommer bli ett viktigt draglok för regionens tillväxt och konkurrenskraft, säger Peter Larsson, ansvarig för näringslivsutveckling på Region Östergötland, i ett pressmeddelande.

  Målet är att bli en av Sveriges mest dynamiska miljöer för avancerade material och att företag i alla storlekar upplever IMA som en värdefull innovationsnod och mötesplats för näringsliv och akademi. Förra hösten pågick projektering av området och byggstart väntas ske i år och inflytt under 2019. Det pågår nu dialog med potentiella etablerare och andra intressenter.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Oscar Engelbert: “Vi har flest sålda bostäder”

  Fastighetsmarknad Efter en tuff höst presenterar bostadsutvecklaren Oscar Properties en ny digital tjänst och första skisserna på bostäderna i Gasklockan. Försäljningen startar i maj och intresset har redan visat sig vara rekordhögt.

 • Skanska bygger i London för 1,6 miljarder

  Fastighetsmarknad, Internationellt Skanska ska bygga K1 Knightsbridge, en kommersiell fastighet belägen i London. Kontraktet tecknades med The Olayan Group och är värt 141 miljoner pund.

 • Många hyror färdigförhandlade

  Bostäder De flesta hyresförhandlingarna för 2018 är nu klara. Den genomsnittliga hyreshöjningen landar på 0,98 procent. 

 • ANNONS
  • Detaljplan för Bellevuegården antagen

   Bostäder - Syd Stadsbyggnadsnämnden i Malmö stad har valt att anta detaljplanen för fastigheten Hålsjön 2 och Svansjön 4, i Bellevuegården i Malmö. Stena Fastigheter planerar uppförandet av drygt 120 nya bostäder i området.

  • Peab bygger skola i Vågårda

   Fastighetsmarknad väst På uppdrag av Vågårda kommun kommer Peab bygga en ny skola i centrala Vågårda. Den nya skolverksamheten ska ersätta både Vårbergskolan och Kesbergskolan i kommunen. Kontraktsumman landar på 163 miljoner kronor. 

 • Nybyggnationen vänder nedåt

  Bostäder Under det första kvartalet påbörjades nybyggnation av 14 450 nya lägenheter enligt nya siffror från SCB. Det är 13 procent färre jämfört med motsvarande period förra året, då 16 556 lägenheter påbörjades. 

 • ANNONS
 • Regeringen behöver is i magen

  Opinion, Valåret 2018 Regeringen vill givetvis ha en hög volym på nyproduktionen men måste ha is i magen när nu marknaden vänder. Det är nämligen så att dagens problem med svårigheter att sälja/hyra ut nyproducerade lägenheter utgör en kraftig medvind för det nuvarande hyrespressande investeringsstödet.

 • Nytt styrelseuppdrag för Wågström

  Styrelse NCC:s förra koncernchef Peter Wågström tar plats i ytterligare en styrelse – Arlandastad Holding. Utöver Wågström tar även Tomas Rudin, tidigare oppositionsborgarråd i Stockholm, plats i styrelsen.

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived

x