+
IMA Illustration: Henning Larsen Architectcs
 • IMA beviljas EU-stöd

  PUBLICERAD 2018-01-22 AV Teresa Ahola
  UPPDATERAD: 2018-01-22 11:08

  Textstorlek

  Dela med andra

  I dag, måndag, kom beskedet att Tillväxtverket beviljar EU-stöd för projektet Innovative Materials Arena, IMA. Den fysiska innovationsmiljön planeras i anslutning till Linköpings flygplats.

  Totalt är stödet på 3,9 miljoner kronor, vilket är hälften av den totala budgeten. Resten finansieras av projektets ägare Sankt Kors och Region Östergötland, som står bakom beslutet av bygget i samarbete med näringslivet och Linköpings universitet.

  – Vi är mycket glada över beslutet och har länge arbetat med utvecklingen av Linköping Aviation Park. IMA blir ett perfekt startskott. Läget norr om flygplatsen har fantastiska förutsättningar för att skapa en kreativ utvecklingsmiljö för företag som gynnas av närheten till landningsbana, samarbetspartners och effektiva stödfunktioner. Att starta parken med hög kompetens inom avancerade material är helt rätt, säger Johan Kristiansson, vd på Sankt Kors, i ett pressmeddelande.

  Genom att stimulera utveckling inom dessa områden hoppas man på att öka innovationstakten inom branscher som energi, flyg, rymd, fordon och elektronik. Förhoppningen är att öka innovationstakten och bidra till fler affärer, starkare kompetensförsörjning, mindre resursanvändande och avfall samt lägre miljörisker.

  – Det kommer att finnas innovationsstödjande funktioner som stimulerar kunskapsöverföring och samverkan så att vi kan omsätta kunskapen i varor och tjänster som kan nå den internationella marknaden. Vi tror att området kommer bli ett viktigt draglok för regionens tillväxt och konkurrenskraft, säger Peter Larsson, ansvarig för näringslivsutveckling på Region Östergötland, i ett pressmeddelande.

  Målet är att bli en av Sveriges mest dynamiska miljöer för avancerade material och att företag i alla storlekar upplever IMA som en värdefull innovationsnod och mötesplats för näringsliv och akademi. Förra hösten pågick projektering av området och byggstart väntas ske i år och inflytt under 2019. Det pågår nu dialog med potentiella etablerare och andra intressenter.

  Redaktionen

  Kommentera artikeln

  E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta

  Vänligen håll en god ton när du kommenterar. Personangrepp, rasistiska uttalanden och dylikt är inte tillåtet. Kommentarer som går över gränsen kommer att raderas.

 • Per Bolund blir ny bostadsminister

  Valåret 2018 I den nya regeringen lämnar bostadsfrågorna näringsdepartementet och flyttas istället till finansdepartementet, under ledning av Per Bolund (MP) – något branschen initialt reagerar positivt till. Samtidigt inrättas ett nytt infrastrukturdepartement.

 • Fastighetsbolagen stiger till rekordnivå

  Börs Stockholmsbörsens fastighetsindex stiger till en ny rekordnivå på måndagen efter en stark inledning på det nya året som höjt sektorn nästan 8 procent.

 • Flertal rekryteringar för Croisette

  Rekrytering Croisette utökar transaktions- och värderingsteamet i Malmö samt anställer till uthyrningsverksamheten i Göteborg. Även ett flertal juniora tjänster har tillsatts i Stockholm och Malmö.

 • ANNONS
 • Ny koncernchef på Scandic

  Hotell Jens Mathiesen tar över som vd och koncernchef i Scandic Hotels Group och efterträder därmed Even Frydenberg.

 • ANNONS
 • Klövern hyr ut i Köpenhamn

  Uthyrning Klövern har tecknat två hyresavtal i Köpenhamn. Bolaget hyr ut cirka 3500 kvadratmeter kontorsyta till AP Pension. Dessutom hyr TUI Danmark cirka 970 kvadratmeter i fastigheten kallad Codan-huset.

 • Fler bostäder i Ängelholm

  Bostäder Midroc har, tillsammans med Wingårdhs Arkitektkontor, vunnit en markanvisningstävling i Ängelholm. Planen för området är att skapa en ny mötesplats med nya bostäder och utveckling av den nuvarande Parkskolan. 

Bläddra bland tidigare utgavor i arkived